Naar hoofdinhoud Naar footer

Gezonder leven dankzij gebundelde krachten

Gepubliceerd op: 22-05-2025

De erkenningscommissie Gehandicaptenzorg heeft onlangs de interventie De Krachten Gebundeld voor Gezond Leven! van Hanze erkend. De erkenningscommissie wordt gefaciliteerd door Vilans. De interventie is bedoeld voor mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. Zij bewegen vaak niet genoeg en ook hun voeding is vaak niet optimaal.

Waarom De Krachten Gebundeld? 

Een gezonde leefstijl helpt om te voorkomen dat mensen met een verstandelijke beperking gezondheidsproblemen krijgen. Want zij lopen meer risico op het ontstaan van problemen die met de leefstijl te maken hebben. Zoals obesitas, overgewicht of juist ondergewicht, osteoporose en spierzwakte. Bovendien maakt een gezonde leefstijl het makkelijker om mee te doen aan dagelijkse, sociale en maatschappelijke activiteiten. Om hen te helpen, heeft Hanze de interventie De Krachten Gebundeld ontwikkeld. Deze wordt nu al gebruikt in diverse zorginstellingen.

Wat is De Krachten Gebundeld?

De interventie bestaat uit een leertraject en een omgevingsscan. Het leertraject is bedoeld voor de professionele begeleiders. De omgevingsscan helpt om te zien wat er kan verbeteren in de omgeving van de mensen met een verstandelijke beperking. In de scan wordt gekeken naar mensen, plekken, hulpmiddelen, beleid en geld voor een gezond leven.

Hoe werkt De Krachten Gebundeld in de praktijk?

De interventie begint met het werven van begeleiders voor de uitvoering van de interventie. Dat kan bijvoorbeeld via een leefstijlcoach die de organisatie kent. Zorgverleners kunnen zichzelf ook aanmelden. 

De interventie zelf bestaat uit een leertraject voor begeleiders en een omgevingsscan:

Het leertraject

Het leertraject bestaat uit een e-learning, 4 cursusbijeenkomsten, toepassingsopdrachten en “job-aids”, hulpmiddelen voor tijdens het werk. Voorbeelden hiervan vind je op de website dekrachtengebundeld.nl. Vooraf aan de cursusbijeenkomsten volgen de begeleiders de e-learning. Daarin krijgen ze informatie over gezonde voeding en beweging bij mensen met een verstandelijke beperking.

Tijdens de cursusbijeenkomsten leren de deelnemers hoe ze veranderingen in de praktijk kunnen doorvoeren. Ze ervaren hoe ze dit kunnen doen, hoe ze ervan leren en hoe ze kunnen experimenteren. Tussen de cursusdagen door gaan de deelnemers aan de slag met toepassingsopdrachten. 

De omgevingsscan

De omgevingsscan is een vragenlijst, bedoeld voor bijvoorbeeld begeleiders, cliënten en hun vertegenwoordigers. Dankzij de antwoorden weten we wat ze vinden van de mogelijkheden voor gezonde voeding en beweging die er nu al zijn. En wat er beter kan. De omgevingsscan bestaat uit 4 onderdelen:

  • De kenmerken van de locatie en de gebruikers. Wat is er nu? Om wie gaat het? 
  • De mensen in de omgeving. Wie helpt bij gezond leven? Hoe ziet de hulp eruit?
  • De plekken en hulpmiddelen in de omgeving. Wat is er in woning? Welke hulpmiddelen zijn er in de buurt? In dit deel kun je ook je dromen, tips en ideeën aangeven. Hoe kunnen we zorgen voor meer beweging en gezonder eten?
  • Beleid en geld. Welke aandacht is er nu voor gezond leven? Hoeveel geld is er om te verbeteren?

Het is de bedoeling dat minstens de helft van de cliënten en begeleiders de scan invult. Alleen zo krijgen we een goed beeld van de situatie. Na de scan volgt het actiegesprek. Daarin spreken we af wat we gaan doen, hoe we dit doen en wanneer.

De praktijk: hoe vaak geven we chips?

De interventie is ingezet bij een woonlocatie met 12 begeleiders en 6 bewoners met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking. Deze zijn tussen de 19 en 27 jaar. 

In het leertraject bespreekt het team onder andere de vraag ‘Hoe vaak geven we chips?’ Blijven we dat 3 avonden in de week doen? De dromen die aan bod komen: vaker samen bewegen of sporten en zelf gevarieerd koken.

Na het leertraject voelt het team dat ze meer hetzelfde denken over begeleiden van gezond leven. Ook is er nu een kok die gevarieerd en gezond gekookt. De bewoners helpen met koken waar dat kan. Dat helpt ook om een meer huiselijke sfeer te maken voor de bewoners. Hiermee is één van de dromen uitgekomen.

Er zijn plannen om ook de andere droom te laten uitkomen: meer bewegen of sporten. Hiervoor wordt een snoezel-, spel- en beweegruimte ingericht. Gezellig chips eten in het weekend kan nog steeds, maar geen 3 dagen per week.

Wat vindt de erkenningscommissie?

De commissie heeft De Krachten Gebundeld bekeken. Hun oordeel is dat de interventie goed onderbouwd is. Gezond leven helpt om problemen te voorkomen (preventie). Hiervoor is er de laatste jaren steeds meer aandacht in de gezondheidszorg. 

De commissie vindt het belangrijk dat een interventie zoals deze beschikbaar is in heel Nederland. De interventie is ontwikkeld vanuit de praktijk en is onderbouwd met onderzoek. De interventie is plezierig om mee te werken. De verschillende hulpmiddelen zijn afwisselend en helpen de begeleiders om te veranderen.

Zelf aan de slag met De krachten gebundeld?

Denk je dat De Krachten Gebundeld ook jouw cliënten kan helpen om gezonder te leven? Ga dan naar de website van de Krachten Gebundeld. Hier kun je aan de slag met het leertraject en de omgevingsscan. 

Bekijk ook de andere interventies

Er zijn veel goede interventies waarmee je echt een verschil kunt maken. Met onze databank kunnen we veel van elkaar leren. In de databank vind je alle erkende interventies voor de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Zo kun je deze met elkaar vergelijken. Erkenning betekent dat de interventies in ieder geval goed beschreven zijn, goed uitvoerbaar zijn en gebaseerd zijn op praktijkervaringen. Wil je zien welke interventies er voor jouw cliënten of collega´s mogelijk zijn? Bekijk de interventies in de databank

Heb jij zelf een goede aanpak ontwikkeld? En wil je die interventie laten erkennen?

Misschien heb jij zelf een nieuwe aanpak of methodiek bedacht voor de gehandicapten- of ouderenzorg. Dan is zo’n interventie is natuurlijk interessant voor andere collega’s uit je werkgebied. Deel jouw kennis en meld jouw interventie ook aan voor het erkenningstraject. Samen maken we de zorg beter!

Meer weten?

De krachten gebundeld: alle neuzen dezelfde kant op voor een gezonde leefstijl | Hanze

Ondersteunen van een gezonde leefstijl voor mensen met een verstandelijke beperking | Hanze

Deel deze pagina via: