Werkplaats stimuleert om technologie vaste plek in curriculum te geven
Gepubliceerd op: 30-04-2025
De groeiende inzet van technologie in de zorg vraagt om digivaardige zorg- en welzijnsprofessionals. Des te belangrijker dat studenten die vaardigheden leren tijdens hun opleiding. En technologie een vaste plek krijgt in het curriculum. Om samen te ontdekken hoe je dat voor elkaar krijgt, namen 20 onderwijsprofessionals deel aan een nieuwe landelijke werkplaats. Met als toepasselijke titel: ‘Technologie in je zorg- en welzijn curriculum, dat doe je zo!’
Professionals van 20 zorg-, welzijns- en paramedische opleidingen in het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs meldden zich voor de werkplaats aan. Zij zien de inzet van technologie in de praktijk elke dag toenemen. Zoals innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie, domotica en robotica, die de zelfredzaamheid van patiënten vergroten en bijdragen aan hun gezondheid. Ook biedt technologie een oplossing voor uitdagingen die ontstaan door de groeiende zorgvraag en het tekort aan zorgverleners. Het zijn ontwikkelingen die opleiders motiveren om hun studenten beter voor te bereiden op de snel veranderende zorgpraktijk.
Driekwart jaar inspiratie
Van maart tot en met december werkten zij samen en deelden ze hun ideeën over hoe ze technologie in het curriculum (onderwijsplan) van hun opleiding kunnen integreren. Na een eerdere editie in 2021 volgde de nieuwe werkplaats op initiatief van de coalitie Digivaardig in de zorg, in samenwerking met Vilans, Hogeschool Saxion, Deltion College en NHL Stenden. Met een live startbijeenkomst in Utrecht en drie digitale bijeenkomsten wisselden de onderwijsprofessionals via de online tool Mural ervaringen uit over hun zoektocht binnen hun eigen onderwijsinstelling.
Onderwijs pakt handschoen op
Het onderwijs zit uiteraard niet stil als het gaat om technologische vaardigheden. Technologie heeft een plek gekregen in het kwalificatiedossier en competentieprofiel van zorgopleidingen op zowel mbo- als hbo-opleidingen. Ook is er steeds meer aandacht voor de competenties van studenten en docenten. En is er onderzoek gedaan naar de uitgangspunten van het ontwikkelen van onderwijs op het gebied van technologie. Toch is het voor veel zorg- en welzijnsopleidingen een uitdaging om technologie daadwerkelijk op te nemen in het curriculum.
Concrete opdrachten
Waar gingen deelnemers in de werkplaats mee aan de slag? Met het in kaart brengen welke plek technologie nu in het onderwijs heeft en wat de visie van hun organisatie erop is. En met het formuleren van hun ontwikkelidee voor in het curriculum. Om vervolgens hun activiteiten in beeld te brengen, en te vertellen over de weerstand en handelingsverlegenheid die ze tegenkwamen. Ter afsluiting gaven ze een pitch over de behaalde resultaten.
Werkplaats loont
Samenwerken binnen de werkplaats loont om het onderwerp technologie op de agenda van de opleidingen te krijgen. Dat blijkt uit de evaluatie. 'De werkplaats heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een visie op zorgtechnologie, die er eerder binnen onze organisatie niet was. Nu wordt deze visie op meerdere plekken opgepakt', vertelt een van de deelnemers enthousiast.
Veel herkenning was er ook onder de deelnemers, omdat iedereen worstelt met het implementeren van technologie in het onderwijs. Het delen van ervaringen brengt hen verder: 'Door de werkplaats is het onderwerp meer op de voorgrond. Dat leidt tot meer samenwerking tussen collega’s die eerder afzonderlijk aan technologie-gerelateerde onderwerpen werkten.' Een andere deelnemer vertelt: 'De werkplaats gaf ons de mogelijkheid om verbinding te leggen tussen opleidingen en werkveldpartners. Dat hielp om zorgtechnologie concreter in het onderwijs te integreren.'
Positief zijn betrokkenen ook over de keuze om per onderwijsinstelling twee professionals te vragen om deel te nemen aan de werkplaats. Dit zorgde voor continuïteit tijdens de bijeenkomsten. Ook pakte deelname van mbo én hbo goed uit: 'Het was waardevol om zowel mbo- als hbo-docenten erbij te hebben, omdat dit zorgde voor een mooie variëteit in aanpak en onderwijscontext', aldus de organisatoren.
Lessen voor volgende werkplaats
Lessen voor de werkplaats waren er ook: sommige deelnemers vonden de werkplaats te algemeen en niet concreet genoeg, omdat ze vonden dat zij al verder ontwikkeld waren. Liever hadden ze praktische handvatten en tools gekregen, in plaats van de nadruk op gezamenlijk ontdekken en experimenteren. Ook gaven deelnemers aan aandacht te missen voor de samenwerking tussen zorg en welzijn. Dat is een van de lessen die de organisatoren meenemen voor een volgende werkplaats.