Alles over het
coronavirus in de
langdurende zorg

De ontwikkelingen en nieuwe maatregelen rondom het coronavirus binnen de langdurende zorg volgen elkaar razendsnel op. Daarom hebben wij als Vilans alle relevante informatie met betrekking tot de langdurende zorg op deze pagina gebundeld om u snel en overzichtelijk op de hoogte te houden van de meest actuele ontwikkelingen.

 
Heeft u een vraag over corona?

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de langdurige zorg. Heeft u een vraag, suggestie of idee voor ons? Stuur deze dan in via dit formulier.

Stuur uw vraag in

Actueel

23-07-2020: Samen leren van het corona-tijdperk
De afgelopen periode was er een van paniek en dramatiek, gevolgd door kritiek en maatschappelijke dynamiek. We maken een tijd door die in de geschiedenisboeken komt te staan. Tijd voor reflectie!

21-07-2020: 'Het was tijdens de coronapiek kiezen tussen kwaden'
Om de coronacrisis in de verpleeghuizen het hoofd te bieden moesten organisaties razendsnel schakelen. Margreet de Graaf, GGD-directeur in Friesland, vertelt over de aanpak, de impact en de geleerde lessen.

21-07-2020: ‘Meer aandacht nodig voor mantelzorgers bij tweede golf’
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzocht de maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen voor mantelzorgers. Wij zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

29-06-2020: Vilans-bestuurder Mirella Minkman over effect coronacrisis
Wat is de impact van de coronacrisis op de langdurende zorg? In een podcast van TIAS, School for Business and Society, gaat Vilans-bestuurder Mirella Minkman in op deze vraag.

23-06-2020: Hitteplan en corona: Wel of geen ventilator gebruiken?
In de zomer komen in veel zorgorganisaties de ventilatoren weer tevoorschijn. Maar is het gebruik van ventilatoren in tijden van corona wel zo verstandig?

23-06-2020: Coronacrisis biedt unieke kans voor aanpak regeldruk
De coronacrisis maakt prioriteiten in de zorg expliciet duidelijk, routines worden losgelaten en mensen staan open voor verandering.

KICK-protocollen vrij toegankelijk tijdens coronacrisis

Het KICK-portaal met 500 protocollen voor risicovolle en voorbehouden zorghandelingen is vanaf vandaag vrij toegankelijk gemaakt door landelijke kennisorganisatie Vilans. Zodoende kan iedereen die wil helpen in de zorg tijdens de coronacrisis makkelijk werkinstructies nalezen en zijn zorgkennis opfrissen.

KICK-protocollen vanaf 1 september weer alleen voor abonnees
Vanaf 1 september 2020 is het Vilans KICK-portaal met 500 protocollen voor risicovolle en voorbehouden zorghandelingen weer alleen toegankelijk voor betalende abonnees.

Volop protocollen beschikbaar voor zorgmedewerkers
Tijdens een uitzending van Jinek werd beweerd dat er in de sector zorg en welzijn onvoldoende protocollen en richtlijnen beschikbaar zijn voor de bescherming van zorgmedewerkers. Vilans-directeur a.i. Lia Davelaar was hoogst verbaasd en reageert.

Draaiboeken helpen bij coronavraagstukken in de zorg
Hoe zorgt u dat zorgmedewerkers weten hoe ze snel en adequaat kunnen handelen bij een coronabesmetting? Gebruik daarvoor de draaiboeken en scholingsinstructies voor zowel de thuiszorg als verpleeghuiszorg.

Verpleeghuiszorg: Preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus

In overeenstemming met de adviezen van het RIVM en samen met brancheorganisatie ActiZ hebben Verenso en de Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) tips opgesteld over omgang met het coronavirus in de verpleeghuiszorg. Mocht er een besmetting zijn in de verpleeghuissector dan geeft de GGD advies ten aanzien van isolatie en bescherming. Zij stemmen dit advies af op de landelijke stand van zaken. Op dit moment is het advies strikte (thuis)isolatie (uiteraard afhankelijk van waar ‘thuis’ is).

Lees meer op Waardigheid en trots

Speciale CoronaWegwijzer gemaakt voor verpleeghuizen

Hoe weet u of uw verpleeghuisorganisatie helemaal is ingericht volgens de coronarichtlijnen en -kennis? En of u voldoende bent voorbereid op een eventuele tweede golf? Het Vilans-programma 'Waardigheid en trots op locatie' maakte een speciale CoronaWegwijzer. Deze handreiking helpt u bij het volgen van de officiële richtlijnen.

Waardigheid en trots op locatie biedt corona-ondersteuning

Het Vilans-programma Waardigheid en trots op locatie biedt ondersteuning op maat aan verpleeghuizen bij urgente coronavraagstukken.

Tips om de verpleeghuiszorg zo goed mogelijk te houden
Wat kunnen we leren van andere crises of rampen wereldwijd? De Academische Werkplaats Ouderen onderzocht dit in een snelle literatuurstudie. Ze delen de belangrijkste tips in twee factsheets.

Gehandicaptenzorg: Preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus

Wat betekenen alle maatregelen rond het coronavirus voor organisaties in de gehandicaptensector? In dit artikel houden we u op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus in de gehandicaptenzorg.

Lees meer op het Kennisplein Gehandicaptensector

Mensen met verstandelijke beperking extra zwaar getroffen

Ook na de eerste fase van de coronacrisis blijft extra aandacht voor mensen met een verstandelijke beperking hard nodig. Dit constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in haar beleidssignalement.

Routekaart voor versoepeling bezoek gehandicaptensector
De komende tijd wordt de bezoekersregeling in de gehandicaptenzorg stap voor stap versoepeld. Bekijk de belangrijkste data in deze handreiking van de VGN.

Wegwijzer corona voor begeleiders in de gehandicaptensector
Speciaal voor begeleiders in de gehandicaptensector maakte het Kennisplein Gehandicaptensector samen met de VGN een wegwijzer met daarin de meest gestelde vragen over het coronavirus.

Database geeft meer inzicht in corona bij mensen met beperking
Het Radboudumc heeft een online database beschikbaar gesteld. Het doel van de database is meer inzicht in het verloop van het coronavirus bij mensen met een verstandelijke beperking.

Communicatie over persoonsgebonden budget heel belangrijk
Chantal van Falier is een van de bestuurders van Active4you. In een serie van 3 blogs vertelt zij waar zij tegen aanloopt bij het toepassen van de coronamaatregelen. Deze week: wat nou als je als zorgaanbieder alternatieve begeleiding hebt geboden, maar mensen hun pgb hier ineens niet meer voor willen inzetten?

Thuiszorg: Preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus

Wat betekenen alle maatregelen rond het coronavirus voor thuiszorgorganisaties? In dit artikel bundelen we tips die speciaal zijn opgesteld voor medewerkers in de thuiszorg.

Lees meer op Zorg voor Beter

7 tips voor het organiseren van goede thuiszorg
Hoe kun je de thuiszorg op zo'n manier inrichten dat besmetting met en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt voorkomen?

Welke dilemma’s spelen er in de wijkzorg?
Wij vroegen Inge Borghuis en Loes van Bemmelen van zorgorganisatie Amstelring hoe zij omgaan met beschermingsmiddelen, coronatesten en overbelaste mantelzorgers.

Hygiënisch werken in de langdurende zorg

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: hygiënisch werken is het allerbelangrijkste als het gaat om het voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Zeker in de zorg voor kwetsbare ouderen en helemaal tijdens uitbraken zoals die van het coronavirus momenteel.

Richtlijnen RIVM voor beschermingsmiddelen aangepast
Omdat er een tekort dreigt aan ademhalingsbeschermingsmaskers bij toenemend gebruik, heeft het RIVM de richtlijnen voor persoonlijke beschermende middelen aangepast.

EHealth inzetten tijdens de coronacrisis

Zorg op afstand leveren, tijdbesparende middelen en inzicht in leefstijl. Drie zaken die nu nog meer opportuun zijn geworden. Een hoop technologische middelen zijn al voorhanden. Maar welke zijn momenteel het meest geschikt om in te zetten? EHealth-expert Henk Herman Nap tipt in zijn wekelijkse reeks twee oplossingen die snel gebruikt kunnen worden om het werk van zorgprofessionals en mantelzorgers te verlichten.

6 implementatie-tips voor technologie tijdens corona
'Deze tijd van corona biedt op het gebied van technologie implementeren zowel kansen als uitdagingen.’ Dit zegt Vilans-adviseur Kiyomid van der Veer. ‘Op individueel cliëntniveau kan er versneld geïmplementeerd worden, maar als het gaat om opschaling, is juist zorgvuldigheid nodig.’

Handige (zorg)hulpmiddelen in tijden van corona
Juist in deze coronatijd kunnen (digitale) zorghulpmiddelen ondersteuning bieden aan cliënten, verwanten en medewerkers. Maar voor welk hulpmiddel kies je? De Vilans Hulpmiddelenwijzer zet ze voor u op een rij.

Mensen uit de langdurende zorg aan het woord

Eenvoud uitgangspunt voor beeldzorg bij De Waerden
De afgelopen weken is Nicolien Gooijer, coördinator Beeldzorg bij zorgaanbieder De Waerden, bijna onafgebroken bezig geweest met het realiseren van - meer dan 200! - extra aansluitingen op beeldzorg. Voor cliënten, medewerkers, familie/verwanten en vrijwilligers. Met beeldzorg kunnen zij elkaar gewoon zien en spreken, zónder het gevaar van corona.

Coronacrisis versnelt de inzet van beeldzorg bij Triade Vitree
Het werk van Erwin Pfeiffer, zorgtechnoloog en projectleider Beeldzorg bij Triade Vitree in Flevoland, is zelden zo hectisch geweest als de afgelopen weken. Door corona was er ineens de noodzaak om op allerlei fronten versneld te innoveren en technologie in te gaan zetten.

Daginvulling cliënten door coronacrisis in stroomversnelling
Stichting de Parabool zoekt naar een betere daginvulling voor hun oudere bewoners met een beperking. Door de coronacrisis komt de uitvoering van dit project juist in een versnelling. Persoonlijk begeleider Silvia Koerhuis vertelt erover.

Oud-bestuurder slaat door coronacrisis zelf aan het triëren
Rampen en crises halen het beste uit mensen naar boven. Op het netvlies staat misschien de hamsterende toiletpapier-hoarder, maar mooie initiatieven zijn er vele malen meer. Neem oud-bestuurder van AxionContinu Eliane Thewessen, die nu zelf weer aan het triëren is geslagen.

Bestuursvoorzitter Humanitas over corona-maatregelen
Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van de Rotterdamse VVT-organisatie Humanitas reageert desgevraagd op de vraag wat voor maatregelen hij momenteel neemt rondom de uitbraak van het coronavirus.

Wat doet Vilans zelf tijdens de coronacrisis?

Coronavirus en Vilans - zorg voor de zorg voorop
Wij als Vilans voeren, net als alle andere organisaties in Nederland, de maatregelen van het RIVM tegen de verspreiding van het coronavirus door. Dit betekent dat onze medewerkers de komende weken zoveel mogelijk thuis werken. Wij blijven bereikbaar voor alle vragen en ondersteuning, via de telefoon, via e-mail en via de kennispleinen.

Tijdelijke sluiting pand Movisie, NJi en Vilans
De kennisorganisaties Movisie, Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Vilans sluiten tijdelijk het pand aan de Catharijnesingel in Utrecht. Zeker tot maandag 6 april zetten de bijna 600 medewerkers van de drie landelijke kennisorganisaties het werk virtueel voort. Als kennisorganisaties blijven wij werken aan actuele kennis voor het maatschappelijk domein en de zorg, ook in deze uitzonderlijke omstandigheden.

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl