Naar hoofdinhoud Naar footer

Muziekkussen voor ouderen met dementie erkend als goed onderbouwde interventie

De erkenningscommissie ouderenzorg heeft de interventie Muziekkussen erkend als ‘goed onderbouwd’. Muziektherapeute Annemieke Raven-de Vries van Zorgspectrum het Zand ontwikkelde de interventie. Het doel is nachtelijke onrust te verminderen bij oudere mensen met dementie op psychogeriatrische verpleegafdelingen. Ook zorgt het kussen voor een positieve beleving.

YouTube video thumbnail

Tijdens de Muziekkusseninterventie luistert de cliënt bij het inslapen tot 3 kwartier naar muziek via een muziekkussen. Het muziekkussensysteem voldoet aan specifieke kenmerken. Muziektherapeuten kunnen ermee aan de slag met de Handleiding Muziekkusseninterventie. Zij monitoren de interventie met een slaapdagboek dat zorgmedewerkers bijhouden. De muziektherapeuten zorgen er ook voor dat de muziek herkenbaar en rustgevend is en aansluit bij de voorkeur van de oudere.

Onrust tijdens de nacht

Nachtelijke onrust komt veel voor bij oudere mensen met dementie: innerlijke onrust die leidt tot ondoelmatig en repeterend gedrag. De onrust kan zowel bij het naar bed gaan als later in de nacht optreden en heeft verschillende oorzaken, zoals cognitieve problemen, emotionele factoren, geluid van zorgmedewerkers of een slechte slaaphygiëne.

Muziek speelt in op emotionele factoren

De Muziekkusseninterventie speelt in op de emotionele factoren die een rol spelen bij het ontstaan van nachtelijke onrust. Dit kan behoefte aan geborgenheid zijn of het ervaren van spanning. Het kussen maakt gebruik van (non-)cognitieve restvermogens van mensen met dementie. Tot in een laat stadium van hun ziekte kunnen zij muziek herkennen. Het geeft ze houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel. De rustgevende muziek, afgestemd op de voorkeur van de oudere, zorgt voor een positieve beleving.

Erkenningstraject interventies ouderenzorg

In de ouderenzorg zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. 2 onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Garretsen beoordelen de ingediende interventies.

Annemieke Raven – de Vries, Zorgspectrum het Zand Zwolle: 'Door het erkenningstraject krijg ik de kans mijn interventie met collega's te delen. Maar wat eigenlijk nog waardevoller is; het proces om tot erkenning heeft de muziekkusseninterventie verbeterd en effectiever gemaakt, bijvoorbeeld doordat werd gevraagd om een procesevaluatie te doen. Daarnaast zorgt de erkenning voor publiciteit wat, zowel binnen mijn instelling als erbuiten, ervoor zorgt dat zorgprofessionals worden geïnspireerd om muziek als middel te gebruiken om het welbevinden van ouderen met dementie te vergroten.'

Wij maken erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland. Wij zijn partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.

Toevoeging maart 2020: in 2020 is een nieuw kussen op de markt gekomen. Deze voldoet aan alle eisen van de muziekkusseninterventie

Uw eigen interventie laten erkennen?

Wij begeleiden u op weg naar een beoordeling door de erkenningscommissie. 

Heeft u een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg of ouderenzorg? Is uw interventie ook interessant voor anderen? Meld hem dan aan voor het erkenningstraject. Lees hoe het werkt en hoe u zich hiervoor aanmeldt.

Meer informatie over interventies bij dementie

  • Lees dit bericht Contact met mensen met dementie door theater erkend als goed onderbouwde interventie
  • Bekijk Foutloos leren bij dementie erkend als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’
  • Lees ook EXBELT erkend - Mensen met dementie hoeft u niet vast te binden

Deel deze pagina via:

Contactpersoon