Naar hoofdinhoud Naar footer

Stappenplan Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang (Wzd) gaat uit van het principe ‘Nee, tenzij’. De zorg voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking vindt zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaats. Als het toch nodig is om onvrijwillige zorg in te zetten, stelt de wet voorwaarden die zorgvuldige inzet mogelijk maken. De zorgprofessional volgt een doorlopend werkproces met onder meer een goede analyse van de situatie, het multidisciplinair bekijken van alternatieven en indien van toepassing het inschakelen van een niet bij de zorg betrokken deskundige (frisse blik).

Op basis van de wetsevaluatie zijn per 1 januari 2024 bestuurlijke afspraken gemaakt over de besluitvorming rond de inzet van onvrijwillige zorg. De belangrijkste aanpassingen zijn de switch van een statisch stappenplan naar een cyclisch stappenplan voor besluitvorming over onvrijwillige zorg en maatwerk in de evaluatie daarvan. Voor zorgaanbieders die deze aanpassing niet willen volgen, geldt alsnog het Wzd-stappenplan van 1 januari 2020. 

Ontvang het Wzd-stappenplan bestuurlijke afspraken 2024 als zakkaartje

Download onderaan deze pagina het Wzd-stappenplan op basis van de bestuurlijke afspraken 2024 of het originele Wzd-stappenplan uit 2020. Wil je het vernieuwde Wzd-stappenplan 2024 ontvangen als handig zakkaartje? Vul dan ons online aanvraagformulier in.   

Publicatiedatum

11-04-2024

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Programma's / projecten

Wet zorg en dwang (Wzd)