Naar hoofdinhoud Naar footer

Ervaringen van zorgmedewerkers bij een zwaar getroffen verpleeghuis

Gepubliceerd op: 06-04-2021

Verpleeghuis Mariënburght in Budel werd tijdens de eerste coronagolf, ondanks navolging van de RIVM-richtlijnen, hard getroffen. In totaal raakten 68 van de 100 bewoners besmet met het virus. Dit leidde tot grote emotionele impact bij medewerkers. Hierover is het onderzoek ‘Ervaringen van (zorg)medewerkers tijdens een COVID-19 uitbraak en resultaten van serologische testen bij personeel in een zwaar getroffen verpleeghuis’ te lezen in de nieuwste editie van het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie (TGG).

In het onderzoek van Joyce Heffels, Danielle de Vries, Irma Everink, Anne Timmermans, Marjolijn Wegdam-Blans en Jos Schols beschrijven ze de ervaringen van (zorg)medewerkers, net als de uitslagen van serologische testen op COVID-19 die zijn afgenomen bij medewerkers.

Onderzoek

Alle 281 medewerkers werden uitgenodigd voor een groepsinterview om ervaringen tijdens de COVID-19-uitbraak te bespreken en voor afname van een serologische test op COVID-19. De 29 personen die deelnamen aan de groepsinterviews benoemden negatieve en positieve ervaringen over hun angst en ongerustheid, de veranderde zorg voor bewoners, het teamgevoel, inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen en het testbeleid. Van de 240 medewerkers die een serologische test hebben ondergaan en een vragenlijst invulden, hadden 94 medewerkers (39%) antistoffen tegen COVID-19. Hiervan gaven er 18 (19%) aan geen klachten te hebben gehad.

Inzichten

Inzicht in de ervaringen van medewerkers heeft geleid tot evidente leerpunten, met name het belang van een heldere communicatie met en emotionele ondersteuning van het personeel. Uit dit onderzoek blijkt ook dat veel medewerkers van verpleeghuis Mariënburght getroffen zijn door COVID-19. Opvallend is het percentage asymptomatische medewerkers (19% van 94 geïnfecteerden). Deze resultaten hebben mede bijgedragen aan de aanpassing van het landelijke testbeleid en de wijze van inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen in verpleeghuizen.

Over TGG

Het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie (TGG) bestrijkt al 50 jaar het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal de nieuwsbrief gericht op het wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen.

Deel deze pagina via: