Alles over het
coronavirus in de
langdurende zorg

De ontwikkelingen en nieuwe maatregelen rondom het coronavirus binnen de langdurende zorg volgen elkaar razendsnel op. Daarom hebben wij als Vilans alle relevante informatie met betrekking tot de langdurende zorg op deze pagina gebundeld om u snel en overzichtelijk op de hoogte te houden van de meest actuele ontwikkelingen.

 
Heeft u een vraag over corona?

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de langdurige zorg. Heeft u een vraag, suggestie of idee voor ons? Stuur deze dan in via dit formulier.

Stuur uw vraag in

Actueel

6-04-2020: Versoepeling zorgregels tijdens coronacrisis
Om zorgverleners maximaal te ondersteunen tijdens de coronacrisis, versoepelen zorgtoezichthouders en zorgfinanciers een aantal regels. De IGJ, de NZa en de zorgkantoren stellen dat ze bij de naleving van sommige regels coulant zullen zijn.

31-03-2020: Draaiboeken helpen bij coronavraagstukken in de zorg
Hoe zorgt u dat zorgmedewerkers weten hoe ze snel en adequaat kunnen handelen bij een coronabesmetting? Gebruik daarvoor de draaiboeken en scholingsinstructies voor zowel de thuiszorg als verpleeghuiszorg.

27-03-2020: Richtlijnen RIVM voor beschermingsmiddelen aangepast
Omdat er een tekort dreigt aan ademhalingsbeschermingsmaskers bij toenemend gebruik, heeft het RIVM de richtlijnen voor persoonlijke beschermende middelen aangepast.

25-03-2020: Zo zet je eHealth zinvol in tijdens de coronacrisis
Zorg op afstand leveren, tijdbesparende middelen en inzicht in leefstijl. Drie zaken die nu nog meer opportuun zijn geworden. Een hoop technologische middelen zijn al voorhanden. Maar welke zijn momenteel het meest geschikt om in te zetten? EHealth-expert Henk Herman Nap tipt wekelijks twee oplossingen die het werk van zorgprofessionals en mantelzorgers kunnen verlichten en die snel gebruikt kunnen worden.

25-03-2020: NZa komt met aparte COVID-19-regeling voor langdurende zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt met een aparte COVID-19-regeling voor de langdurende zorg. Het gaat daarbij om kosten die instellingen maken om besmette patiënten te isoleren en verplegen, maar ook voor bijvoorbeeld het aannemen van extra personeel.

24-03-2020: Bezoekersregeling gehandicaptenzorg aangescherpt
In alle instellingen voor de gehandicaptenzorg wordt de bezoekersregeling aangescherpt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er komt een zogenoemde 'Nee, tenzij'-regeling. Dat betekent dat er alleen bezoek wordt toegestaan als het contact met de familie of vrijwilliger van essentieel belang is voor de patiënt.

23-03-2020: Verzekeraars beloven steun aan zorgverleners tijdens coronacrisis
Zorgverzekeraars en zorgkantoren nemen maatregelen om zorgverleners te ondersteunen bij het doorstaan van de coronacrisis. Dat schrijft belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan branche- en beroepsorganisaties in de zorg. Veilige en tijdige zorg aan patiënten staat daarbij voorop.

19-03-2020: Deuren sluiten voor alle bezoekers aan verpleeghuizen
Bewoners van verpleeghuizen mogen géén bezoek meer ontvangen. Het kabinet heeft de maatregel genomen om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Ook mensen in 'kleinschalige woonvormen' moeten hun deuren sluiten voor bezoekers.

KICK-protocollen vrij toegankelijk tijdens coronacrisis

Het KICK-portaal met 500 protocollen voor risicovolle en voorbehouden zorghandelingen is vanaf vandaag vrij toegankelijk gemaakt door landelijke kennisorganisatie Vilans. Zodoende kan iedereen die wil helpen in de zorg tijdens de coronacrisis makkelijk werkinstructies nalezen en zijn zorgkennis opfrissen.

Verpleeghuiszorg: Preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus

In overeenstemming met de adviezen van het RIVM en samen met brancheorganisatie ActiZ hebben Verenso en de Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) tips opgesteld over omgang met het coronavirus in de verpleeghuiszorg. Mocht er een besmetting zijn in de verpleeghuissector dan geeft de GGD advies ten aanzien van isolatie en bescherming. Zij stemmen dit advies af op de landelijke stand van zaken. Op dit moment is het advies strikte (thuis)isolatie (uiteraard afhankelijk van waar ‘thuis’ is).

Lees meer op Waardigheid en trots

Gehandicaptenzorg: Preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus

Wat betekenen alle maatregelen rond het coronavirus voor organisaties in de gehandicaptensector? In dit artikel houden we u op de hoogte van de laatste stand van zaken rondom preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus in de gehandicaptenzorg.

Lees meer op het Kennisplein Gehandicaptensector

Thuiszorg: Preventiemaatregelen tegen besmetting coronavirus

Wat betekenen alle maatregelen rond het coronavirus voor thuiszorgorganisaties? In dit artikel bundelen we tips die speciaal zijn opgesteld voor medewerkers in de thuiszorg.

Lees meer op Zorg voor Beter

Hygiënisch werken in de langdurende zorg

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: hygiënisch werken is het allerbelangrijkste als het gaat om het voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Zeker in de zorg voor kwetsbare ouderen en helemaal tijdens uitbraken zoals die van het coronavirus momenteel.

Mensen uit de langdurende zorg aan het woord

Daginvulling cliënten door coronacrisis in stroomversnelling
Stichting de Parabool zoekt naar een betere daginvulling voor hun oudere bewoners met een beperking. Door de coronacrisis komt de uitvoering van dit project juist in een versnelling. Persoonlijk begeleider Silvia Koerhuis vertelt erover.

Oud-bestuurder slaat door coronacrisis zelf aan het triëren
Rampen en crises halen het beste uit mensen naar boven. Op het netvlies staat misschien de hamsterende toiletpapier-hoarder, maar mooie initiatieven zijn er vele malen meer. Neem oud-bestuurder van AxionContinu Eliane Thewessen, die nu zelf weer aan het triëren is geslagen.

Bestuursvoorzitter Humanitas over corona-maatregelen
Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van de Rotterdamse VVT-organisatie Humanitas reageert desgevraagd op de vraag wat voor maatregelen hij momenteel neemt rondom de uitbraak van het coronavirus.

Wat doet Vilans zelf tijdens de coronacrisis?

Coronavirus en Vilans - zorg voor de zorg voorop
Wij als Vilans voeren, net als alle andere organisaties in Nederland, de maatregelen van het RIVM tegen de verspreiding van het coronavirus door. Dit betekent dat onze medewerkers de komende weken zoveel mogelijk thuis werken. Wij blijven bereikbaar voor alle vragen en ondersteuning, via de telefoon, via e-mail en via de kennispleinen.

Tijdelijke sluiting pand Movisie, NJi en Vilans
De kennisorganisaties Movisie, Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Vilans sluiten tijdelijk het pand aan de Catharijnesingel in Utrecht. Zeker tot maandag 6 april zetten de bijna 600 medewerkers van de drie landelijke kennisorganisaties het werk virtueel voort. Als kennisorganisaties blijven wij werken aan actuele kennis voor het maatschappelijk domein en de zorg, ook in deze uitzonderlijke omstandigheden.

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl