Naar hoofdinhoud Naar footer

Twee winnaars Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst

Zorgorganisatie tanteLouise en zorggroep Sint Maarten zijn de winnaars van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst 2021. Beide organisaties mogen zich ‘Zorgvernieuwer 2021’ noemen. De winnende innovaties zijn een heupairbag en het invoeren van een smart glass in de zorg.

De jury maakte de winnaars bekend tijdens de ICT&Health openingsmanifestatie op 17 juni 2021. De zorgorganisaties winnen een geldprijs van 2.500 euro en een uitje voor alle medewerkers die deelnamen aan het project.

Voortouw voor landelijke kennisdeling

Zorgorganisatie tanteLouise is de winnaar in de categorie ‘opschaling’. Het gebruik van de heupairbag – een soort broekje dat de klap opvangt bij een val – leidde tot een halvering van het aantal heupfracturen bij bewoners. Met als gevolg meer bewegingsvrijheid bij de bewoners en ook meer rust en vertrouwen bij de medewerkers. Als belangrijk positief punt ziet de jury dat tanteLouise landelijk het voortouw heeft genomen om kennis over het gebruik en de implementatie van de heupairbag te delen binnen de sector. Andere zorgorganisaties kunnen de innovatie hierdoor gemakkelijker toepassen.

Voordeel voor andere zorgorganisaties

In de categorie ‘implementatie’ is Zorggroep Sint Maarten de winnaar geworden. Dit hoewel hun project met de smart glass nog niet leidde tot een succesvolle implementatie. De smart glass is een bril waarmee een bevoegde medewerker op afstand kan meekijken met een nog niet bevoegde maar wel bekwame medewerker. Volgens de jury ‘vergt het lef om van een ogenschijnlijke mislukking een briljante mislukking te maken, en niet te stoppen’. Zorggroep Sint Maarten heeft gewonnen omdat zij volgens de jury een zorgvuldige beschrijving heeft gemaakt van het hele implementatieproces, kritisch heeft geëvalueerd en alle stakeholders erbij heeft betrokken. Doordat zij al hun resultaten breed hebben gedeeld, kunnen ook andere organisaties profiteren van hun bevindingen en er hun voordeel mee doen.

Andere verpleeghuizen die deelnamen aan de challenge:

  • Vitalis Woonzorggroep met ‘leefcirkels’
  • Stichting WVO zorg met de app ‘sprekende beelden’
  • Amstelring met ‘Data Alarmering’
  • Patyna met de ‘tandenborstel van dental robotics’
  • Interzorg Noord-Nederland met ‘MedEye medicatieveiligheid’
  • Stichting Sint Jacob met het ‘Bidet toilet’
  • Mijzo met de ‘Travis communicatie vertaler’

Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst wil innovatie bevorderen

De Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst is een initiatief van het ministerie van VWS. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) coördineert de challenge. ZN vertegenwoordigt hierbij de zorgkantoren, die de langdurige zorg inkopen. ZN heeft Vilans gevraagd om de genomineerde verpleeghuizen te coachen bij de implementatietrajecten en om onderzoek te integreren in het programma. Het doel van de challenge is inspireren om innovatie in te zetten in de verpleeghuissector.

Deel deze pagina via: