Naar hoofdinhoud Naar footer

Top 5 meest bekeken sessies op Waardigheid en trots-congressen

Persoonsgerichte zorg, Werken met plezier, Innoveren en leren en Toekomst verpleeghuiszorg. Dat waren de vier thema’s die centraal stonden op de vier online Waardigheid en trots-congressen in november en december 2021. Bekijk de top vijf van de meest bekeken sessies.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Ruim 1800 mensen keken mee naar zo’n 45 sprekers tijdens 20 interactieve online sessies. De gemiddelde waardering van deelnemers: een 8. Heeft u iets gemist? Kijk de opnames van de verschillende sessies terug en lees de verslagen.

1. Teun Toebes pleit voor persoonsgericht werken

Het betoog van Teun Toebes is het meest bekeken. Hij hield een prachtig en persoonlijk pleidooi voor persoonsgericht werken. Teun is in een verpleeghuis gaan wonen, samen met mensen met dementie. De bewoners zijn zijn vrienden. Teun maakt zich zorgen over hoe we ons tot mensen met dementie verhouden. ‘Zo zijn we doorgeschoten in het beschermen van mensen met dementie.’ Teuns boodschap is: ‘De enigen die het systeem kunnen veranderen, zijn we als zorgprofessionals zelf. Dat doen we door met elkaar in gesprek te gaan. De kracht van de verandering ligt bij ons.’ Kijk en luister naar Teun.

NB De opname van Teun is nog tot eind dit jaar te bekijken. Mis het niet!

2. Sociale Benadering Dementie

De tweede plaats wordt ingenomen door Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg. Haar keynote over de Sociale Benadering Dementie boeide zo’n 480 kijkers. Anne-Mei The sprak over de impact die dementie heeft op de persoonlijke leefwereld en het dagelijks leven van betrokkenen. Hoe zet u de sociale benadering in de praktijk in, zowel in de thuissituatie als in het verpleeghuis? The: ‘Mensen met dementie zijn niet zo zeer patiënten, maar mensen die in de knel zitten. Een mens is altijd veel meer dan zijn aandoening.’ Kijk de keynote terug.

3. Wat is er nodig voor vitaal ouder worden?

Op drie vinden we de talkshow over de toekomst van de verpleeghuiszorg. Met als eerste gast Bianca Buurman, bestuursvoorzitter van V&VN en hoogleraar Acute ouderenzorg. Zij gaf een toelichting op ‘Thuis, tenzij’ als uitgangspunt voor de ouderenzorg. In het tafelgesprek kwamen vanuit verschillende perspectieven, waaronder dat van de ouderen zelf, de voorwaarden voor vitaal ouder worden aan bod. Waar moeten we op inzetten als we denken aan 10, 20 jaar van nu? ‘Community care en de medewerker als strategisch partner. En de denkkracht van ouderen gebruiken.’ Bekijk de oplossingen.

4. Probleemgedrag voorkomen met de STIP-methode

De vierde plaats is voor een sessie die ging over STapsgewijze Integrale preventie en behandeling van Probleemgedrag bij mensen met dementie. Bij deze methode wordt onder andere gewerkt met de app Sprekende Beelden. De app helpt om erachter te komen waar iemands interesses liggen en wat er mogelijk is om de dag net wat meer de moeite waard te maken. Zo draagt de app écht bij aan welzijn en een waardevol leven leiden. Kijk zelf naar de STIP-methode.

5. Talkshow Innoveren en leren deelt vijfde plaats met keynote van Henk Nies

Twee sessies staan samen op vijf. Het is de talkshow over Innoveren en leren en een keynote-sessie van Henk Nies. In de talkshow kwam Rens Brankaert aan het woord, die zich bezighoudt met ‘warme technologie’. ‘Technologie kan een heel andere vorm hebben dan we misschien denken, een heel toegankelijke vorm.’ In het tafelgesprek twee medewerkers van zorgorganisatie Sevagram en Ramon Daniëls, lector ondersteunende technologie in de zorg bij Hogeschool Zuyd. Als deelnemers aan de Academische Werkplaats in Zuid-Limburg vertellen zij hoe de samenwerking tussen onderzoek en zorgaanbieders eruitziet. Kijk de talkshow over Innoveren en leren terug.

Henk Nies belichtte in een gesproken blog zijn visie op zijn toekomst als oudere. Nies is directeur Strategie en ontwikkeling bij Vilans en hoogleraar Organisatie en beleid van zorg. Hij heeft geprobeerd erachter te komen hoe zijn toekomst eruit zou kunnen zien, door een aantal dagen als bewoner in een verpleeghuis door te brengen. Hij leerde dat als je afhankelijk bent, en je eigen leven wil leiden, je vooruit moet kunnen denken. En dat is juist moeilijk: overzicht hebben en je leven plannen. Hij heeft zijn ervaringen op een rijtje gezet en gezien dat het om drie dingen draait in zijn toekomst: jezelf kunnen blijven, waardevolle sociale contacten hebben en iets voor anderen kunnen betekenen. Luister naar ‘Waardig en trots over 18 jaar’.

Meer informatie

Deel deze pagina via: