Welk risico
loop ik

bij corona?

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Welk risico loop ik bij corona?

Corona kan een extra risico geven als je al lange tijd leeft met een ziekte of beperking. Of als je ouder bent dan 70. ​

Welk risico loop ik bij corona?

Als je een beperking of aandoening hebt dan moet je extra voorzichtig zijn. De kans dat je ernstig ziek wordt is voor jou groter dan voor andere mensen.

In de volgende situaties heb je meer kans om erg ziek te worden door corona. Hoe meer punten voor jou gelden, hoe groter de kans op ziek worden is.

 • Je bent ouder dan 70 jaar.
 • Je afweer is minder goed, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of medicijnen die de afweer remmen.
 • Je hebt diabetes met lange tijd te hoge bloedsuikers, of schade aan je organen door diabetes.
 • Je hebt al een ernstige hartziekte of longziekte waarvoor je bij de specialist komt.
 • Je hebt een nierziekte waarvoor dialyse nodig is.
 • Je hebt een ernstige leverziekte.
 • Je hebt hiv. (Bij hiv hangt het af van de ernst van uw ziekte. De arts die jou behandelt kan je dit vertellen.)
 • Je hebt heel veel overgewicht (een body mass index van 40 of meer). Maar ook een beetje overgewicht geeft al meer risico.

De tekst hierboven komt van Thuisarts.nl. Ook op de website van het RIVM kun je zien of jouw specifieke aandoening op de lijst van risicogroepen staat.

Weet je niet zeker of je extra risico loopt? Bespreek dit dan met je zorgverlener of arts die jou behandelt. Zij kennen jouw specifieke situatie.

Heb je een kwetsbare gezondheid? Wil je weten wat je kunt doen om besmetting met corona te voorkomen? Rijksoverheid geeft tips: Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Tip(s):

Risicogroep

Veel websites geven informatie over specifieke aandoeningen en corona. Bijvoorbeeld de Hartstichting, het Diabetes Fonds en het Longfonds. Kijk op deze lijst voor het overzicht. Ook de arts die jou behandelt kan je informeren.

Tip(s):

 • Wil je snel weten wat je moet doen als je klachten hebt? Op de website van Steffie krijg je meteen advies.
 • Ook Thuisarts geeft snel en duidelijk advies bij klachten, door het invullen van enkele vragen: Corona-vragentest.
Risicogroep

Staat jouw ziekte op de lijst met risicogroepen? Dan heb je meer kans om ernstig ziek te worden door corona dan andere mensen. Lees meer hierover op de website van het RIVM. Klik hier.

Omdat veel mensen hun coronaprik hebben gehad is de kans dat je ernstig ziek wordt kleiner geworden. Toch kan jij of de mensen in je omgeving nog besmet raken. Wat kan je doen?

Basisregels
Het blijft belangrijk om je aan de basisregels te houden. Zodat is de kans op besmetting zo klein mogelijk. Dit zijn de basisregels:

 • Was vaak en goed je handen met water en zeep.
 • Houd 1,5 meter afstand en schud geen handen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je meteen testen.
 • Zorg binnen voor voldoende frisse lucht. Voor meer informatie over ventilatie klik op deze pagina

Daarnaast zijn er extra maatregelen:

 • Werk thuis. Ga alleen naar het werk als het niet anders kan.
 • Draag een mondkapje op plekken waar dat verplicht is. Bijvoorbeeld in de supermarkt of in het openbaar vervoer. Bekijk voor meer informatie de vragen bij:  Mondkapje en andere bescherming.
 • Ontvang per dag maximaal 4 gasten thuis. Kinderen onder de 12 jaar vallen hier niet onder.
 • Heeft je huisgenoot corona? Ga dan zelf ook in quarantaine. Ook als je geprikt bent.
 • Vanaf 6 november moet je op meer plekken een coronatoegangsbewijs laten zien. Ga naar: Alles over het coronabewijs. En lees waar je het coronatoegangsbewijs nodig hebt bij de vraag: Wat is een coronabewijs en hoe kom ik eraan?

Meer informatie en uitleg over de basisregels en maatregelen? Klik hier: Basisregels om verspreiding coronavirus te voorkomen

Extra tips voor mensen met een kwetsbare gezondheid

Naast de basisregels en extra maatregelen die voor iedereen gelden, zijn er extra tips voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Deze tips helpen je om jezelf te beschermen.

Zo verklein je de kans op besmetting:

 • Vraag je bezoek vooraf of ze klachten hebben die passen bij corona. Is dat het geval? Vraag je bezoek dan om niet te komen.
 • Blijf zoveel mogelijk weg van drukke plekken. Mijd bijvoorbeeld de drukke tijden (spits) in het openbaar vervoer.
 • Je kunt je boodschappen laten bezorgen. 
 • Je kunt voor de zekerheid een (medisch) mondkapje dragen. Bijvoorbeeld op plekken of in situaties waar afstand houden niet mogelijk is. Of als je niet zeker weet of iedereen geprikt is.
 • Maak gebruik van een medisch mondkapje in het openbaar vervoer. Maak je gebruik van zorgvervoer? Dan is een medisch mondkapje verplicht. Lees er hier meer over: Rijksoverheid.nl

  Kijk voor meer informatie bij: Mondkapje en andere bescherming. En lees het antwoord op de vraag: Wanneer draag ik een mondkapje?
 • Krijg je zorg of ondersteuning aan huis? Dan kan je de zorgverlener vragen om een mondkapje te dragen en handschoenen te gebruiken. Lees er hier meer over: Rijksoverheid.nl

Tip(s):

 • Op Thuisarts.nl staan de extra adviezen in duidelijke taal.
 • Op deze pagina van Pharos staan de basisregels met plaatjes erbij. De tekst kan ook worden voorgelezen.
 • Meer informatie en uitleg over extra hulp en ondersteuning vind je hier: Klik hier
 • Voor de laatste tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Ga naar de pagina van Rijksoverheid: klik hier
Risicogroep

Het blijft heel belangrijk om je aan de basisregels en de maatregelen te houden. Zo is de kans op besmetting zo klein mogelijk.

Lees meer over welke basisregels en maatregelen nu gelden bij de vraag: Mijn ziekte staat op de lijst met risicogroepen van het RIVM. Welke maatregelen en tips zijn er? Klik hier: Welk risico loop ik bij corona? Hier vind je ook extra tips voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Als je werkt

Op dit moment geldt voor iedereen het advies: werk thuis. Ga alleen naar het werk als het moet.

Loop jij extra risico bij corona? En kan je jouw werk niet thuis doen? Neem dan contact op met je bedrijfsarts. Het kan zijn dat voor jouw organisatie of sector er afspraken zijn over werknemers die in een risicogroep zitten. Vraag je werkgever of vakbond welke afspraken er zijn.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over thuiswerken en over werken op locatie:

Als je studeert

Mbo, hogescholen en universiteiten

Studenten kunnen naar het mbo, de hogeschool of de universiteit gaan om lessen te volgen.

Er mogen niet meer dan 75 personen in 1 ruimte. Personeel telt niet mee. Alleen bij tentamens en examens mogen er meer dan 75 personen in 1 ruimte.

Studenten hoeven  in het gebouw geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Mondkapjes zijn weer verplicht vanaf 6 november 2021. Die draag je wanneer je loopt. Als je zit, hoef je geen mondkapje op.

Onderwijspersoneel en studenten maken ook twee keer per week gebruik van een zelftest.  

Loop je extra risico door corona en kan je niet geprikt worden? Vraag dan bij jouw school of opleiding naar mogelijkheden voor onderwijs op afstand. Zij kunnen helpen om oplossingen te vinden.

Meer weten? Kijk op: Coronavirus en het hoger onderwijs

Voortgezet Onderwijs

De middelbare scholen zijn volledig open.

Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden en geen mondkapjes meer te dragen. Wel maken zij twee keer per week gebruik van een zelftest.

Meer weten? Kijk op: Coronavirus en voortgezet (speciaal) onderwijs.

Basisonderwijs

Alle basisscholen en speciaal (basis)onderwijs zijn volledig open.

Personeel in het onderwijs maakt twee keer per week gebruik van een zel­ftest.

Is iemand besmet geraakt? Dan hoeft niet meer de hele groep of hele klas in quarantaine. Op Rijksoverheid.nl kun je hier meer over lezen: klik hier.

Kind met een kwetsbare gezondheid

Heeft jouw kind of iemand anders uit jouw gezin een kwetsbare gezondheid? En twijfel je of je kind naar school moet gaan?

Ga dan in gesprek met de leiding van de school. Of overleg met de arts die jouw kind behandelt. Je kunt ook contact opnemen met de jeugdarts van school.

Op de website van het RIVM vind je meer informatie bij de vraag: Wel of niet naar school, kinderopvang of BSO?

 

Tip(s):

Risicogroep

Voor alle Nederlanders gelden dezelfde regels over reizen naar het buitenland. Er is geen speciaal advies voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Reizen blijft een risico
Het is goed om te weten dat reizen een risico blijft. Ook in landen die nu veilig zijn, kan de situatie snel veranderen. Bijvoorbeeld omdat er ergens plotseling veel besmettingen zijn met corona. Of door een nieuwe gevaarlijke variant van het virus.

In de meeste landen gelden coronamaatregelen. Als toerist moet jij je hieraan houden. Ook als je gevaccineerd bent.

Het kan zijn dat een land voor mensen met een ziekte of beperking een uitzondering maakt op de coronamaatregelen. Als dat zo is, dan vind je dat terug op de website: Wijsopreis.nl

Bereid je daarom goed voor als je gaat reizen.

Tips:

 • Bekijk de vragen en antwoorden over het coronatoegangsbewijs dat je nodig hebt als je op reis gaat naar het buitenland: Alles over het coronabewijs | Vilans
 • Wil je precies weten wat je moet doen als je terugkomt uit jouw vakantieland, zodat je je naasten niet kunt besmetten? Doe dan deze check op Reizentijdenscorona.nl: Check mijn reis

Tip(s):

Risicogroep