Welk risico
loop ik

bij corona?

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Welk risico loop ik bij corona?

Corona kan een extra risico geven als je al lange tijd leeft met een ziekte of beperking. Of als je ouder bent dan 70. ​

Welk risico loop ik bij corona?

Als je een beperking of aandoening hebt dan moet je extra voorzichtig zijn. De kans dat je ernstig ziek wordt is voor jou groter dan voor andere mensen.

In de volgende situaties heb je meer kans om erg ziek te worden door corona. Hoe meer punten voor jou gelden, hoe groter de kans op ziek worden is.

 • Je bent ouder dan 70 jaar.
 • Je afweer is minder goed, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of medicijnen die de afweer remmen.
 • Je hebt diabetes met lange tijd te hoge bloedsuikers, of schade aan je organen door diabetes.
 • Je hebt al een ernstige hartziekte of longziekte waarvoor je bij de specialist komt.
 • Je hebt een nierziekte waarvoor dialyse nodig is.
 • Je hebt een ernstige leverziekte.
 • Je hebt hiv. (Bij hiv hangt het af van de ernst van uw ziekte. De arts die jou behandelt kan je dit vertellen.)
 • Je hebt heel veel overgewicht (een body mass index van 40 of meer). Maar ook een beetje overgewicht geeft al meer risico.

De tekst hierboven komt van Thuisarts.nl. Ook op de website van het RIVM kun je zien of jouw specifieke aandoening op de lijst van risicogroepen staat.

Weet je niet zeker of je extra risico loopt? Bespreek dit dan met je zorgverlener of arts die jou behandelt. Zij kennen jouw specifieke situatie.

Heb je een kwetsbare gezondheid? Wil je weten wat je kunt doen om besmetting met corona te voorkomen? Rijksoverheid geeft tips: Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Tip(s):

Risicogroep

Veel websites geven informatie over specifieke aandoeningen en corona. Bijvoorbeeld de Hartstichting, het Diabetes Fonds en het Longfonds. Kijk op deze lijst voor het overzicht. Ook de arts die jou behandelt kan je informeren.

Tip(s):

 • Wil je snel weten wat je moet doen als je klachten hebt? Op de website van Steffie krijg je meteen advies.
 • Ook Thuisarts geeft snel en duidelijk advies bij klachten, door het invullen van enkele vragen: Corona-vragentest.
Risicogroep

Staat jouw ziekte op de lijst met risicogroepen? Dan heb je meer kans om ernstig ziek te worden door corona dan andere mensen. Lees meer hierover op de website van het RIVM. Klik hier.

Omdat veel mensen hun coronaprik hebben gehad is de kans dat je ernstig ziek wordt kleiner geworden. Toch kan jij of de mensen in je omgeving nog besmet raken. Wat kan je doen?
 

Tips voor mensen met een kwetsbare gezondheid

Zo verklein je de kans op besmetting:

 • Vraag je bezoek vooraf of ze klachten hebben die passen bij corona. Is dat het geval? Vraag je bezoek dan om niet te komen.
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
 • Was regelmatig je handen.
 • Je kunt voor de zekerheid een mondkapje dragen op plekken waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden. En wanneer je niet zeker weet of iedereen is gevaccineerd.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht door thuis altijd een raampje of ventilatierooster open te zetten. Lucht je huis meerdere keren per dag goed door ramen en deuren wijd open te zetten.
  Tip: Voor meer informatie over ventilatie klik op deze pagina.
 • Mijd zoveel mogelijk de drukke tijden (spits) in het openbaar vervoer.
 • Je kunt je boodschappen laten bezorgen. 
 • Maak gebruik van een medisch mondkapje in het openbaar vervoer. Maak je gebruik van zorgvervoer? Dan is een medisch mondkapje verplicht. Lees er hier meer over: Rijksoverheid.nl
 • Krijg je zorg of ondersteuning aan huis? Dan kan je de zorgverlener vragen om een mondkapje te dragen en handschoenen te gebruiken. Lees er hier meer over: Rijksoverheid.nl

Lees de regels die voor iedereen gelden om besmetting met corona te voorkomen.

Adviezen voor bewoners verpleeghuis en kleinschalige woonvormen

 • Je mag bezoek ontvangen.
 • De regels voor bezoek kunnen per locatie en per verpleeghuis verschillen.

Wil je bezoek ontvangen of bij iemand op bezoek? Bekijk dan de regels voor bezoek aan bewoners van verpleeghuizen of kleinschalige woonvormen.

Wat is er aan extra hulp als je extra kwetsbaar bent?

 • Bij thuisisolatie: gratis zelftesten en medische mondkapjes

Zit je in thuisisolatie omdat je geen prik kunt krijgen, bijvoorbeeld door ziekte? Of hoor je bij de groep die een derde prik krijgt?

Dan kun je 1 keer per maand 25 zelftesten krijgen. En/of  100 medische mondkapjes. Hiermee kan je je beschermen.

Je kunt de zelftesten en mondkapjes aanvragen bij jouw apotheek.

•    Praktische hulp via Rode Kruis 

Bel met het Rode Kruis voor advies, tips of om even te praten. Zij hebben ook vrijwilligers die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of door medicijnen op te halen. Bel naar: 070 - 44 55 888.

•    Extra hulp  via jouw gemeente

Je kunt ook bij jouw eigen gemeente terecht voor extra hulp. Kijk op de website van jouw gemeente welke hulp door vrijwilligers gegeven kan worden. Ook zijn er bijvoorbeeld buurthuizen of dorpshuizen waar je terecht kan.

Tip(s):

Risicogroep

Het blijft belangrijk om je aan de basisregels te houden, zodat je niet besmet raakt:

 • Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter blijft een veilige afstand.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Zorg binnen voor voldoende frisse lucht.

Meer over de basisregels lees je hier.
 

Als je werkt

Op dit moment geldt voor iedereen het advies: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.  Afspraken hierover maak je samen met je werkgever.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over thuis werken en over werken op locatie:

Als je studeert

Mbo, hogescholen en universiteiten

Studenten kunnen naar het mbo, de hogeschool of de universiteit gaan om lessen te volgen.

Studenten hoeven daar geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook een mondkapje hoeft niet meer. Wel maken onderwijspersoneel en studenten twee keer per week gebruik van een zelftest.  

Loop je extra risico door corona en kan je niet gevaccineerd worden? Vraag dan bij jouw school of opleiding naar mogelijkheden voor onderwijs op afstand. Zij kunnen helpen om oplossingen te vinden.

Meer weten? Kijk op: Coronavirus en het hoger onderwijs

Voortgezet Onderwijs

De middelbare scholen zijn volledig open.

Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden en geen mondkapjes meer te dragen. Wel maken zij twee keer per week gebruik van een zelftest.

Meer weten? Kijk op: Coronavirus en voortgezet (speciaal) onderwijs.


Basisonderwijs

Alle basisscholen en speciaal (basis)onderwijs zijn volledig open.

Onderwijspersoneel maakt twee keer per week gebruik van een zel­ftest.

Is een persoon besmet geraakt? Dan hoeft de hele groep of klas niet meer in quarantaine. Op Rijksoverheid.nl kun je hier meer over lezen. Kijk hier.

Tip: De regels voor onderwijs vanaf 25 september in één handig overzicht? Klik hier.


Kind met een kwetsbare gezondheid

Heeft jouw kind of iemand anders uit jouw gezin een kwetsbare gezondheid? En twijfel je of je kind naar school moet gaan?

Ga dan in gesprek met de leiding van de school. Of overleg met de arts die je kind behandelt. Je kunt ook contact opnemen met de jeugdarts van school.

Op de website van het RIVM vind je meer informatie bij het kopje:  Wel of niet naar school, kinderopvang of BSO?

Tip(s):

Risicogroep

Voor alle Nederlanders gelden dezelfde regels over reizen naar het buitenland. Er is geen speciaal advies voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Reizen blijft een risico
Het is goed om te weten dat reizen een risico blijft. Ook in landen die nu veilig zijn, kan de situatie snel veranderen. Bijvoorbeeld omdat er ergens plotseling veel besmettingen zijn met corona. Of door een nieuwe gevaarlijke variant van het virus.

In de meeste landen gelden coronamaatregelen. Als toerist moet jij je hieraan houden. Ook als je gevaccineerd bent.

Het kan zijn dat een land voor mensen met een ziekte of beperking een uitzondering maakt op de coronamaatregelen. Als dat zo is, dan vind je dat terug op de website: Wijsopreis.nl

Bereid je daarom goed voor als je gaat reizen.

Tips:

 • Bekijk de vragen en antwoorden over het coronatoegangsbewijs dat je nodig hebt als je op reis gaat naar het buitenland: Alles over het coronabewijs | Vilans
 • Wil je precies weten wat je moet doen als je terugkomt uit jouw vakantieland, zodat je je naasten niet kunt besmetten? Doe dan deze check op Reizentijdenscorona.nl: Check mijn reis

Tip(s):

Risicogroep