Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor een betere aanpak voor (on)vrijwillige zorg bij mondzorg

In situaties waarin de zorgverlener duidelijk ziet dat een bewoner mondzorg nodigt heeft, bijvoorbeeld omdat er sprake is van pijn of problemen met het eten, maar de bewoner de zorg weigert, leidt dit tot lastige dilemma’s. Hierover spraken we prof. dr. Anita Visser en Maud Jonker Msc. Uit ditzelfde interview kwamen een aantal handige tips.

Problemen niet in één dag op te lossen

De problemen rondom (onvrijwillige) mondzorg en de Wzd zijn niet in één dag op te lossen, maar Anita en Maud geven wel een aantal praktische tips voor zorgverleners om de situatie wellicht al wat te verbeteren.

  1. Verdiep je in het belang van mondgezondheid, bijvoorbeeld door te kijken op www.allesoverhetgebit.nl of www.demondnietvergeten.nl
  2. Onderschat het belang van poetsen niet en probeer bij verzet een manier te vinden om tóch te poetsen. Probeer bijvoorbeeld eens te poetsen op een ander moment, wanneer de cliënt mogelijk in een beter humeur is, of met een bepaald muziekje op de achtergrond. Lukt het dan ook niet? Volg dan het stappenplan van de Wet zorg en dwang en schakel een mondzorgprofessional in voor meer tips. 
  3. Ga bij de mondverzorging achter de cliënt staan, zodat wanneer de cliënt toch onverwachts (agressief) reageert, je niet direct een klap in je gezicht krijgt. 
  4. Leg protheses droog weg, om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. 
  5. Gebruik normale fluoridetandpaste voor volwassenen of Duraphat Colgate 5000 ppm tandpasta (deze laatste is op recept verkrijgbaar) en ga niet over op peutertandpasta uit angst voor het inslikken van tandpasta. Inslikken is geen probleem. Na het poetsen NIET naspoelen met water, zodat de fluoride en andere werkzame bestanddelen in de tandpasta langer in de mond blijven. 
  6. Schakel een tandarts in wanneer een oudere niet meer naar de tandarts gaat, zeker in het geval de oudere kwetsbaar is en niet goed meer kan kauwen, pijn heeft, niet meer goed poetst en/of veel medicijnen gebruikt. 
  7. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel voor het poetsen van cliënten. Niet alleen omdat dit wat gemakkelijker is, maar ook omdat je het gebit er beter mee schoonmaakt. 

Deel deze pagina via: