Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale dagbesteding met het Digidoeboek

Gepubliceerd op: 29-01-2022

Digitale wegen bewandelen brengt ons ver, maar niet overal naartoe. Die les kunnen we wel trekken uit de afgelopen periode waarin familie, vrienden, en collega’s voornamelijk bestonden uit pixels op een scherm. Ook het contact tussen begeleider en cliënt werd regelmatig vervangen door een virtueel moment. Digitaal contact kan en zal de warmte van fysiek contact niet vervangen. Desondanks heeft de pandemie onze blik op contact en digitale middelen flink verruimd.

Verschillende organisaties zochten tijdens de lockdown naar digitale alternatieven voor dagbesteding omdat hun dagbestedingslocaties moesten sluiten. In 2020 deed Vilans daarom een verkenning naar de mogelijkheden van digitale dagbesteding. Ook onderzochten we mogelijkheden om digitaal contact 'warmer' te maken om zo het gemis aan nabijheid en aanraking te verminderen. Afgelopen jaar combineerde we de inzichten uit deze projecten en gingen we aan de slag met meerdere zorgorganisaties uit zowel de ouderenzorg als gehandicaptensector. 

Via een reeks online en fysieke bijeenkomsten hebben we zorgorganisaties bij elkaar gebracht om onderling ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen rond de thema’s ‘Digitale Dagbesteding’ en ‘Warm Contact’. Organisaties kregen ook de kans om in hun eigen organisatie een uitprobeerbox met daarin verschillende technologieën en producten in te zetten. Je kunt hierbij denken aan speaker en webcam of een geluidsband die trillingen geeft op het ritme van muziek.

Zelf aan de slag met digitale dagbesteding?! 

De geleerde lessen en praktijkervaringen die de zorgorganisaties hebben opgedaan zijn gebundeld in het Digidoeboek. Het doel van dit boek is om je te inspireren en op ideeën te brengen hoe je zelf aan de slag kan en laagdrempelig kan experimenteren met ‘Digitale Dagbesteding’ en ‘Warm Contact’. Zo vind je tips, praktische opdrachten en inspirerende foto’s om een start te maken met digitale dagbesteding. Hiermee kun je op je eigen manier en op je eigen tempo digitale dagbesteding met oog voor warm contact opzetten binnen jouw organisatie.

Downloads

Deel deze pagina via: