Naar hoofdinhoud Naar footer

Wetenschap en praktijk bij elkaar brengen

Wat is de toegevoegde waarde van een wetenschappelijk onderzoek? En komen de resultaten bij de juiste mensen terecht? Oftewel, wat is de impact van een bepaald onderzoek? De jonge onderzoekers van het ABOARD-project kwamen op bezoek bij Vilans om hier meer over te leren. Ze gingen zelf aan de slag met een methode die Vilans gebruikt om de impact van hun eigen onderzoek naar alzheimer verder in kaart te brengen.

Bij Vilans vinden we het erg belangrijk dat onderzoekers al vroeg nadenken over de impact van hun onderzoek. Cynthia Hofman van Vilans: ‘Impactgericht werken is niet altijd even makkelijk. Daarom vind ik het erg leuk om de jonge onderzoekers van ABOARD bewust te maken van dit belangrijke thema en ze handvatten te geven waar ze zelf wat mee kunnen. Uiteindelijk is het doel dat de resultaten van hun onderzoeken echt gebruikt gaan worden in de praktijk.’ 

Impact maken én meten

Impact maken willen de onderzoekers natuurlijk allemaal, maar hoe weet je of dat lukt? Om dat te meten maken we bij Vilans gebruik van ‘effectenkaarten’. Dit is een manier om veranderingen en effecten die je wilt bereiken bij de doelgroep stap voor stap inzichtelijk te maken. Je schrijft de doelgroep, je eigen activiteiten, de directe resultaten, de directe effecten en het hogere effect op. Alle stappen moeten op elkaar aansluiten, zodat er een compleet overzicht ontstaat.

‘Deze methode maakt mijn onderzoek heel concreet’

De onderzoekers gingen zelf een effectenkaart opstellen voor hun eigen onderzoek. Hier kwamen veel positieve reacties op: ‘ik had over alle stappen wel eens nagedacht, maar dit schema maakt mijn onderzoek heel concreet’. Een andere deelnemer gaf aan dat ze deze manier van denken ook wil gaan delen met haar collega's: ‘deze methode kan ik goed gebruiken bij overleggen met andere wetenschappers over mijn onderzoek, erg handig.’ 

Samen alzheimer stoppen voordat het start

Het hoofddoel van het ABOARD-project is alzheimer stoppen voordat het start. Daar zijn niet alleen deze jonge onderzoekers mee bezig, maar nog veel meer verschillende partners. In totaal bundelen meer dan 30 partners hun krachten in het ABOARD-project, waaronder Vilans. In dit breed gedragen consortium werken publieke en private partijen vanuit de gehele kennisketen samen: van academie tot zorginstellingen, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Lees meer over het ABOARD-project.

Vilans bij het ABOARD-project

Binnen het ABOARD-project speelt Vilans een belangrijke rol bij de ontwikkeling van tools om kennis te verspreiden en toe te passen in de praktijk. Deze tools zijn zowel voor de mensen met dementie, de mantelzorgers en zorgprofessionals. Ook helpen we bij de communicatie, disseminatie en implementatie naar de zorgprofessionals toe. Deze middag hebben we samen met de jonge onderzoekers wetenschap dichter bij de praktijk gebracht. 

Deel deze pagina via:

Contactpersoon