Let op: Vilans en de samenwerkende cliëntenorganisaties kunnen geen verklaring afgeven of iemand tot de uitzondering behoort.
Voor mensen die vanwege een zichtbare of onzichtbare beperking niet in staat zijn om een mondkapje te dragen, bestaan er uitzonderingen op de verplichting. Op de website van de Rijksoverheid staat: ‘De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.’
Uitzonderingen
Bij uitzonderingen valt te denken aan mensen met een ernstige longaandoening. Of mensen die niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten, bijvoorbeeld door een aandoening in het gezicht. Of wanneer iemand erg in de war raakt door het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld wegens een verstandelijke beperking of psychische aandoening.
Kunnen aantonen
De politie, boa’s en het personeel van een winkel, bus of trein kan natuurlijk vragen waarom iemand geen mondkapje draagt. De persoon in kwestie moet dan kunnen laten zien dat de regel niet voor hem of haar geldt vanwege een aandoening of beperking. Dat kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door een bewijs waarop staat dat iemand in behandeling is bij een (huis)arts, behandelaar of zorgorganisatie. Denk aan een verwijsbrief die diegene al in zijn bezit heeft. Of het tonen van medicatie en hulpmiddelen of op een andere passende wijze, bijvoorbeeld een bewijs van een afspraak bij een arts. Update: Het gaat niet om een officiële medische verklaring. Die mag een arts niet over zijn patiënt afgeven.
Het kan ook door het tonen van een kaartje waardoor duidelijk wordt dat de drager een uitzondering is. Voor dat laatste heeft de overheid samen met cliëntenorganisaties als hulpmiddel een kaartje gemaakt. Daarop staat dat iemand onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt.
Voor meldingen kunt u terecht bij het meldpunt van cliëntenorganisatie Ieder(in) Mondkapje: de meest gestelde vragen | Iederin
Leven in coronatijd
Naast de kwestie van het niet kunnen dragen van een mondkapje, worstelen mensen met een langdurige ziekte of beperking en mensen die ouder zijn dan zeventig jaar, met nog veel meer vragen over leven in coronatijd. Het informatiepunt Leven in coronatijd op deze website probeert een zo eenduidig mogelijk antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking. De vragen en antwoorden op deze website worden gevalideerd dor deskundigen en komen tot stand in samenwerking met het ministerie van VWS en verschillende cliëntenorganisaties.
Naar het informatiepunt voor zorgprofessionals
Naar het informatiepunt voor cliënten