Naar hoofdinhoud Naar footer

Webinar Kennisbeleid juist nu: kennis voor kwaliteit van zorg en werkplezier

Datum/tijd

Vrijdag 28 juni 2024 van 09.30 uur tot 11.00 uur

Hoe kunnen gehandicaptenzorgorganisaties hun kennisstrategie optimaliseren om de kennisdeling en kennistoepassing van professionals te verbeteren? Dit onderzocht Marion Kersten (beleidsadviseur bij de VGN) in haar promotieonderzoek bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking dat begeleid werd door prof. Petri Embregts en prof. dr. Mathieu Weggeman. In dit webinar staan we stil bij de resultaten van het onderzoek én delen we inzichten met praktische handvatten waarmee ‘kennismanagers’ zelf aan de slag kunnen gaan met kennisbeleid in hun organisatie. Het webinar wordt georganiseerd door VGN i.s.m. kennispleingehandicaptensector.nl en mede mogelijk gemaakt door Vilans.

Programma

Het webinar kent globaal drie delen:

  1. Introductie waarin Marion toelichting geeft op de belangrijkste bevindingen uit haar onderzoek. Wat beschouwen we als ‘kennis’ en welke soorten zijn er; wat is (de waarde van) kennisbeleid juist nu, hoe zit het met het delen van kennis en welke (belemmerende/bevorderende) factoren zijn er te onderscheiden, welke vormen van leiderschap kun je daarbij onderscheiden en hoe ziet dat er in de praktijk uit.  
  2. Vertaling naar de praktijk: hoe stuur je op kennisbeleid? Waar zitten de ‘knoppen’ en hoe kun je dit aanpakken en versterken? Aan de hand van het proefschrift gaan we in gesprek over de kansen.
  3. Aan de slag met het praktijkproduct het doorgeefboekje 'Aangenaam kennis maken'. Dit boekje is o.l.v. prof. Petri Embregts ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tilburg University) en gebaseerd op de resultaten van het promotieonderzoek naar kennisdeling en -toepassing in de gehandicaptenzorg van Marion Kersten (AWVB/VGN). De vragen in het boekje zetten zorgprofessionals (begeleiders en behandelaren, teamleiders/managers, kennismanagers en bestuurders) aan tot reflectie. We gaan in gesprek met het consortium Kennis Over Zien: zij zijn al met het boekje aan de slag. Wat zijn hun ervaringen en wat levert het op? 

Voor wie?

Het webinar is voor mensen die zich binnen organisaties voor mensen met een verstandelijke en/of visuele beperking bezighouden met kennis en leren in brede zin zoals:

  • Kennismanagers 
  • Medewerkers leren en ontwikkelen
  • HR-medewerkers

Daarnaast is het webinar interessant voor mensen binnen organisaties in zorg en welzijn die betrokken zijn bij leren/delen van kennis/opleidingsbeleid zoals:

  • Managers
  • Staf (kwaliteit)
  • Uitvoerende professionals
  • Ambassadeurs

Locatie

Online

Deel deze pagina via:

Contactpersoon