Vilans en KOMPAZ bundelen krachten voor toegankelijkere kennis over zorghandelingen
Gepubliceerd op: 01-05-2025
Vilans en KOMPAZ Nederland gaan samenwerken om zorgprofessionals en mensen met een zorg- en/of ondersteuningsbehoefte te voorzien van actuele, betrouwbare en bruikbare kennis, zodat zelfzorgondersteuning vanuit een menswaardig en een gelijkwaardige samenwerking vorm kan krijgen.
Door de krachten te bundelen, combineren ze de expertise van Vilans met haar kennisinfrastructuur in de langdurige zorg en kennis over het maken van protocollen voor zorghandelingen (Mijn Vilans Protocollen) en KOMPAZ met haar landelijke spilfunctie en directe betrokkenheid in regionale samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, welzijnsinstellingen en zorg thuis.
Gedeelde visie
We willen informatie over zorghandelingen en de belangrijke randvoorwaarden zo gemakkelijk mogelijk beschikbaar maken. We zorgen ervoor dat zowel zorgprofessionals als mensen met een zorg- en/of ondersteuningsbehoefte kunnen rekenen op begrijpelijke, betrouwbare informatie over zorghandelingen.
Bij Vilans geloven we in het delen van kennis voor betere zorg. Door samen te werken met stichting KOMPAZ kunnen we de werking van onze protocollen vergroten en nog beter aansluiten op de behoeften in de praktijk.
Marleen Versteeg, adviseur Vilans
Stichting KOMPAZ Nederland wil ervoor zorgen dat een beroep op zelfredzaamheid niet uitmondt in zoek-het-zelf-maar-uit-redzaamheid. Door centraal en in samenwerking met Vilans kennis te genereren en deze naar de juiste plekken door te leiden, voorkomen we dat iedereen het wiel opnieuw uit hoeft te vinden.
Matthijs Bosveld, bestuurder Stichting KOMPAZ Nederland
Samen werken aan informatie voor zelfzorg
De samenwerking richt zich op een duurzame organisatie van zelfzorgondersteuning. Mensen met een zorg- en/of ondersteuningsbehoefte en zorgprofessionals worden actief betrokken bij de inrichting daarvan. We hebben daarbij oog voor zowel landelijke uniformiteit als regionaal maatwerk. Dit doen we door:
- gezamenlijke kennisontwikkeling;
- de creatie van onderwijsmaterialen;
- het versterken van regionale netwerken.
Op basis van gezamenlijk geformuleerde doelstellingen gaan we aan de slag met handreikingen over randvoorwaarden zoals juridische kaders en aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk en maken we een overzicht van relevante scholingen die nodig zijn om een gelijkwaardig samenspel tussen formele en informele zorgverleners mogelijk te maken. Daarnaast werken we aan nieuwe inzichten over waar leerinhoud voor mensen met een zorg- en/of ondersteuningsbehoefte aan moet doen. Blijf ons dus volgen!
Marleen Versteeg, adviseur Vilans