Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Wat gaat AI betekenen voor de ouderenzorg?

Gepubliceerd op: 15-11-2023

Tot voor kort bleef de invloed van artificiële intelligentie (AI) op de maatschappij en het werk relatief onopgemerkt, maar sinds de lancering van ChatGPT eind 2022 is AI een veelbesproken onderwerp geworden. Deze groeiende belangstelling reikt ook tot de ouderenzorg, waar AI steeds vaker wordt beschouwd als een kansrijke factor om de uitdagingen rondom de vergrijzende samenleving aan te pakken. ActiZ en Vilans schrijven hierover in het whitepaper ‘AI in de ouderenzorg’.

Het whitepaper belicht de kansen die AI biedt in de ouderenzorg. De inzet van AI kan de zorg voor ouderen bijvoorbeeld ondersteunen door middel van het automatiseren van administratieve processen, het ondersteunen van besluitvorming en het bevorderen van zelfredzaamheid bij cliënten. Hierdoor kan de kwaliteit, efficiëntie en betaalbaarheid van zorg worden verbeterd.

Whitepaper ‘AI in de ouderenzorg’

Lees hier meer over welke AI-toepassingen er zijn, wat er komt kijken bij de ontwikkeling en implementatie van AI en hoe je als zorgorganisaties keuzes maakt in de stappen die je zet.

Voorbeelden uit de praktijk

Ook worden er voorbeelden uit de praktijk gegeven. Medewerkers die zelf dagelijks gebruik maken van AI omschrijven hoe het hen helpt bij het optimaliseren van roosters, spraakgestuurd rapporteren en het monitoren van systemen. Zo vertelt een medewerker bijvoorbeeld hoe het hun organisatie helpt om cliënten te monitoren: ‘Stel iemand valt, dan weet ons systeem 24/7 ‘mevrouw x is gevallen op afdeling y’. De zorg krijgt binnen maximaal één minuut een melding. Dan weten zij dat ze er heen moeten.’

Praktijkgerichte aanbevelingen

Verder geeft het paper tien praktijkgerichte aanbevelingen voor de sector om stappen te zetten met inzet van AI. Interviews met zorgorganisaties, ontwikkelaars en experts bieden inzicht in wat er volgens hen voor nodig is om als ouderenzorgorganisatie op een duurzame manier bij te dragen aan de (mede-)ontwikkeling en/of inzet van AI-toepassingen. Eén van de AI-experts benadrukt het belang van een goede visie: ‘De belangrijkste vraag is wat je aan de zorg wil verbeteren, wat je anders zou willen zien. AI kan dan een heel handig middel zijn om dat doel te bereiken.’ Ook worden zorgorganisaties opgeroepen om meer samen te werken bij de verdere ontwikkeling en inzet van AI-toepassingen. Organisaties kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk een beeld vormen over de gewenste impact van AI, hierover signalen afgeven aan ontwikkelpartijen, en bijvoorbeeld ook data, expertise en ervaringen rondom de implementatie met elkaar delen.

Deel deze pagina via:

Auteur(s)

Stel je vraag aan