Naar hoofdinhoud Naar footer

Beleidshulp Dementie voor Gemeenten

Praktische tips, inspirerende voorbeelden en tools voor gemeenten om hun dementiebeleid vorm te geven. Die zijn te vinden in de nieuwe Beleidshulp Dementie voor Gemeenten.

Deze beleidshulp biedt praktische tips, inspirerende voorbeelden en tools die je kunt benutten in jouw gemeente. Je kan de beleidshulp als stappenplan toepassen in zijn geheel of delen gebruiken die je aanspreken of voor jouw specifieke gemeente van toepassing zijn. Op deze pagina vind je de beleidshulp zelf en alle afzonderlijke onderdelen van de beleidshulp.

Werkblad doelenboom 

Om met elkaar te verkennen welke outcomes er op voorzieningenniveau worden behaald, kan je een doelenboom gebruiken om dit inzichtelijk te maken. 

Werkblad inventarisatietabel 

Het Werkblad puzzel helpt om de verschillende vormen van ondersteuning en activiteiten in kaart te brengen. Maak hierbij onderscheid tussen de persoon met dementie én de omgeving. Daarnaast kent het ziekteverloop van dementie ook fasen met waarbij de behoefte aan ondersteuning verschilt. 

Monitor dementie Noord Holland-Noord 

Netwerk dementie Noord-Holland Noord doet elke drie jaar onderzoek naar het dementiebeleid in hun gemeente. Zie de resultaten hiervan in de Monitor dementie Noord-Holland Noord. 

Netwerkkaart

Met de Netwerkkaart kan je relevante stakeholders inventariseren. 

Belangenmatrix

Met de Belangenmatrix kan je analyseren wat de commitment en invloed is die bij  stakeholders horen. 

Werkblad inventarisatie huidige monitoring 

Werkblad dat je helpt te inventariseren wat aanbieders wanneer meten. Zo kun je de uitkomsten gebruiken om samen te leren en verbeteren. 

Den Haag 

De gemeente Den Haag heeft een patiëntreis ontwikkeld om te inventariseren wat er nodig is op dementiegebied. Vanuit Den Haag heeft Stichting Transmurale Zorg (de coördinator van het netwerk dementie) op basis van de patiëntreis de knelpunten in beeld gebracht. 

Werkblad Stip op de horizon 

Waar sta je als gemeente als het om het dementiebeleid gaat? Bepaal je positie met behulp van dit Werkblad stip op de Horizon. 

Werkblad wat wil Els 

Verplaats je in iemand met dementie om een beeld te krijgen van de behoeften van de persoon met dementie en/of zijn naaste(n) met behulp van het Werkblad wat wil Els. 

Sterkte/zwakte-analysetool 

Met de Sterkte/zwakte-analysetool krijg je zicht op in welke fasen van het dementiebeleid er nog verbetering mogelijk is aan activiteiten van de gemeente. 

Werkblad aan de slag 

Het Werkblad aan de slag helpt je om samen met lokale stakeholders de analyse uit te voeren op de match tussen vraag en aanbod.

Publicatiedatum

01-09-2020

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands