Yvonne de Jong

Yvonne de Jong

Handreiking - Wensen, verwachtingen en grenzen in de driehoek

Zorgmedewerkers, mantelzorgers, vrijwilligers en verpleeghuisbewoners helpen om elkaar beter te begrijpen en gelijkwaardig samen te werken. Dat is het doel van de nieuwe handreiking Wensen, verwachtingen en grenzen in de driehoek. De handreiking met uitleg, tips, links en ervaringsverhalen is gratis te downloaden. 

27-08-2019

Nog lang niet altijd werken zorgmedewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en ouderen op een vanzelfsprekende manier samen. Terwijl dat wel veel oplevert: verschillende soorten zorg sluiten beter op elkaar aan, vrijwilligers en mantelzorgers voelen zich gehoord en betrokken, zorgmedewerkers weten wat ze mogen vragen en verwachten en - misschien wel het belangrijkste - bewoners vinden hun leven prettiger en waardevoller.

Download de handreiking

Weerbarstige praktijk

Maar hoe pak je dat aan in de dagelijkse praktijk? Bijvoorbeeld bij de bewoner die vaak verdrietig is en het liefst op haar kamer zit? Haar dochter doet veel moeite haar naar de huiskamer te krijgen en vraagt dat ook van de medewerkers, maar is ze daarbij gebaat? Of neem de vrijwilliger die al jaren elke week komt knutselen. Via via hoort ze dat een bewoner die haar dierbaar was een paar weken daarvoor overleden is. Ze voelt zich achtergesteld en verdrietig. En hoe ga je om met het zwarte schaap in de familie? De dochter die door iedereen wordt buitengesloten maar die wel een goede band heeft met haar moeder? 

Welbevinden én werkplezier

In de handreiking komen deze - en nog veel meer - voorbeelden terug. We beschrijven de vier verschillende perspectieven: bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers. Bij elk perspectief staan twee verhalen en een beschrijving van de dilemma’s, gevolgd door bronnen, tips en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld de handige gesprekskaart om tot gedragen besluiten te komen of de kaart met ezelsbruggetjes voor een goed gesprek. Zo worden zorgmedewerkers zich meer bewust van de meerwaarde van gelijkwaardig en vanzelfsprekend samenwerken. De relaties die dan ontstaan, leiden tot meer welbevinden bij bewoners en mantelzorgers en meer werkplezier bij zorgprofessionals en vrijwilligers. 

Voor wie

De handreiking is bedoeld voor alle medewerkers in de ouderenzorg die de banden in de driehoek familie - vrijwilligers - zorgmedewerker willen verstevigen en zo het welzijn van bewoners willen verbeteren.

Meer informatie? Neem contact op met:

YvonneSenior adviseur
Yvonne
de Jong
Senior adviseur y.dejong@vilans.nl 06 22 81 03 76
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl