Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw: Beleidshulp Dementie voor Gemeenten

Gepubliceerd op: 28-09-2020

Praktische tips, inspirerende voorbeelden en tools voor gemeenten om hun dementiebeleid vorm te geven. Die zijn te vinden in de nieuwe Beleidshulp Dementie voor Gemeenten. Movisie en Vilans presenteerden die op 24 september tijdens een themabijeenkomst van het Deltaplan Dementie over gemeentelijk dementiebeleid. De Beleidshulp is als stappenplan te gebruiken, maar gemeenten kunnen ook delen daarvan gebruiken die voor hen relevant zijn.

Cruciale rol

Het aantal mensen met dementie neemt komende jaren fors toe en zo’n 70% van hen woont thuis. Passende zorg en ondersteuning zijn voor hen cruciaal, vooral in de beginfase van dementie. Gemeenten spelen daarin een belangrijke rol.  

Snoepwinkel

Roos Scherpenzeel, adviseur van Dementiezorg voor Elkaar: ‘Mensen met dementie blijven langer thuis wonen en de impact van de aandoening is erg groot. Het is zeker fijn als je als je in je omgeving kunt blijven meedoen. Gemeenten kunnen dat mogelijk maken en mantelzorgers ondersteunen. Behalve voorlichting geven en het bewustzijn vergroten, is het ook de taak van de gemeente om die ondersteuning thuis goed te regelen. Deze Beleidshulp helpt daarbij.'

'We zijn aan de slag gegaan met wat er allemaal al is, hebben goed gekeken waar behoefte aan was en hebben gemeenten daarbij betrokken. Het resultaat is nu een snoepwinkel waar je uit kunt halen wat je nodig hebt. Daarom zitten er ook veel verhalen en voorbeelden in.

Maatwerk

Mariska Bloemberg, regisseur Sociaal Domein van de gemeente Meppel, werkte mee aan de beleidshulp. ‘Veel gemeenten zijn zoekende hoe ze dementie moeten aanpakken’, vertelt zij. ‘Beleidsmedewerkers hebben ook niet altijd tijd om zelf een stappenplan te ontwikkelen. Dan zijn de formats van de Beleidshulp heel handig om bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met samenwerkingspartners. De Beleidshulp is interactief opgesteld: wat je nodig hebt, kun je pakken en ermee aan de slag gaan. Zo krijg je maatwerk. Ja, hiervoor krijg je bij beleidsmedewerkers de handen wel op elkaar.’

De Beleidshulp is samengesteld door Movisie en Vilans in opdracht van het Deltaplan Dementie. Aan de totstandkoming werkten onder meer mee Alzheimer Nederland en diverse gemeenten.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan