Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken in zorgnetwerken tijdens corona: de geleerde lessen

Welk effect heeft corona gehad op de samenwerking in zorgnetwerken en wat leren we hiervan? Het afgelopen jaar hebben Vilans-onderzoekers Marloes Berkelaar, Sandra Dahmen, Lian Stouthard en Marieke Stork hierover gesprekken gevoerd met netwerk coördinatoren, stuurgroepleden, voorzitters, bestuurders en andere betrokkenen van 8 verschillende netwerken.

Geleerde lessen

De coronacrisis heeft het afgelopen jaar veel impact gehad, mensen hebben naasten verloren, de zorgsector staan onder grote druk corona patiënten te behandelen én de reguliere zorg door te laten gaan. Tegelijkertijd zijn er ook altijd lessen te trekken uit een crisissituatie als deze. Er is veel geschreven over wat de coronacrisis voor effect heeft op het samenwerken van (zorg)organisaties, bijvoorbeeld door Skipr waarin wordt gesteld dat deze lessen ook bruikbaar zijn voor andere toekomstige uitdagingen in de sector zoals het groeiende personeelstekort. 

Praktische werkvormen

In de Vilans-publicatie ‘Geleerde lessen naar aanleiding van corona’ worden op basis van verschillende interviews lessen verzameld die samenwerkende zorgpartijen binnen hun netwerken hebben opgedaan. De handleiding biedt ook twee praktische werkvormen om de samenwerking in het netwerk te verbeteren. Download de tool met werkvormen, een reflectietool en een waardenkaart.

Publicatiedatum

01-09-2021

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoek

Auteur

Marloes Berkelaar, Sandra Dahmen, Lian Stouthard en Marieke Stork

Programma's / projecten

Coronavirus