Kun je Mijn Vilans Protocollen in het ziekenhuis gebruiken?
Gepubliceerd op: 05-07-2025
Steeds meer ziekenhuizen hebben interesse in het gebruik van Mijn Vilans Protocollen (MVP). De personen die we spreken hebben vaak dezelfde vragen. Op deze pagina leggen we kort uit wat MVP zijn. En we beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.
Wat zijn Mijn Vilans Protocollen?
Mijn Vilans Protocollen zijn evidence based protocollen voor voorbehouden, risicovolle en overige handelingen. Ze staan op een digitaal platform. Ze zijn, met een inlog, in te zien via telefoon, laptop, pc of tablet. Samen met de gebruikers vormen we een levende kennisgemeenschap: Vilans zorgt voor onderbouwing, gebruikers geven feedback en toetsen de uitvoerbaarheid. Bekijk ook het filmpje met uitleg:
Vilans
Als organisatie kun je lid worden tegen een vast bedrag per jaar. Het bedrag is gebaseerd op solidariteit, grote organisaties betalen meer dan kleine organisaties en zzp'ers. Het bedrag is gebaseerd op de jaaromzet van de organisatie. Het hoogste bedrag is 6.000 euro, het laagste is 30 euro. Iedere medewerker heeft dan toegang, ongeacht de functie en het aantal protocollen dat je gebruikt.
Onze missie
Met MVP willen we, samen met gebruikers, bijdragen aan persoonsgerichte en veilige zorg. Dit doen we met behulp van generieke protocollen die te gebruiken zijn door zorgverleners in het netwerk rondom de cliënt of patiënt.
- Wat zijn generieke protocollen?
Generieke protocollen zijn protocollen die toepasbaar zijn in verschillende zorgsectoren. We gebruiken zo min mogelijk merken en nemen geen afspraken op die gelden binnen een organisatie. De protocollen zijn dus merk- en context-onafhankelijk te gebruiken. - Waarom maken jullie generieke protocollen?We geloven dat het gebruik van dezelfde informatie voor het uitvoeren van handelingen, de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor de cliënt vergroot. Het bespaart tijd en geld en maakt de overdracht van cliënten naar een andere afdeling of sector gemakkelijker. Studenten worden opgeleid met MVP en komen voorbereid op hun stage- of nieuwe werkadres.
- Hoe gaan jullie om met inhoudelijke verschillen tussen eigen protocollen en MVP?
Er zijn verschillen tussen MVP en de protocollen van de ziekenhuizen. Die zijn er ook tussen ziekenhuizen en soms zelfs tussen de afdelingen binnen één ziekenhuis. Onze ervaring is dat de verschillen tussen MVP en die van de ziekenhuizen niet zo groot zijn. Beiden onderbouwen we onze informatie met landelijke richtlijnen en onderzoek. - Kun je de MVP aanpassen?
Dat kan je als ziekenhuis niet zelf. We staan open voor het bespreken van verschillen. Op basis van de uitkomst kunnen we MVP aanpassen. Er zijn bijvoorbeeld soms kleine verschillen met het ziekenhuis en andere sectoren op gebied van hygiëne, waar nodig kunnen we dit toevoegen. - Wat als je een protocol mist?
Je kunt een verzoek indienen voor een nieuw protocol. We vragen je dan materiaal daarvoor aan te leveren en het protocol te testen in de praktijk. We maken niet elk protocol dat gevraagd wordt. Bijvoorbeeld wanneer de handeling maar in één organisatie of op één afdeling wordt toegepast. Tot nu toe maken we ook geen protocollen voor heel technisch ziekenhuisspecifieke handelingen zoals handelingen voor de intensive care of voor neonatologie. - Kun je eigen protocollen toevoegen?
Je kunt geen eigen protocollen toevoegen aan het MVP-platform. Wel kun je overwegen een koppeling te maken tussen de MVP en je eigen documentbeheersysteem. Dan kan je binnen je eigen documentbeheersysteem zoeken naar protocollen en kunnen de resultaten eigen protocollen en/of MVP zijn. - Kun je via webshare de Vilans-protocollen binnenhalen in eigen digitale omgeving?
Je kunt MVP niet binnenhalen in de digitale omgeving waar je mee werkt. Wel is het mogelijk om te zoeken in MVP via intranet, een documentbeheersysteem, een leermanagementsysteem of ECD. De leverancier van dat systeem kan dat inregelen met een zoek-API (software die twee systemen kan verbinden). - Kun je zonder inlogscherm naar Mijn Vilans Protocollen?Dat kan via federeren. Dit betekent dat MVP wordt gekoppeld aan het authenticatiesysteem van je organisatie. Dat kan met federeren. Dit betekent dat MVP wordt gekoppeld aan het toegangssysteem van je organisatie. Daardoor ontstaat een Single Sign-On (SSO). Je hoeft dan niet steeds opnieuw in te loggen en gaat gelijk door MVP.
- Hoe kun je zoeken in het platform van MVP?
Je kunt zoeken via de zoekbalk of via doorklikken op de lijst ‘onderwerpen’. Vanuit het onderwerp kun je doorklikken naar de werkinstructie of naar de achtergrondinformatie. - Hoeveel ziekenhuizen gebruiken de Vilans protocollen? En hoe gebruiken ze die?
Zo’n 40 ziekenhuizen hebben een abonnement. Dat zijn algemene ziekenhuizen, revalidatiecentra, academische ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en gespecialiseerde klinieken. Ze gebruiken MVP als bron voor hun eigen documenten of rechtstreeks. Er zijn ziekenhuizen die eerst MVP naast hun eigen documenten leggen. Ze gaan met ons in gesprek over verschillen. Onze ervaring is dat er niet zoveel verschillen zijn als over het algemeen verwacht wordt.
Lees meer over MVP en ziekenhuizen
- Bekijk de online bijeenkomst Het inzetten van landelijke protocollen in ziekenhuizen
- Bekijk het webinar Inzetten landelijke protocollen in ziekenhuis
- Lees het artikel: Al een kwart van ziekenhuizen kiest voor werken met Vilans Protocollen