Naar hoofdinhoud Naar footer

Crowdfunding voor innovatief valpreventieprogramma

Jaarlijks belanden bijna 100.000 ouderen na een valincident op de spoedeisende hulp en ruim 5.000 overlijden als gevolg van een valincident. Van deze incidenten is 28 procent te voorkomen als er wordt geïnvesteerd in preventie. Daarom is vorige week de unieke crowdfundingcampagne voor de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ van start gegaan, een innovatief programma dat mede is ontwikkeld op basis van kennis van Vilans en VeiligheidNL.

Naast BNP Paribas kunnen nu ook particulieren investeren in valpreventieve cursussen voor 2.500 ouderen in zeven Noord-Limburgse gemeenten. Het doel is de helft (€775.000) bijeen te brengen via crowdfunding. Bij succes besparen gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep, Venray en zorgverzekeraars kosten. Met dit geld betalen de gemeenten, het zorgkantoor en zorgverzekeraars VGZ en CZ de investeerders terug. Een consortium onder leiding van De Zorggroep voert het programma uit. 

'Preventie is dé oplossing'

Ruben Koekoek, directeur Social Finance NL en intermediair van de Health Impact Bond: 'Als je alleen al kijkt naar de kosten van valincidenten, wordt daar de komende tien jaar een verdubbeling in verwacht. Wij geloven dat investeren in preventie dé oplossing is, ook om meer maatschappelijk leed te voorkomen. Daarvoor is wel een andere manier van samenwerken en investeren nodig. Gemeenten zijn namelijk verantwoordelijk voor preventie, terwijl de meeste maatschappelijke kosten van valincidenten voor rekening van de zorgverzekeraars zijn. Door een Health Impact Bond op te zetten, bieden we een oplossing die zowel de ouderen als de gemeenten én de zorgverzekeraars ten goede komt. Dat particulieren hier nu ook in kunnen investeren maakt wat ons betreft de maatschappelijke businesscase compleet.'

Burgers aan zet

Frans van Zoest, expert innovatie bij Vilans, was betrokken bij de eerdere haalbaarheidsstudie en kwartiermakersfase. 'Dit soort innovatieve aanpakken zijn hard nodig om de zorg toekomstbestendig te maken. Dat ook particulieren nu de kans krijgen om financieel aan de wieg te staan, past heel goed bij deze tijd waarin burgers wel vaker aan zet zijn. Het is eigenlijk een soort kers op deze maatschappelijke ‘samenwerkingstaart’! Of dat naar meer smaakt, gaan we zeker volgen komende jaren.'

Wat is een Health Impact Bond?

Een Health Impact Bond is een financieringsinstrument waarbij (maatschappelijke) investeerders het kapitaal verschaffen voor een interventie; in dit geval een vijfjarig programma gericht op valpreventie bij 2500 ouderen in Noord-Limburg. De twee cursussen die in dit programma worden aangeboden, hebben in het verleden al laten zien dat ze leiden tot minder valincidenten bij de deelnemers. In de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ wordt het aantal valincidenten bij de deelnemende ouderen gedurende twee jaar gemeten. Wanneer de resultaten van de interventie positief zijn, zorgt dat voor besparingen bij zorgverzekeraars, zorgkantoren (verpleeghuiszorg) en gemeenten (thuiszorg). Deze baten zijn gezamenlijk een stuk groter dan de kosten van de interventie zelf, waardoor een maatschappelijk positieve business case ontstaat. De drie partijen zijn bereid om deze baten grotendeels uit te betalen aan de investeerders.

Deel deze pagina via: