Naar hoofdinhoud Naar footer

Publicatie - In contact als hoeksteen van een wereldbaan

Gepubliceerd op: 17-12-2020

Het einde van een bijzonder jaar is in zicht. Nooit was het verlangen om elkaar te ontmoeten groter. En nooit hadden we daarvoor zo’n merkbare ‘sta-in-de-weg’. Juist nu publiceert Vilans ‘In contact’. Een essay over het belang van het relationele in het werk van de zorgprofessional.

In de zorg voor mensen met langdurende zorg- of ondersteuningsbehoeften spelen relaties een belangrijke rol. Relaties tussen cliënten, professionals en naasten lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat niet altijd. Om diverse redenen is het de moeite waard erbij stil te staan. Er is minder werkplezier zonder waardevolle relaties. Maar bovenal zijn relaties voor veel mensen de kern van het vak. De reden dat mensen de zorg in gaan én er blijven. 

‘Voor een waardig en zinvol leven zijn relaties onmisbaar. Niet alleen omdat waarde creëren en doelen halen nu eenmaal lastiger is in je eentje. Maar vooral ook omdat een gemis aan contact en relaties veel doet met onze kwaliteit van leven en ons geluksgevoel.’

Mirella Minkman, voorzitter raad van bestuur Vilans

Houd het vak van de zorgprofessional aantrekkelijk

Ruimte maken voor het relationele in de zorg is geen soft verhaal. Alleen al vanwege de noodzaak om het vak van de zorgprofessional aantrekkelijk te houden. Als we het belang van professionele zorg als ‘vitaal beroep’ serieus nemen, dan moeten we ruimte maken voor de kwaliteit van de relatie, nu en ook na de coronatijd. Dat vraagt om een combinatie van (nieuwe) kwaliteiten van zorgprofessionals én van organisaties. Hoe zorg je als leidinggevende, manager of bestuurder dat zorgprofessionals de ruimte krijgen om hun vak zo goed mogelijk en betekenisvol uit te voeren?  

In dit essay nemen we u mee in de dillema’s, kansen, kwaliteiten en werkprincipes die nodig zijn voor relationeel werk. We nodigen u van harte uit om dit palet aan te vullen met uw eigen waarnemingen om de waarde van werken in de langdurende zorg te verrijken. Wilt u reageren op de publicatie? Neem dan contact op met Jeroen Schumacher.

Downloads

Deel deze pagina via: