Naar hoofdinhoud Naar footer

Herstelplan voor de zorg aangeboden aan Tweede Kamer

Recent is door demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Herstelplan voor de zorg naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit plan van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en V&VN, beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, staat wat zorgprofessionals nu en straks nodig hebben om mentaal en fysiek te kunnen herstellen van de coronapandemie.

In het Herstelplan staan aanbevelingen over mogelijkheden voor uitgebreid verlof, het op kunnen nemen van overuren en over weerbaarheid (uit een enquête van de FMS en V&VN onder artsen, verpleegkundigen en verzorgenden blijkt dat meer dan 60% kampt met fysieke en mentale klachten en een zeer hoge werkdruk ervaart). Binnenkort gaat ook de inhaalzorg van start, waarbij tussen de 170.000 en 200.000 operaties moeten worden ingehaald.

Minister van Medische zorg Tamara van Ark zou met de partijen nagaan hoe effectief werk gemaakt kan worden van het fysieke en mentale herstel van zorgprofessionals, maar zij heeft haar ontslag ingediend. Dit wordt nu opgepakt door staatssecretaris Paul Blokhuis en minister Hugo de Jonge. Blokhuis benadrukt het belang van aansluiting zoeken bij datgene wat al wordt gedaan binnen de zorgsector.

Hersteltijd borgen

Robert Sie, vice-voorzitter van de FMS: 'Van de krijgsmacht hebben we geleerd dat herstel van professionals die langere tijd in crisissituaties moeten opereren, aandacht vraagt en intensief moet worden begeleid. Herstel van zorgprofessionals moet structureel geborgd zijn, zodat zij mentaal en fysiek fit, gezond en gemotiveerd blijven.'

Deel deze pagina via: