Welk risico
loop ik

bij corona?

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Welk risico loop ik bij corona?

Corona kan een extra risico geven als je al lange tijd leeft met een ziekte of beperking. Of als je ouder bent dan 70. ​

< Ga naar de overzichtspagina

Welk risico loop ik bij corona?

Als je een beperking of aandoening hebt dan moet je extra voorzichtig zijn. De kans dat je ernstig ziek wordt, kan voor jou groter zijn dan voor andere mensen. Het RIVM heeft een lijst met risicogroepen gemaakt. Je loopt meer risico als:

 • Je ouder bent dan 70 jaar.
 • Je volwassen bent en een onderliggende ziekte hebt. Bijvoorbeeld een longziekte of ernstige hart- of nierziekte.

Op de website van het RIVM kun je zien of jouw specifieke aandoening op de lijst van risicogroepen staat. Weet je niet zeker of je extra risico loopt? Bespreek dit dan met je zorgverlener of arts. Zij kennen jouw specifieke situatie.

Tip(s):

Risicogroep

Veel websites geven informatie over specifieke aandoeningen en corona. Bijvoorbeeld de Hartstichting, het Diabetes Fonds en het Longfonds. Kijk op deze lijst voor het overzicht. Ook jouw eigen arts of specialist kan je informeren.

Tip(s):

 • Wil je snel weten wat je moet doen als je klachten hebt? Op de website van Steffie krijg je meteen advies.
Risicogroep

Als je in een risicogroep valt dan moet je extra oppassen. Je hebt namelijk een grotere kans om ernstig ziek te worden. Of zelfs aan het coronavirus te overlijden.

Wees dus extra voorzichtig en volg de basisregels zo goed mogelijk op. Ook voor jouw bezoek is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen.

Houd de controle

Kun je de afstand tot andere mensen niet zelf bepalen? Probeer dan weg te blijven van zo’n situatie. Doe dat ook als er niet gecontroleerd kan worden of mensen klachten hebben. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of in het openbaar vervoer. Hoe hou je de controle? Kijk naar de aanvullende adviezen op de website van het RIVM.

Tip(s):

Risicogroep

Er zijn situaties waarbij 1,5 meter afstand houden niet nodig of mogelijk is. Bijvoorbeeld:

 • Binnen een huishouden. Of je buiten of binnen bent: je hoeft geen afstand te houden.
 • Als je thuiszorg krijgt. Jouw zorgverlener kan zich dan extra beschermen. Bijvoorbeeld door het dragen van een medisch mondneusmasker, bril, schort en wegwerphandschoenen.
 • Als iemand jou ondersteunt. Bijvoorbeeld bij het duwen van een rolstoel.

Ook voor het openbaar vervoer, de taxi en de kapper gelden uitzonderingen. Kijk voor alle actuele uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid.

Ben je blind of slechtziend?

Als je blind of slechtziend bent, gelden er voor jou ook uitzonderingen. Zo kun je nog gearmd over straat met je partner of begeleider. Je mag altijd gearmd wandelen met mensen uit je eigen gezin of huishouden.

Tip(s):

Risicogroep

Het is extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen als je huisgenoot of naaste een kwetsbare gezondheid heeft. Ook ben je extra voorzichtig in contact met anderen. Zo voorkom je dat je corona krijgt.

Kinderen naar school?

Heb je een kind thuis en twijfel je of het naar school of de kinderopvang kan? Overleg dan met de arts en de schoolleiding wat de beste oplossing is.

Heb jij milde klachten die lijken op corona?

Dan geldt het algemene advies: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Je bent dan in thuisquarantaine. Omdat je een huisgenoot hebt die in de risicogroep valt zijn er extra adviezen:

 • Houd afstand van de huisgenoot.
 • Draag een niet-medisch mondkapje.

Zo verklein je het risico om het coronavirus door te geven. Hoe je een mondkapje moet gebruiken zie je in dit filmpje van de Rijksoverheid.

Heb jij milde klachten én daarbij koorts of benauwdheid?

Dan geldt het algemene advies: als je huisgenoten hebt dan blijven zij ook thuis. Jullie zijn dan in gezinsquarantaine. Als zij klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona.

Lees meer over thuisblijven bij klachten op de website van de Rijksoverheid.

Tip(s):

 • Op deze pagina van Pharos staan de basisregels met plaatjes erbij. De tekst kan ook worden voorgelezen.
 • Hulp nodig tijdens het verplicht thuisblijven? Bekijk de tips in de folder Hulp en steun bij thuisquarantaine van de Rijksoverheid.
 • Wil je snel weten wat je moet doen als je klachten hebt? Op de website van Steffie beantwoord je een paar vragen en krijg je meteen advies.
 • Download de CoronaMelder-app. De app laat jou weten of je in de buurt bent geweest van iemand die het coronavirus heeft gekregen. Als je een melding krijgt lees je in de app wat je kunt doen. En of je je moet laten testen. Steffie legt in eenvoudige taal uit hoe de app werkt.
 • Heb je vragen over de CoronaMelder-app? De Rijksoverheid geeft antwoord op veelgestelde vragen.
Risicogroep

Vanwege de lockdown gelden er strenge maatregelen:

Ik werk

Iedereen moet zoveel mogelijk thuis werken. Alleen mensen met een cruciaal beroep die niet thuis kunnen werken, mogen naar het werk komen. Bijvoorbeeld: als je werkt in de zorg of in een supermarkt. Op Rijksoverheid vind je de complete lijst van cruciale beroepen.

Heb jij een cruciaal beroep en wil je werkgever dat je toch komt? Neem dan contact op met de bedrijfsarts en bespreek jouw situatie. De bedrijfsarts kan jouw baas adviseren. Bedoeling is om in goed overleg te kijken hoe je jouw taken kunt uitvoeren.

In de Arbowet staan regels voor werkgevers en werknemers om gezond en veilig te werken. Kwetsbare mensen hebben recht op extra bescherming. Het RIVM geeft daar meer informatie over.

Het is ook mogelijk dat er voor jouw (type) organisatie afspraken zijn gemaakt voor mensen uit risicogroepen. Of zo’n protocol er is, kun je navragen bij jouw werkgever of vakbond.

Ik ben student

Nog steeds bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand aan. Mbo-scholen zijn 1 dag per week open. 

In het hbo en wo mogen examens en tentamens worden afgenomen. Ook is praktijkonderwijs mogelijk.  

De avondklok geldt niet voor: 

 • Studenten die praktijklessen volgen
 • Examenleerlingen in het volwassenonderwijs.  

Ik heb een schoolgaand kind:

Middelbare scholen zijn sinds 1 maart weer minimaal 1 dag per week open.

Kinderen van ouders met cruciaal beroep:

Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep is er noodopvang op de kinderopvang en buitenschoolse opvang.  

Bedoeling is om alleen gebruik te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is. Op Rijksoverheid.nl vind je de complete lijst van cruciale beroepen.

Tip(s):

Risicogroep