Naar hoofdinhoud Naar footer

Vernieuwende voorbeelden van persoonsgerichte zorg in Twinkelmagazine

Gelooft u ook in de kracht van persoonsgerichte zorg voor uw cliënten? Op de werkvloer ontstaan vaak de beste, meest creatieve ideeën. In de komende maanden leest u in het Twinkelmagazine sprekende voorbeelden van anderen. Lees de trotse verhalen van zorgorganisaties, laat u inspireren door vernieuwende initiatieven en leer van waardevolle lessen.

‘Begeleiding à la carte’ is het tweejarig traject van het programma Volwaardig leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat zich richt op vernieuwende persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector. Zo’n 35 organisaties doen mee en Vilans begeleidt ze in het doorontwikkelen van hun ideeën. Daarmee zetten de organisaties zelf een flinke stap in de vernieuwing van zorg.

Online magazine

Vervolgens delen we de waardevolle lessen en oplossingen met de hele sector. We publiceren de inspirerende ideeën en verhalen, de ‘Twinkels’, in het online Twinkelmagazine. Vanaf 17 juni laten we u in dit magazine de praktische toepassingen zien op het Kennisplein Gehandicaptensector, zoals methodieken, aanpak, checklists en tips.

Nieuwe Twinkels voor volwaardig leven

In de periode tot eind november publiceren we iedere maand nieuwe Twinkels, met steeds weer een ander verhaal. De overeenkomst tussen alle Twinkels is het positieve effect dat ze hebben op een volwaardig leven van cliënten. Een tweede kenmerk is de ‘twist’ die iedere organisatie heeft doorgemaakt om haar doel te bereiken. Vernieuwende persoonsgerichte zorg is niet zomaar geregeld. Het vraagt in alle gevallen om anders kijken, anders denken en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

Inspiratie en kennis over persoonsgerichte zorg

De deelnemende organisaties hebben gewerkt aan hun ideeën over persoonsgerichte zorg. Zij deden dat samen met zorgbegeleiders, projectleiders, cliënten en hun naasten. Deze ideeën begonnen vaak bij cliënten zelf, of op initiatief van hun naasten. De organisaties kregen bij het uitwerken hulp van een coach. Daarnaast betrokken zij actief ervaringsdeskundigen om mee te denken en mee te beslissen. Zo is een mooie serie van inspirerende nieuwe voorbeelden ontstaan, die ontwikkeld en getoetst zijn in de praktijk. Doel van Begeleiding à la carte is dat de hele sector van de voorbeelden leert om in de eigen organisatie vernieuwende persoonsgerichte zorg te bieden.  

De eerste serie Twinkels

Op 17 juni 2021 verschijnt de eerste serie Twinkels. Wat treft u hierin aan:

  • Cliënten en begeleider Susanne Duijndam van zorgorganisatie Middin vertellen enthousiast over het effect van het Ikkookkratje op het leven van cliënten.
  • Begeleidster Danielle van WonenPlus vertelt over de waarde van hun aanpak waarin cliënten altijd zichzelf mogen zijn.
  • Prinsenstichting is trots en enthousiast over de tiny houses die inmiddels besteld zijn. Daarmee maken ze FlexWonen voor cliënten mogelijk: een unieke woonvorm die de overgang van thuis naar een woongroep soepeler en prettiger maakt.
  • ASVZ laat zien hoe zij Ouders voor Ouders van de grond hebben gekregen. Dit is een initiatief van een moeder die behoefte had aan contact met andere ouders die begrijpen hoe het voelt en met dezelfde dilemma’s kampen. Nu is dit contact bij ASVZ voor iedereen beschikbaar.     

Volg de Twinkels

Iedere nieuwe Twinkel maken we ook bekend via onze social mediakanalen en met enige regelmaat via de nieuwsbrieven van Kennisplein Gehandicaptensector en van Vilans. Volg de hashtag #Twinkels op social media en blijf op de hoogte. Bent u enthousiast over de Twinkels? Deel ze dan in uw netwerk!

Deel deze pagina via:

Contactpersoon