Naar hoofdinhoud Naar footer

Slimme Zorg Estafette 2024 - meld je aan!

Van 29 januari tot en met 23 februari 2024 wordt de jaarlijkse Slimme Zorg Estafette (SZE) gehouden. Elke week staan slimme zorg en innovatie centraal in één regio. Daarna wordt het stokje doorgegeven aan de volgende regio.

De Innovatie-Impuls 2 voor de gehandicaptenzorg

  • Dinsdag 30 januari 2024 van 14.00 tot 15.30 uur: De Innovatie-Route: voorkom dat je technologie in de kast belandt 
    Leer in deze sessie werken met de Innovatie-Route, een manier waarop je succesvol zorgtechnologie kunt implementeren in jouw zorgorganisatie. Met praktische stappen, tools en voorbeelden. Interessant voor projectleiders, managers innovatie, ICT-managers, managers primair proces en andere geïnteresseerden.
  • Woensdag 7 februari 2024 van 14.00 tot 15.00 uur: Gehandicaptenzorg en technologie: inzicht in gebruik, opschaling en doelmatigheid 
    Je ontdekt in deze sessie welke zorgtechnologieën er allemaal al in gebruik zijn, door hoeveel organisaties en met welk doel. Denk aan technologie ter ondersteuning van de dagstructuur, ter verbetering van de slaap en om contact op afstand mogelijk te maken. Interessant voor innovatiemanagers en -medewerkers, projectleiders en andere geïnteresseerden.
  • Dinsdag 13 februari 2024 van 10.30 tot 12.00 uur: (VOL) Draagvlak creëren voor de inzet van zorgtechnologieOm zorgtechnologie te kunnen inzetten is draagvlak nodig. Bij cliënten, bij medewerkers, bij managers, bij financiers. In deze online workshop krijg je inspiratie, nieuwe inzichten en praktische tips die zorgen voor meer bewustwording en concrete uitvoering. Interessant voor professionals die technologie duurzaam gaan implementeren en opschalen in hun organisatie.
  • Donderdag 15 februari 2024 van 11.00 tot 12.00 uur: Borging en opschaling van zorgtechnologie 
    In jouw organisatie wordt zorgtechnologie gebruikt door cliënten en begeleiders. Je wil gaan opschalen, naar andere technologie, meer locaties. Hoe borg je resultaten, trainingen en ICT-ondersteuning? In deze sessie leer je meer over het stellen van doelen, kpi's en het inrichten van dit onderliggend proces. Interessant voor innovatiemanagers en -medewerkers, en projectleiders in de gehandicaptenzorg.
  • Donderdag 22 februari 2024 van 15.00 tot 16.00 uur: De organisatie van innovatie: visie, strategie, implementatie 
    Om technologie goed te kunnen implementeren heb je een innovatiestrategie nodig. Dit is de basis voor je keuzes, implementatie en opschaling van technologie. Hoe pak je dat aan? In deze sessie nemen we je mee aan de hand van verschillende voorbeelden uit de ouderen- en gehandicaptenzorg. Interessant voor innovatiemanagers en -medewerkers en projectleiders in de gehandicaptenzorg.

Voor de langdurige zorg

  • Maandag 5 februari 2024 van 10.00 tot 10.30 uur: Hyodol zorgrobot - verkenning in de Nederlandse zorgHyodol is een sociale zorgrobot bedoeld voor ondersteuning in dagstructuur en als sociaal maatje. De robot is ontwikkeld in Zuid-Korea en wordt daar al succesvol ingezet in de dementiezorg. Voordat we Hyodol in Nederland ook inzetten hebben Vilans en de Haagse Hogeschool verkend op welke manier Hyodol zou kunnen bijdragen aan de Nederlandse dementiezorg. Op het eerste oog lijken er veel kansen weggelegd voor Hyodol, daar praten we geïnteresseerden graag over bij. Ook vanuit de gehandicaptenzorg was er veel animo, genoeg aanknopingspunten dus voor vervolgonderzoek.
  • Vrijdag 9 februari 2024 van 13.00 tot 14.30 uur: Van pionieren naar verbinden voor toekomstbestendige zorg
    Binnen Saffier zijn er sinds september 2022 een team van I-Nurses geïntroduceerd. Het doel van dit team is om vernieuwing, innovatie en het gebruik van technologie te ondersteunen en te versnellen. Inmiddels is er een jaar verstreken sinds de introductie van de I-Nurses en is er opdracht gegeven vanuit Saffier aan Vilans om een evaluatie uit te voeren om het proces te evalueren en te ondersteunen bij de ontwikkeling van een raamwerk op basis van doelgroep, voor de inzet van zorgtechnologie bij Saffier. In het webinar vertellen we meer over het concept I-Nurses, de bevindingen van de evaluatie en het ontwikkelde raamwerk.
  • Donderdag 15 februari 2024 van 10.00 tot 10.45 uur: Van exoskeletten tot heupairbags- Onderzoek naar innovaties
    Ontdek de toekomst van de zorg tijdens deze presentatie over recente onderzoeksresultaten voor Anders Werken in de Zorg West-Brabant, uitgevoerd door Vilans. Verdiep je in de ontwikkelingen zoals het exoskelet, medische hoeslakens, heupairbags, de Helpsoq en meer.
  • Maandag 19 februari 2024 van 13.00 tot 14.30 uur: Fysieke belasting in de ouderenzorg: hoe we met innovaties de zorg weer in beweging kunnen brengen
    Tijdens deze workshop delen Vilans, studenten van de TU Delft en zorgorganisaties ideeën om met innovaties de fysieke belasting voor zorgprofessionals te verminderen en daarmee de zorg weer in beweging te brengen. Immers, het verminderen van fysieke belasting via innovatieve, technologische hulpmiddelen verdient meer aandacht, middelen en energie. Het zware werk in de thuiszorg en verpleeghuizen zorgt regelmatig voor verminderde inzetbaarheid van goede, gemotiveerde zorgprofessionals. Dit blijkt uit praktijkonderzoek van Vilans. Daarom zijn zij in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en drie zorgaanbieders een project gestart om nieuwe oplossingen te ontwikkelen die de fysieke belasting voor zorgprofessionals in de ouderenzorg verminderen. In anderhalf uur nemen we je mee in de bevindingen, ideeën en ervaringen en hopen we organisaties te inspireren om fysieke belasting een plek te geven op de innovatieagenda.
  • Dinsdag 13 februari 2024 van 14.00 tot 15.00 uur: Vanuit een visie naar concrete stappen met datagedreven werken in zorg en welzijn
    In 2023 heeft Vilans samen met een kleine groep (ouderen)zorgorganisaties samengewerkt in het co-creatietraject ‘Visie op datagedreven werken’. Hierin werd door de verschillende zorgorganisaties stapsgewijs toegewerkt naar een visie op data-gedreven/data-geïnformeerd/data-ondersteund werken op verschillende niveaus en afdelingen binnen de organisatie. Het traject bood elke organisatie de ruimte om zelf aan de eigen visie te werken maar ook om samen te leren hoe een visie eruit kan zien en hoe er draagvlak en toewijding wordt gecreëerd voor datagedreven werken als hulpmiddel voor toekomstbestendige zorg. In dit webinar delen we geleerde lessen vanuit dit traject en waarom het voor de organisaties relevant is om hier samen in op te trekken. Ook belichten we hoe in 2024 vanuit visievorming wordt doorgepakt op afgebakende thema's, zoals het beter benutten van zorgalarmeringsdata.
  • Woensdag 31 januari 2024 van 16.00 tot 16.45 uur: Aan de slag met het lespakket over (technologische) hulpmiddelenIn een tijd waarin de vergrijzing toeneemt en het aantal zorgprofessionals afneemt, is het belangrijk dat docenten hun studenten voorbereiden op de zorg van morgen. Technologie speelt hierbij een cruciale rol, in het ondersteunen van zorg en het bevorderen van zelfredzaamheid. Daarom presenteren wij met trots het lespakket 'Aan de slag met (technologische) hulpmiddelen', ontwikkeld in samenwerking tussen Vilans en het Deltion College.
  • Woensdag 21 februari 2024 van 15.00 tot 15.45 uur: Data uit het Omaha System: wat kan je ermee?
    Het gebruik van data staat vaak ver van de zorgprofessional in de wijk af, terwijl de zorgplannen boordevol bruikbare informatie staan. In deze sessie nemen we je mee in het gebruik van de data uit Omaha System. Omaha System is een classificatiesysteem dat door 80% van de wijkverpleging in Nederland gebruikt wordt. Al deze data wordt vastgelegd in een ECD en kan gebruikt worden om inzicht te krijgen in de zorg die gegeven wordt, maar ook hoe de zorg verbeterd kan worden. In deze sessie nemen wij, Tamara Bouwman (onderzoeker) en Marieke Goris (adviseur) je mee in wat voor type vragen je kan beantwoorden met data uit Omaha System, hoe die data er dan eigenlijk uitziet en gaan we ook graag met jullie in gesprek over vragen die jullie hebben.

Registreer je voor de SZE

Wil je ook meedoen? Dan is het nodig om je éénmalig te registreren. Daarna kan je je voor elke sessie inschrijven. Registreren voor de Slimme Zorg Estafette kan hier.

Over de Slimme Zorg Estafette

Tijdens de SZE staat innovatie centraal in de gehele gezondheidszorg: van preventie tot welzijn en van ondersteuning tot behandeling. Belangrijke thema's daarbij zijn onder andere de juiste zorg op de juiste plek, anders werken en succesvol opschalen. Het zijn de (domeinoverstijgende) samenwerkingen en interactie met deelnemers die de Estafette maken tot wat het is. De Slimme Zorg Estafette is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel deze pagina via: