Naar hoofdinhoud Naar footer

Zorgrobots laten zien wat ze kunnen op robotparty

Gepubliceerd op: 11-04-2018

Hoe zet je een robot zinvol in voor de zorg voor jouw cliënten? Dat ontdekten de ruim 80 deelnemers tijdens de robotparty op 26 maart, de slotbijeenkomst van de Zorg voor Beter-werkplaats 'Zinvolle robotica in de zorg'. Een dag waar de zorg kennis kon maken met de (on)mogelijkheden van robotica.

De zorgrobots lieten zich van hun beste kant zien. Even knuffelen met Paro en de robotkat, bewegen met Qbi of dansen met Zora. Ook robots Lea, Tessa en Obi demonstreerden wat ze kunnen, hoe ze werken en in welke situatie je hen het beste kunt inzetten.

Robots: toekomstmuziek of niet?

Zijn zorgrobots toekomstmuziek? Of dragen ze nu al wat bij? Margot Neggers van de TU Eindhoven vertelde hoe verschillende robots kunnen bijdragen aan betere zorg voor de cliënt. Uit onderzoek blijkt:

  • Veel ouderen zien een robot als een maatje.
  • Robots kunnen het stressniveau en gevoel van eenzaamheid verlagen.
  • De communicatie met én tussen ouderen verbetert.
  • De cognitieve vaardigheden gaan minder snel achteruit wanneer een oudere een spel met de robot speelt.

Het klinkt veelbelovend, maar we zijn er nog niet. Margot: 'Zorgrobots hebben veel potentie, maar het is belangrijk dat robots zich aanpassen aan de gebruiker.'

Zinvolle inzet van robotica

Onze adviseur Lotte Cornelisse vertelde hoe je robotica zinvol kunt inzetten in de ouderenzorg door te kijken naar de huidige zorg en waar kansen liggen voor robotica. Ze presenteerde onder andere een overzicht van robots die nu al ingezet kunnen worden in de zorg.

Ervaringen met verschillende robots

In verschillende rondes konden de aanwezigen kennismaken met de robots. Zorgprofessionals die deelnamen aan de werkplaats vertelden hun ervaringen met de robot die zij hebben getest en men ging in gesprek met de leverancier van de robot.

Zorggroep Oude en Nieuwe Land: 'Naar aanleiding van de werkplaats hebben wij kennis gemaakt met de robotkat. Die hebben wij ingezet op onze locatie kleinschalig wonen. We zagen mooie en verrassende effecten wat zo’n kat met de mensen doet: iemand die uit zijn isolement komt of liefdevol de kat gaat strelen. Dat is met geen woord te beschrijven.'

Maar de inzet van robots blijkt nog niet altijd even makkelijk te zijn. 'De randvoorwaarden moeten op orde zijn. En goede communicatie met de leverancier is erg belangrijk',  vertelde een andere deelnemer. De belangrijkste bevinding van de dag: bepaal eerst goed wat de zorgvraag of de behoefte is van de cliënt. En kijk daarna of een robot die behoefte kan vervullen.

Aan de slag rondom robotica

Er zijn nog steeds veel vragen rondom robotica. Hoe kies je een robot? Hoe zit het met de financiering? En wat zijn risico’s en verantwoordelijkheden. We hebben tijdens de werkplaats veel tips en ervaringen verzameld die we graag met u delen. Bent u benieuwd of een robot iets voor uw cliënt en organisatie kan betekenen? Hou dan de website zorgvoorbeter.nl/robotica in de gaten. Vanaf eind april vindt u hier filmpjes over de robots, tips en ervaringen van zorgprofessionals en lesmaterialen.

De werkplaats Zinvolle robotica

Afgelopen jaar werkten wij samen met Windesheim en 10 zorgorganisaties en verschillende stakeholders uit het onderwijs samen in de Werkplaats Zinvolle Robotica in de ouderenzorg. Het doel van de werkplaats is het ontwikkelen van praktische instrumenten voor de beroepspraktijk en het onderwijs rondom het thema robotica. Deze materialen worden in april op Zorg voor Beter geplaatst.

Lees meer over robotica in de zorg

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan