Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw kennisplatform over ouder worden en de samenleving gelanceerd

Vilans heeft samen met Stichting Geron en de redactie van het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie (TGG) een digitaal kennisplatform ingericht. Het gaat om een online databank met open access-karakter voor Nederlandstalige tijdschriften over ouder worden, de samenleving en de ouderenzorg. Gerenommeerde tijdschriften als TGG en Gerōn zijn de eerste titels die te vinden zijn op dit platform, dat donderdag 6 februari tijdens de Geriatriedagen 2020 is gelanceerd.

Het doel van het nieuwe platform is het verspreiden en benutten van wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis en van (toegepast) wetenschappelijk onderzoek. Op dit moment vieren we de lancering van het platform.

Wat is het doel van het platform?

Vilans-directeur Henk Nies: ‘Doel van het platform is enerzijds de disseminatie en verspreiding van praktijkgerichte kennis en anderzijds de valorisatie van onderzoek. Bovendien willen we de drempel verlagen om toegepast wetenschappelijk onderzoek of op onderzoek gebaseerde kennis te publiceren, niet alleen door universitaire onderzoekers, maar ook door hbo-onderzoekers en science practitioners. Tenslotte blijken de tijdschriften een belangrijke rol te spelen in met name het hbo-onderwijs.’ 

Digitale infrastructuur 

Het platform biedt de mogelijkheid voor het toetreden van meerdere titels in de toekomst. De digitale infrastructuur maakt het mogelijk onderlinge koppelingen te maken, zoeksystemen in te richten en gezamenlijke communicatie naar de doelgroepen te verzorgen. Hiermee wordt beoogd een veel groter lezerspubliek te bereiken dan thans het geval is, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Wat is het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie?

TGG is een Nederlands/Vlaams forum voor peer reviewed-publicaties met een PubMed- en Psycinfo-registratie, met gerontologische bijdragen en bijdragen op het gebied van de geriatrie. Het bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten. TGG wordt als interdisciplinair wetenschappelijk forum erkend door de diverse Nederlandse en Belgische wetenschappelijke verenigingen op het gebied van gerontologie en geriatrie.

Wat is Gerōn?

Gerōn is een tijdschrift over ouder worden en samenleving met feiten en opinies uit praktijk, beleid en wetenschap. In ieder nummer worden de belangrijkste levensdomeinen van ouderen belicht naast een wisselend thema.

Downloads

Deel deze pagina via: