Naar hoofdinhoud Naar footer

Friesland wint prijs voor innovatie met VR-bieb

Op het Mobile Healthcare Event in november 2023 is de virtual reality-bibliotheek van ‘Anders Werken in de zorg Fryslân’ in de prijzen gevallen. Deze slimme zorgtechnologie is ook interessant voor zorgorganisaties buiten Friesland.

Het Mobile Healthcare Event is het jaarlijkse ontmoetingspunt van meer dan 1200 belangrijke spelers in de digitale zorgtransformatie en ook het grootste Benelux-congres op dit gebied. Een groot aantal partners, waaronder het ministerie van VWS, Zilveren Kruis Achmea en ZN, zijn aan het jaarlijkse congres verbonden. Anders Werken in de zorg Fryslân won dit jaar de Innovation Award en ontving € 5.000, te besteden aan consultancy van Beter Healthcare.

Opleiden met VR indringend en tijdbesparend

VR wordt steeds vaker toegepast in het onderwijs en lijkt een bijzonder efficiënt en aantrekkelijk leermiddel te zijn, ook voor zorgprofessionals. Omdat je opgaat in een andere wereld is de ervaring indringend en blijft de opgedane kennis veel beter hangen. Daarnaast is deze VR-module heel compact en op elke gewenste plek in te zetten, dus het vraagt ook niet veel tijd van zorgmedewerkers.

VR-module startsein

De VR-bieb is ontwikkeld door ‘Anders Werken in de zorg Fryslân’ in samenwerking met DA-RE Health Innovation en NHL Stenden. In dit programma werken elf Friese zorginstellingen samen om slimme zorgtechnologieën te introduceren. Dit is nodig omdat de arbeidsmarkt voor zorgpersoneel onder grote druk staat. Ten tijde van corona is een eerste gezamenlijke VR-module ontwikkeld, namelijk een training infectiepreventie die Friesland breed heeft ingezet om zorgpersoneel voor te bereiden op de tweede golf. Dit was de opmaat naar het gezamenlijk ontwikkelen van VR-modules en de start van een VR-bieb voor de zorg. Deze VR-bieb is niet alleen door Friese zorgaanbieders te gebruiken, maar zeker ook door andere zorgorganisaties.   

Verder met zorgtechnologie

Er zijn inmiddels al meer trainingen gemaakt. Die zijn te vinden in de zogenaamde VR-bieb. Het winnen van de award ziet programmamanager Paulien van der Meulen als een aanmoediging om verder te gaan met het programma om met zorgtechnologie het werk van zorgmedewerkers gemakkelijker, leuker en efficiënter te maken.

VR-bieb gekozen uit 20 inzendingen

De VR-bieb van Anders Werken in de Zorg werd uit vijf genomineerden gekozen en won op basis van publiekstemmen. De casus werd gekozen uit circa twintig ingezonden innoverende projecten van aanbieders, variërend van UMC’s, VVT-aanbieders, ziekenhuizen en grote technologische bedrijven.  Anders Werken in de Zorg Fryslân is één van de programma’s gefinancierd met transitiemiddelen voor de verpleeghuiszorg in Friesland.

Meer weten

Deel deze pagina via: