In januari verscheen het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het Zorginstituut beschrijft hierin wat cliënten en hun naasten mogen verwachten van verpleeghuiszorg. Daarmee is het document ook een opdracht voor zorgverleners en zorgorganisaties om samen de kwaliteit te verbeteren en hun lerend vermogen te versterken.
Samen leren en verbeteren
De ondertitel van het nieuwe Kwaliteitskader is: samen leren en verbeteren. Dat is de basis voor betere kwaliteit met de mens als vertrekpunt. Werken aan goede verpleeghuiszorg betekent met cliënten en familie en met andere zorgprofessionals in gesprek gaan over wat goede zorg betekent. Het kwaliteitskader stimuleert organisaties en medewerkers om werkprocessen te verbeteren en slimme oplossingen te bedenken om kwaliteit te realiseren. Leren van elkaar. Werken aan veilige zorg met respect voor ieders waarden, wensen en behoeften. Want cijfers alleen zeggen niet zoveel. Kwaliteit ontstaat pas als je steeds terugkijkt of je het goede hebt gedaan, daarvan leert en vervolgens verbeteracties onderneemt.
4 thema’s, 4 randvoorwaarden
Het kwaliteitskader is geen afvinklijstje. Het biedt ruimte om de kwaliteit zelf in te vullen. Afhankelijk van wat uw organisatie, uw medewerkers en – natuurlijk- uw cliënten nodig hebben. De basis staat beschreven in 4 inhoudelijke thema’s die houvast geven aan cliënten, familie en zorgprofessionals. Daarnaast noemt het Kwaliteitskader 4 belangrijke randvoorwaarden.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de inhoudelijke thema’s. Ook leest u hoe wij u kunnen helpen om daar werk van te maken.
Over het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg