Naar hoofdinhoud Naar footer

Acute zorg dichtbij bewoners door samenwerking in Drenthe

Zorgorganisaties in Drenthe zijn gestart met een nieuwe werkwijze. In de avond, nacht en het weekend is er één team met gespecialiseerde verpleegkundigen. Dit beoordeelt direct de zorgvraag van hun bewoners en zorgt dat de juiste behandeling gestart wordt. Zo blijft de acute zorg beschikbaar en dichtbij.

Door een groot tekort aan verpleegkundigen en artsen in de ouderenzorg en tegelijk een groeiende vraag naar zorg, is het steeds lastiger om acute zorg in de avond, nacht en het weekend goed te organiseren. Dat geldt ook voor cliënten die wonen bij de Drentse ouderenzorgorganisaties Interzorg Noord-Nederland, Icare, Zorggroep Drenthe, Accolade Zorg en Derkshoes. Daarom besloten zij in oktober 2021 de handen ineen te slaan met het gezamenlijk ‘Triage Verpleegkundig Team Drenthe’.

Zorg efficiënter organiseren

Deze gespecialiseerde verpleegkundigen van de betrokken organisaties werken samen in één team. Het bestaande Triageteam van Interzorg is hiervoor uitgebreid met verpleegkundigen vanuit andere deelnemende zorgorganisaties. Zo kunnen zij elkaar versterken en vervangen, maar ook kennis en ervaring uitwisselen. Het maakt het werk van de verpleegkundigen aantrekkelijker, en daarnaast is de verwachting dat er ook minder vaak een beroep gedaan wordt op specialisten ouderengeneeskunde. 

Zo is de benodigde acute zorg ook in de avonden, nachten en weekenden in Noord- en Midden-Drenthe efficiënter georganiseerd en daardoor beschikbaar. Ander voordeel: deze manier van werken vermindert de druk op de huisartsenposten in de avond, nacht en het weekend.  

Regionale samenwerking

De deelnemende ouderenzorgorganisaties werken steeds vaker succesvol samen. Zowel medewerkers als bewoners en hun naasten hebben hier baat bij. Vanuit het samenwerkingsverband Samen Zorg Assen bundelen zij regelmatig de krachten, samen met een tiental andere (zorg)organisaties, zoals het Wilhelmina Ziekenhuis en huisartsen. Het doel: de zorg vernieuwend, integraal en bereikbaar organiseren voor kwetsbare mensen in en rond Assen.

Samen triageren

De nieuwe werkwijze rondom gezamenlijke triage is ook onderdeel van een provinciaal samenwerkingsproject ‘Samen Slimmer Drenthe’. Veertien Drentse ouderenzorgorganisaties startten dit project in 2019 om meer en beter te gaan samenwerken om de druk op de zorg te verminderen. Met elkaar op zoek gaan naar slimme oplossingen voor uitdagingen in de zorg maakt het mogelijk om de kwaliteit van de zorg te behouden en zelfs te verbeteren. 

Het gezamenlijke triageteam in de avond, nacht en het weekend is een van die slimme oplossingen. Begin 2022 besluiten de organisaties of ze deze werkwijze voortzetten. Bij een succesvolle ervaring kunnen zij de samenwerking uitbreiden naar andere zorgorganisaties in Drenthe.

Meer weten

Deel deze pagina via: