Naar hoofdinhoud Naar footer

Acht tips om technologie vleugels te geven

Technologie kan cliënten zelfstandiger maken. Helaas stranden veel innovatieprojecten in de pilotfase. Hoe breng je deze als bestuurder in de gehandicaptenzorg wel verder en realiseer je een implementatie met duurzaam succes? Acht tips op basis van de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg 2019-2022.

Voor bestuurders in de gehandicaptenzorg 

1 Begin bij het te dienen (strategische) zorg- of organisatiedoel

De visie op zorg en/of werken bij jouw organisatie is altijd het startpunt. Innovaties moeten bijdragen aan doelen zoals het verbeteren van de zorgkwaliteit (wat kunnen jullie voor cliënten verbeteren?) of het verlichten van het werk. Focus op oplossingen die de meeste positieve impact kunnen maken. Dit voorkomt dat de organisatie aan te veel projecten tegelijk werkt, projecten niet afrondt of geen opvolging geeft.

2 Laat je zien als boegbeeld van de verandering

Met technologie gaan werken behelst een ingrijpende verandering van werkwijzen. Daarvoor is draagvlak en enthousiasme nodig. Het helpt enorm als jij je laat zien als boegbeeld van deze verandering. Informeer jezelf regelmatig over het initiatief en de voortgang. Ga in gesprek als je weerstand ervaart. Deel die kennis zelf en/of via de communicatie-afdeling met de organisatie.

3 Kijk de kunst van anderen af  

Weersta de verleiding om zelf het wiel uit te vinden, als dat niet nodig is. Bouw door op succesvolle innovaties van anderen. Steek onder andere bij keuze en inkoop van een technologie je licht op bij een collega-organisatie die deze al gebruikt. Stel de juiste vragen aan de leverancier. Werk in co-creatie.

4 Bereid het project goed voor

Neem voldoende tijd voordat je tot inkoop overgaat en het project start.  Ga vooraf na wat er aan financiën, ICT en ondersteuning nodig is om te implementeren en eventueel op te schalen, als de technologie van toegevoegde waarde blijkt te zijn.

5 Werk samen met cliënten en diverse disciplines

Implementeren van technologie begint bij een soepele samenwerking tussen alle betrokkenen in de zorg. Zorg voor inbreng van cliënten en/of naasten tijdens het totale traject. Vorm een multidisciplinair projectteam. Zorg ervoor dat rollen en verantwoordelijkheden binnen en buiten het projectteam helder zijn. Werk met een ervaren projectmanager die gemakkelijk schakelt met cliënten en collega’s uit diverse disciplines.

6 Neem de tijd voor een stapsgewijze implementatie

Een succesvolle invoering van technologie staat of valt bij de kwaliteit van de implementatie. ‘Gebruik de tijdens de Innovatie-impuls ontwikkelde Innovatie-Route. In hoeverre is bijvoorbeeld voldaan aan randvoorwaarden, zoals ondersteuning, beleid op data, technisch beheer en eigenaarschap bij collega’s?

7 Meet of jullie met de technologie jullie doelen bereiken

Onderzoek of de innovatie de meerwaarde heeft die jullie ervan hadden verwacht. Maak de situatie voor en na meetbaar. Durf te stoppen als de data uitwijzen dat het resultaat uitblijft. 

8 Vier het succes en deel het.

Een gezamenlijke inspanning met een mooi resultaat verdient het om gevierd te worden. Communiceer het succesverhaal met jouw organisatie en alle geleerde lessen ook daarbuiten. Zet jullie kennis en ervaring in om collega-organisaties verder te helpen.

Geleerde lessen en ervaringen 

Lees alle geleerde lessen, ervaringen en onderzoeksresultaten in de eindrapportage Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg van Volwaardig leven. Bekijk hier de Innovatie-Route. Bekijk ook de Innovatie-Impuls

Met de Innovatie-impuls is een goede beweging in gang gezet, gericht op implementatie. Maar juist nu moet deze beweging worden doorgezet. Daarom start onder de vlag van de Toekomstagenda voor mensen met een beperking, in het voorjaar van 2023, de Innovatie-impuls 2. Wij zullen u hiervan op de hoogte houden. 

Deel deze pagina via: