Naar hoofdinhoud Naar footer

Hittegolf en ouderen: waar moet je op letten?

Zodra de temperatuur 4 dagen op rij boven de 27 graden is, treedt in Nederland het Nationaal Hitteplan in werking. In het Hitteplan lees je welke verantwoordelijkheden organisaties hebben tijdens een periode van aanhoudende hitte. Voor zorgorganisaties is dit cruciaal; ouderen zijn extra kwetsbaar en kunnen door de hitte last krijgen van allerlei aandoeningen. Daarom behandelen wij de vraag: waar moeten zorgorganisaties op letten?

1. Voldoende drinken

Hoe ga je de hitte het best te lijf? Het belangrijkste is uiteraard om genoeg te blijven drinken. Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel. Het is dus belangrijk dat ouderen tijdens en tussen maaltijden genoeg drinken (het liefst in kleine hoeveelheden, in plaats van een grote hoeveelheid in één keer). Zorgprofessionals moeten cliënten uitleggen waarom ze voldoende moeten drinken. Naast drinken is goed en gezond eten natuurlijk ook van belang. Bij voorkeur groenten en fruit. Deze bevatten veel water en zijn een bron van vitamines en zouten.

2. Afkoeling

Luchtige kleding, ventilatoren, airconditioning en zonneschermen: net als drinken is verkoeling erg belangrijk. Op de korte termijn betekent dat dus een van de bovenstaande maatregelen. Op de lange termijn kunnen zorginstellingen hun gebouwen hittebestendig laten maken door een van de volgende maatregelen te nemen:

  • Zorg voor zonwering, ook buiten.
  • Beperk de hitte door daken en gevels goed te isoleren.
  • Zorg ervoor dat cliënten niet in een ruimte verblijven waar een glasoverkapping is. Deze ruimten worden ’s zomers erg warm en zijn moeilijker te koelen.
  • Zorg voor een centrale bediening van de zonwering en schakel ze zo vroeg mogelijk in.
  • Schakel (overbodige) apparaten uit die veel warmte produceren.
  • Gebruik nachtventilatie, zodat het gebouw met koele nachtlucht wordt afgekoeld.

3. Breng in kaart welke cliënten een verhoogd risico hebben

Voor alle ouderen is het belangrijk dat ze genoeg drinken en verkoeling krijgen. Maar er zijn ook ouderen die extra risico lopen, zoals cliënten met hartklachten of diabetes. Ook ouderen die met overgewicht kampen zijn extra kwetsbaar. Tenslotte zijn er ook cliënten die een vochtbeperking hebben, zij hebben bijvoorbeeld een minder goed functionerend orgaan en mogen alleen extra vocht tot zich nemen na overleg met een arts.

4. Inschakelen mantelzorgers

Volgens een onderzoek van het Rode Kruis vraagt slechts 18% van de Nederlanders regelmatig aan oudere familieleden of ze hulp nodig hebben met het warme weer. Slechts 9% gaat langs om hulp te bieden. Het is belangrijk dat mantelzorgers actief betrokken zijn en opletten dat hun naasten goed drinken.

Lees meer op Zorg voor Beter

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersoon