Naar hoofdinhoud Naar footer

Zo leidt eHealth tot arbeidsbesparing, kwaliteit en zelfredzaamheid

Het programma Innovatie-impuls ondersteunt organisaties in de gehandicaptenzorg bij het implementeren van technologie vanuit de behoeften van cliënt en naasten. Bij het invoeren van zorgtechnologie blijkt dat kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van cliënten wordt versterkt. Bij InteraktContour zien we ook ruimte bij zorgprofessionals ontstaan.

De Innovatie-impuls is onderdeel van het programma Volwaardig leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De uitvoering ligt bij Vilans en Academy Het Dorp.

Koeien

Tijden veranderen, zo ook de langdurige zorg. Als voorbeeld haalt Van Kampen een anekdote van zijn opa aan. ‘Mijn opa had 100 jaar geleden 7 koeien waar die de kost mee verdiende en de hele dag in zijn eentje mee bezig was. Door technologische vooruitgang bestiert mijn nicht nu in haar eentje de boerderij met 200 koeien. Net zoals innovatie een gamechanger voor boeren is die arbeid bespaart, verlang ik naar hetzelfde voor de langdurige zorg.’

Tech als speerpunt

De inzet van technologie is volgens hem onvermijdelijk om kwalitatieve zorg te kunnen blijven leveren. Daarom zette de organisatie - die gespecialiseerde hersenletselzorg biedt - tech als speerpunt op de agenda. Op locatie de Klokkenbelt werd technologie voor het eerst op zo’n systematische schaal opgezet binnen de organisatie. ‘Maar na het aanschaffen en verspreiden van eHealth volgt implementatie. En dat is totaal andere koek’, aldus Van Kampen. Daarom sloot InteraktContour zich aan bij de Innovatie-impuls.  

Vallen en opstaan

De reis naar een zorgproces dat hand in hand gaat met technologie, begint met verlangen, doen en vallen en opstaan volgens Van Kampen. ‘Wij zijn houtje-touwtje begonnen. Daaruit kwamen spectaculaire mislukkingen waar we soms spijt van kregen. Maar door vol te houden, steeds meer mensen te betrekken, ons aan andere partijen te verbinden, kom je in een flow en word je slimmer.’

Tip: Beluister ook deze podcast over de rol van bestuurders bij de implementatie.

Deel deze pagina via: