Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Podcast Zorg InZicht: Netwerk- en regiovorming in de zorg - Aflevering 3

Gepubliceerd op: 21-07-2025

Wat omvat ‘de regio’ eigenlijk en hoe wordt die gemaakt om urgente problemen het hoofd te bieden? In de derde aflevering van de podcast ZorgInzicht, die in het teken staat van netwerk- en regiovorming in de zorg, komt het uitgebreid aan bod.

In deze aflevering van ZorgInZicht nodigen Laura De Brabandere en Estella Posthuma voor het eerst een gastspreker uit, namelijk Oemar van der Woerd. Oemar is onderzoeker en docent aan de Erasmus School of Health Policy & Management. Oemar deed voor zijn proefschrift onderzoek naar hoe netwerken zich op regionaal niveau ontvouwen en welke gevolgen dit heeft voor beleid, bestuur en de zorgpraktijk. Tijdens zijn onderzoek bewoog hij zich dan ook tussen de bestuurlijke lagen en de zorgpraktijken zelf, om zo vanuit verschillende perspectieven te kunnen kijken.

Wat is 'de regio'?

De term 'de regio' wordt vaak gebruikt, maar wat houdt het eigenlijk precies in? Oemar beschrijft de regio als een soort niemandsland tussen het landelijke en het lokale. Het is niet altijd even duidelijk waar de grenzen liggen en wat de indelingen zijn. Het woord regio wordt wel vaak genoemd als een plek waar we oplossingen kunnen bedenken voor allerlei maatschappelijke vraagstukken, waaronder in de zorg. 

Tegelijkertijd zijn wet- en regelgeving, financiering en verantwoording lang niet altijd even duidelijk ontwikkeld op regionaal niveau. Volgens Oemar is de regio dan ook een plek in ontwikkeling en ontstaan er veel initiatieven om de regio iets concreter te maken. 

Organiseren van medisch generalistische zorg in de regio

Ook om medisch generalistische zorg te organiseren, ontstaan regionale samenwerkingen. Oemar ziet voornamelijk in de ouderenzorg veel initiatieven die op regionaal niveau vorm moeten geven aan meer netwerkvorming. Als voorbeeld geeft hij de regio Zeeland, waar hij onderzoek deed. Hier is het niet zo vanzelfsprekend dat men elkaar bestuurlijk ontmoet. Toch is daar de Zeeuwse Zorg Coalitie ontstaan: een grote governancestructuur waar geprobeerd wordt om samen met de provincie en verzekeraar eindelijk de regionale samenwerking van de grond te krijgen.

In zijn proefschrift beschrijft Oemar ook vijf werkzame elementen om regionale netwerken wat meer vorm te geven. Dit zijn meervoudigheid, gelaagdheid, voortdurendheid, plaatselijkheid en lenigheid.

Luister de hele aflevering om te ontdekken wat deze elementen precies inhouden:

Over de podcast Zorg InZicht

Estella Posthuma en Laura De Brabandere doen beide promotieonderzoek voor het onderzoeksproject Medisch generalistische zorg in de regio van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR werkt hierbij samen met Vilans en in opdracht van VWS. In de podcast Zorg InZicht bespreken Estella en Laura inzichten vanuit hun promotieonderzoeken over relevante onderwerpen op het gebied van MGZ. Ze delen hierbij hun eigen bevindingen en ontwikkelingen in het veld en gaan dieper in op het onderwerp.

Bekijk de website van de EUR

Meer weten over  medisch generalistische zorg in de regio?