Naar hoofdinhoud

Chantal Zuizewind

Onderzoeker - Onderzoek en validatie

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met ‘de zorg’. Zij het voor een kleine ingreep, de behandeling van een levensbedreigende ziekte of het accepteren van een aandoening die nooit meer over gaat. Het zijn díe momenten waarop je wordt geconfronteerd met je eigen ‘mens-zijn’, de kwetsbaarheid van je gezondheid en soms ook de eindigheid van het leven. Ik vind het belangrijk dat mensen, juist op deze momenten, goede ondersteuning en begeleiding ontvangen. Goede zorg valt of staat voor mij bij écht contact. 

Echt contact

'Hoe gaat het met je?' Hoe vaak stellen we elkaar deze vraag zonder echt geïnteresseerd te zijn in het antwoord? Echt contact gaat wat mij betreft over luisteren met belangstelling en nieuwsgierigheid. Luisteren zonder het antwoord van tevoren in te vullen óf gelijk met een oplossing te komen. Voor een langdurige zorgvraag is soms helemaal geen oplossing. Soms zijn er ook geen woorden. En dat is oké. Volgens mij zijn mensen (zorgverleners) te veel geneigd om op te lossen. Terwijl stilstaan bij dat wat is soms al zo helpend én bevrijdend kan zijn. 

Persoonsgerichte zorg

Echt contact geeft ruimte voor dat wat echt is. Dromen, idealen, humor, angsten en ongemakken. Ik zet mij in om cliënten, hun naasten en zorgverleners op zo’n manier met elkaar om te laten gaan. Persoonsgerichte zorg noemen we het in ‘fancy’ termen. Eigenlijk gaat het gewoon om een stukje aansluiting, soms lak hebben aan de protocollen en jezelf kwetsbaar durven opstellen. Dat is mijn bijdrage bij Vilans om ‘te zorgen dat zorg beter werkt’. 

Wapenfeiten

  • Studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Gespecialiseerd in gezondheidsgedrag en gedragsverandering.
  • Focus op thema’s ‘kwaliteit van leven’, ‘professionele nabijheid’ en ‘zorg in de laatste levensfase’ in de ouderenzorg en dementiezorg.