Naar hoofdinhoud Naar footer

Take it Personal!+ behandelt problematisch middelengebruik (alcohol en drugs) bij mensen met een LVB

Gepubliceerd op: 05-06-2023

De erkenningscommissie gehandicaptenzorg van Vilans heeft onlangs ‘Take it Personal!+' erkend op het niveau van Goed onderbouwd. De interventie van Pluryn is een behandeling voor problematisch middelengebruik bij adolescenten en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Doel is dat cliënten na afronding van de behandeling geminderd of gestopt zijn met middelengebruik.

30 tot 40 procent van de cliënten in de verslavingszorg heeft een lvb. De gevolgen van problematisch middelengebruik zijn ernstiger bij mensen met een lvb. Het leidt tot sociale problemen, mentale problemen, afname van dagelijkse activiteiten en het belemmert de inclusie in de samenleving. Om die reden is het belangrijk dat er passende behandelingen zijn, maar deze behandelingen zijn momenteel schaars.

Aanpak

Pluryn heeft daarom Take it Personal!+ ontwikkeld. De interventie bestaat uit 22 bijeenkomsten met een regelmaat van twee bijeenkomsten per week. Iedere week staat één thema centraal. De mHealth applicatie TiP! wordt tijdens en buiten de bijeenkomsten gebruikt. Hiermee kan de behandelaar oefeningen aanzetten, resultaten zien, uitleg inschakelen, doelen inzien en daar feedback op geven. In de cliëntversie kan de cliënt oefeningen maken, resultaten inzien, uitleg nalezen en beluisteren, feedback bekijken en toekomstwensen aangeven.

Eigen persoonlijkheidsprofiel leren kennen

Take it Personal!+ is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. De interventie is gepersonaliseerd op basis van vier persoonlijkheidsprofielen: impulsiviteit, sensatie zoeken, angstgevoeligheid en negatief denken. Via Cognitieve Gedragstherapie (CGT) leert de cliënt diens persoonlijkheidsprofiel kennen. Dit geeft ook inzicht in uitlokkende factoren en gevolgen van middelengebruik. Door het aanleren van zelfcontrolemaatregelen leert iemand vaardigheden om anders om te gaan met het eigen persoonlijkheidsprofiel en om controle te krijgen over het middelengebruik. 

Vereiste opleiding en vaardigheden behandelaren

Alle behandelaren (psychologen, orthopedagogen, GZ-psychologen) moeten een aantal cursussen hebben afgerond voordat ze de behandeling mogen geven. Zoals de basiscursus cognitieve gedragstherapie en scholing in motiverende gespreksvoering.  Ook is het nodig dat zij ervaren zijn in het behandelen van mensen met een lvb en kennis en ervaring hebben in het behandelen van middelengebruik. Daarnaast volgen alle behandelaren een training van ongeveer vier uur waarin uitleg wordt gegeven over de behandeling, de theoretische onderbouwing en TiP!.

Interesse in Take it Personal!+ ?

De interventie kan binnen verstandelijk gehandicaptenzorgorganisaties worden uitgevoerd, voor cliënten die intramurale of ambulante zorg ontvangen. Pluryn heeft een aantal vaste behandelaren die de training Take it Personal!+ geven. Heeft jouw organisatie interesse in Take it Personal!+? Stuur dan een e-mail naar: takeitpersonalplus@pluryn.nl.

Oordeel erkenningscommissie Gehandicaptenzorg Vilans

In het eindoordeel van de erkenningscommissie staat: ‘Take it Personal!+ is een mooie gepersonaliseerde interventie die cliënten met verstandelijke beperking helpt bij het verminderen van of stoppen met middelengebruik. De interventie kent een goede onderbouwing en een duidelijke handleiding. Er worden twee veelbelovende werkzame aanpakken (motiverende gespreksvoering en CGT) gezamenlijk aangeboden. De inzet van vertrouwenspersonen is een waardevolle toevoeging.’

Over het erkenningstraject

In de gehandicaptensector zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. Meer weten over werkende interventies? Bekijk dan onze Databank erkende interventies.

Ook een interventie laten erkennen?

Heb je een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicapten- of ouderenzorg? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld deze dan aan voor het erkenningstraject.

Deel deze pagina via: