Naar hoofdinhoud Naar footer

Flexwonen: rust en ruimte voor ouders en cliënt

Gepubliceerd op: 25-06-2021

Mensen met een beperking blijven vaak thuis wonen, tot ‘het niet meer gaat’. Wat volgt is een harde overgang naar wonen bij een zorgorganisatie. Dat kan anders, vonden ze bij Prinsenstichting. Met flexwonen kunnen mensen met een beperking een paar dagen in de week wennen aan wonen elders.

Bestuurder Ineke Huibregtsen zegt daarover: 'De vraag naar wonen in een gehandicaptenzorgorganisatie neemt de komende tien jaar naar verwachting met 20 tot 40% toe. We moeten daarom met oplossingen komen waarbij we slimmer gebruik maken van het bestaande aanbod. Als de ene persoon hier drie dagen per week woont en de ander vier, hebben twee mensen voordeel van één plek.'

Om deze vernieuwende vorm van zorg mogelijk te maken heeft Prinsenstichting nauw samengewerkt met het Zorgkantoor. Daarnaast heeft Prinsenstichting een casemanager aangesteld om alle vragen van cliënten af te stemmen op het beschikbare aanbod.

Over Twinkels

Twinkels zijn aansprekende voorbeelden van Begeleiding à la carte van Volwaardig leven, een programma van het ministerie van VWS dat Vilans uitvoert. Hieraan hebben zo’n 35 zorgorganisaties meegedaan. Alle Twinkels zijn te vinden in het Twinkel-magazine. De overeenkomst tussen alle Twinkels is het positieve effect dat ze hebben op het leven van onze cliënten. Een tweede kenmerk is de ‘twist’ die iedere organisatie heeft doorgemaakt om haar doel te bereiken. Vernieuwende persoonsgerichte zorg is niet zomaar geregeld. Het vraagt in alle gevallen om anders kijken, anders denken en een flinke dosis lef.

In het Twinkel-magazine vindt u de voordelen van flexwonen en ontdekt u hoe Prinsenstichting na intensieve samenwerking met zorgkantoor en gemeente deze unieke persoonsgerichte woonzorgvorm voor elkaar heeft gekregen.

Deel deze pagina via:

Auteur(s)