Naar hoofdinhoud Naar footer

Zorg wil massaal zorgtaken overhevelen naar mantelzorgers

Zorgorganisaties bereiden zich juridisch voor op een intensievere samenwerking tussen zorgmedewerkers en mantelzorgers. Dat blijkt uit de toename van het aantal vragen over de juridische implicaties van het herverdelen van taken bij kennisorganisatie Vilans, zo legt expert informele zorg Yvonne de Jong uit in een artikel in vakblad Zorgvisie.

De vragen van zorgorganisaties zijn afkomstig uit alle deelsectoren, schrijft Zorgvisie. Zorgorganisaties willen vooral meer weten over aansprakelijkheid. Dus wat mogen mantelzorgers doen, wie is aansprakelijk, hoe moet de organisatie hierop ingericht worden met bijvoorbeeld mantelzorg-training en hoe kan de zorgorganisatie het gesprek over het overhevelen van zorgtaken op gang brengen?

Veel antwoorden op deze juridische vragen staan in het onderzoek ‘Grenzen verkennen’ van kennisorganisatie Vilans van Cecil Scholten uit 2016. Dit onderzoek houdt nog steeds stand. De juridische implicaties van het overnemen van zorgtaken door mantelzorgers zijn sindsdien niet veranderd.

Past bij persoonsgerichte zorg

De toename van het aantal vragen over samenwerken met mantelzorgers van zorgorganisaties bij Vilans, wordt door expert informele zorg Yvonne de Jong van Vilans verklaard met een reden en een aanleiding. De reden is dat bij persoonsgerichte zorg de cliënt en het sociale netwerk uitgangspunt voor de zorg zijn. 'De afgelopen jaren werken zorgorganisaties steeds meer mensgericht en dat vraagt om een investering in relaties.'

Uit onderzoek blijkt ook dat samenwerken bewezen meerwaarde voor alle betrokkenen oplevert. De Jong: 'Patiënten en cliënten voelen zich meer op hun gemak als ze een vertrouwd gezicht zien. Medewerkers ervaren meer werkplezier en familie voelt zich serieus genomen.'

Aan die reden voor samenwerking is nu een urgentie toegevoegd, namelijk de personeelskrapte in combinatie met de toegenomen zorgvraag. 'Dat zet iedereen op scherp', aldus De Jong. 

Bron

Zorgvisie

Deel deze pagina via:

Contactpersoon