Naar hoofdinhoud Naar footer

Zeggenschap medewerkers maakt zorg toekomstbestendig

Gepubliceerd op: 07-03-2022

Meer cliënten, minder medewerkers. De coronaperiode leek een voorproefje van de uitdagingen voor zorginstellingen in de toekomst. Vilans-adviseur Sandra Dahmen spreekt in de podcastserie ‘Praktijkinspiratie voor toekomstbestendige ondersteuning en zorg’ met bestuurders over thema’s die zich versneld hebben ontwikkeld. In deze eerste aflevering Jarcine Spaander van de King Arthur Groep over zeggenschap van medewerkers.

‘De veranderingen van buitenaf, het tekort op de arbeidsmarkt en de toename van het aantal mensen met dementie maakt dat je snel moet kunnen schakelen. Op het moment dat teamleden zeggenschap hebben en invloed hebben, kun je veel sneller schakelen en ben je als organisatie ook flexibeler. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat teamleden gemotiveerd zijn en het werk willen blijven doen,’ vertelt zij.

Haar tip voor collega-bestuurders die aan de slag willen met meer zeggenschap voor medewerkers: ‘Begin klein, ga luisteren, meekijken, meelopen met teamleden om te horen waar behoefte aan is. Vraag je ook af wat je wat je ermee bereiken, wat versta je onder zeggenschap en waarom vind je dat belangrijk. Heb lef en durf teamleden ruimte en vertrouwen te geven om meer zeggenschap te hebben over hun eigen werk.’

De lessen:

  1. Hoe je zeggenschap van teamleden kunt versterken, namelijk met leidende principes zodat teamleden kunnen bepalen of ze het goed doen en daarnaast door een goed besluitvormingsproces in te richten dat zorgt voor gelijkwaardigheid, zoals een rondetafelmethodiek.
  2. Hoe zeggenschap van teamleden leidt tot toekomstbestendigheid, namelijk om in te kunnen springen op snelle veranderingen in de zorg en vanuit behoud van teamleden.

Spot on-week Samenwerken met plezier

Samenwerken met plezier. Dat is het onderwerp van de SPOT ON-week van 21 tot en met 25 maart. Hoe ga je om met verschillen in teams en in samenwerking tussen verschillende disciplines? Hoe zorg je samen voor een passende strategische personeelsplanning die niet van ‘bovenaf’ wordt bepaald, maar gezamenlijk? Hoe geef je leiding aan een organisatie waar gelijkwaardigheid en werkplezier werkelijk invulling krijgt? Tijdens deze SPOT ON-week krijg je voorbeelden, tips en inspiratie.  SPOT ON: Samenwerken met plezier - Waardigheid en trots

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan