Leven in coronatijd
als je risico loopt

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Leef je al lange tijd met een ziekte of met een beperking? Dan kan corona voor jou een extra risico zijn. Dat geldt ook voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar. Mogelijk behoor jij tot een van de risicogroepen van het RIVM. Het kan zijn dat je bezorgd bent en behoefte hebt aan informatie over jouw situatie. Zodat jij betere keuzes kunt maken over wat wel of niet te doen. Vilans en partners helpen je antwoorden te vinden. Met tips en praktische informatie.

Ik loop meer risico op corona. Kan ik de thuiszorg of mijn hulp thuis ontvangen?Op de website van het RIVM staat de lijst met risicogroepen. Weet je niet zeker of je extra risico loopt? Bespreek dit dan met je zorgverlener of arts. Zij kennen jouw specifieke situatie. Bekijk ook de lijst met cliëntorganisaties.

Het informatiepunt Leven in coronatijd probeert een zo eenduidig mogelijk antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking. Uiteraard is ieder mens verschillend en iedere situatie anders. Tegelijkertijd is er nog steeds veel onduidelijk over corona. Neem bij twijfel contract op met je arts of andere hulpverlener. Jij bent tenslotte degene die gaat over jouw gezondheid.

Wijzigingsdatum: 17-11-2020
Deze webpagina’s zijn in ontwikkeling en worden regelmatig bijgewerkt.

1. Ik heb een beperking/aandoening. Loop ik meer kans om ernstig ziek te worden door corona? Hoe kom ik daarachter?

Als je een beperking of aandoening hebt dan moet je extra voorzichtig zijn. De kans dat je ernstig ziek wordt, kan voor jou groter zijn dan voor andere mensen. Het RIVM heeft een lijst met risicogroepen gemaakt. Je loopt meer risico als:

 • Je ouder bent dan 70 jaar.
 • Je volwassen bent en een onderliggende ziekte hebt. Bijvoorbeeld een longziekte of ernstige hart- of nierziekte.

Op de website van het RIVM kun je zien of jouw specifieke aandoening op de lijst van risicogroepen staat. Weet je niet zeker of je extra risico loopt? Bespreek dit dan met je zorgverlener of arts. Zij kennen jouw specifieke situatie.

Tip:

Ik heb een beperking/aandoening. Loop ik meer kans om ernstig ziek te worden door corona? Hoe kom ik daarachter?

2. Waar vind ik informatie over mijn specifieke aandoening en corona?

Veel websites geven informatie over specifieke aandoeningen en corona. Bijvoorbeeld de Hartstichting, het Diabetes Fonds en het Longfonds. Kijk op deze lijst voor het overzicht. Ook jouw eigen arts of specialist kan je informeren.

Tip:

 • Wil je snel weten wat je moet doen als je klachten hebt? Op de website van Steffie krijg je meteen advies.
Waar vind ik informatie over mijn specifieke aandoening en corona?

3. Mijn ziekte staat op de lijst met risicogroepen van het RIVM. Ik heb dus meer kans om erg ziek te worden van corona. Wat betekent dat precies?

Als je in een risicogroep valt dan moet je extra oppassen. Je hebt namelijk een grotere kans om ernstig ziek te worden. Of zelfs aan het coronavirus te overlijden.

Wees dus extra voorzichtig en volg de basisregels zo goed mogelijk op. Ook voor jouw bezoek is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen.

Houd de controle

Kun je de afstand tot andere mensen niet zelf bepalen? Probeer dan weg te blijven van zo’n situatie. Doe dat ook als er niet gecontroleerd kan worden of mensen klachten hebben. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of in het openbaar vervoer. Hoe hou je de controle? Kijk naar de aanvullende adviezen op de website van het RIVM.

Tip:

Mijn ziekte staat op de lijst met risicogroepen van het RIVM. Ik heb dus meer kans om erg ziek te worden van corona. Wat betekent dat precies?

4. Ik woon met iemand uit de risicogroep. Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen? 

Het is extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen als je huisgenoot of naaste een kwetsbare gezondheid heeft. Ook ben je extra voorzichtig in contact met anderen. Zo voorkom je dat je corona krijgt.

Tip:

 • Download de CoronaMelder-app. De app laat jou weten of je in de buurt bent geweest van iemand die het coronavirus heeft gekregen. Als je een melding krijgt lees je in de app wat je kunt doen. En of je je moet laten testen. Steffie legt in eenvoudige taal uit hoe de app werkt.

Kinderen naar school?

Heb je een kind thuis en twijfel je of het naar school of de kinderopvang kan? Overleg dan met de arts en de schoolleiding wat de beste oplossing is.

Heb jij milde klachten die lijken op corona?

Dan geldt het algemene advies: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Je bent dan in thuisquarantaine. Omdat je een huisgenoot hebt die in de risicogroep valt zijn er extra adviezen:

 • Houd afstand van de huisgenoot.
 • Draag een niet-medisch mondkapje.

Zo verklein je het risico om het coronavirus door te geven. Hoe je een mondkapje moet gebruiken zie je in dit filmpje van de Rijksoverheid.

Heb jij milde klachten én daarbij koorts of benauwdheid?

Dan geldt het algemene advies: als je huisgenoten hebt dan blijven zij ook thuis. Jullie zijn dan in gezinsquarantaine. Als zij klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona.

Lees meer over thuisblijven bij klachten op de website van de Rijksoverheid. Of bekijk het filmpje hierover.

Tips:

 • Hulp nodig tijdens het verplicht thuisblijven? Bekijk de tips in de folder Hulp en steun bij thuisquarantaine van Rijksoverheid.
 • Wil je snel weten wat je moet doen als je klachten hebt? Op de website van Steffie beantwoord je een paar vragen en krijg je meteen advies.
Ik woon met iemand uit de risicogroep. Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen? 

5. Ik loop extra risico bij corona. Toch wil mijn werk/school dat ik kom. Wat kan ik doen?

Ik werk

Val je in de risicogroep? Werk dan thuis. Kan dat niet? Neem dan contact op met de bedrijfsarts en bespreek jouw situatie. De bedrijfsarts kan jouw baas adviseren. Bedoeling is om in goed overleg te kijken hoe je jouw taken kunt uitvoeren. 

In de Arbowet staan regels voor werkgevers en werknemers om gezond en veilig te werken. Kwetsbare mensen hebben recht op extra bescherming. Het RIVM geeft daar meer informatie over.

Het is ook mogelijk dat er voor jouw (type) organisatie afspraken zijn gemaakt voor mensen uit risicogroepen. Of zo’n protocol er is, kun je navragen bij jouw werkgever of vakbond.

Ik ben student

Val je in de risicogroep? Instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs nemen allerlei specifieke maatregelen voor onderwijs. Informeer bij jouw school of universiteit naar de mogelijkheden.

Kan mijn kind naar school als ik extra risico loopt?

Als het nodig is, kan je kind vrijgesteld worden van fysiek onderwijs. Je kind hoeft dan niet naar school. Neem daartoe contact op met de schoolleiding. Of bespreek bij twijfel de situatie met jouw arts of de jeugdarts van school. In dit soort situaties biedt de school onderwijs op afstand aan.

Tip:

Ik loop extra risico bij corona. Toch wil mijn werk/school dat ik kom. Wat kan ik doen?

6. De persoon met wie ik samenwoon loopt extra risico bij corona. Toch wil mijn werk/school dat ik kom. Wat kan ik doen?

Ik werk

Ben je werknemer en valt je partner of gezinslid in de risicogroep? Ga dan met je werkgever in gesprek over mogelijke oplossingen. 

Ik ben student

Ben je student en valt je partner of gezinslid in de risicogroep? Overleg met jouw school of universiteit over mogelijke oplossingen.

Mijn partner loopt extra risico. Kan mijn kind naar school?

Bespreek dit met je arts. Als het nodig is, kan je kind vrijgesteld worden van fysiek onderwijs. Je kind hoeft dan niet naar school. Neem daartoe contact op met de schoolleiding. Of bespreek bij twijfel de situatie met jouw arts of de jeugdarts van school. In dit soort situaties biedt de school onderwijs op afstand aan.

Tip:

De persoon met wie ik samenwoon loopt extra risico bij corona. Toch wil mijn werk/school dat ik kom. Wat kan ik doen?

7. Wat als ik door mijn beperking/ziekte geen 1,5 meter afstand kan houden?

Er zijn situaties waarbij 1,5 meter afstand houden niet nodig of mogelijk is. Bijvoorbeeld:

 • Binnen een huishouden. Of je buiten of binnen bent: je hoeft geen afstand te houden.
 • Als je thuiszorg krijgt. Jouw zorgverlener kan zich dan extra beschermen.
 • Als iemand jou ondersteunt. Bijvoorbeeld bij het duwen van een rolstoel.

Ook met openbaar vervoer, de taxi en de kapper gelden uitzonderingen. Kijk voor alle actuele uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid.

Ben je blind of slechtziend?

Als je blind of slechtziend bent, gelden er voor jou ook uitzonderingen. Zo kun je nog gearmd over straat met je partner of begeleider. Je mag altijd gearmd wandelen met mensen uit je eigen gezin of huishouden.

Tips:

Wat als ik door mijn beperking/ziekte geen 1,5 meter afstand kan houden?

8. Ik ben voorzichtig geweest maar toch besmet geraakt. Wat moet ik doen?

Ondanks dat je voorzichtig was ben je besmet geraakt met corona. Dat is heel vervelend voor jou en voor je naasten. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt.

Hoewel de meeste mensen weinig klachten krijgen kan iedereen ernstig ziek worden. Val je in de risicogroep dan heb je méér kans om ernstig ziek te worden.

Je gaat in isolatie

Ben je positief getest? Je hebt dan corona en gaat in isolatie. De GGD  informeert je daarover. Als je thuis woont blijf je thuis (thuisisolatie). Lig je in het ziekenhuis? Dan ga je daar in isolatie. 

Je valt in de risicogroep en hebt klachten

Heb je 1 of meerdere van de volgende klachten? Bel meteen de huisarts:

 • Heb je koorts (38 graden of hoger)?
 • Je wordt in een paar dagen steeds zieker.
 • Je ademt steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen).
 • Je bent in de war.

Bovenstaande tekst komt van Thuisarts.nl. Je vindt daar nog meer adviezen die voor iedereen belangrijk zijn.

Hoe gaat het verder?

Over de verdere behandeling spreek je met jouw arts. Deze is gericht op jouw specifieke situatie. 

Tip:

 • Ben je op leeftijd en heb je een zwakke gezondheid? Thuisarts.nl heeft voor jou deze adviezen en tips.
Ik loop meer risico op corona. Kan ik de thuiszorg of mijn hulp thuis ontvangen?

9. Ik val in de risicogroep. Moet ik verplicht een mondkapje dragen?

Iedereen wordt dringend verzocht om binnen in een openbare ruimte een mondkapje te dragen. Dit geldt ook wanneer je een beperking hebt of chronische ziek bent.

Er zijn uitzonderingen!

Je hoeft géén mondkapje te dragen als je vanwege je beperking of ziekte:

 • Niet in staat bent een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld doordat je een sterk benauwd gevoel krijgt.
 • Er erg van in de war raakt.
 • Doof of slechthorend bent en je moet kunnen liplezen. Dat geldt voor jou maar ook voor de ander die jou spreekt of helpt.

Geen schriftelijk bewijs nodig

Je hebt géén schriftelijk bewijs nodig van het feit dat je geen mondkapje kan dragen. De afspraak is dat hier soepel mee wordt omgegaan. Als ernaar wordt gevraagd, leg dan jouw situatie uit. Het kan ook handig zijn om een kaartje met uitleg bij je te hebben.

Tip:

 • De laatste updates over het dragen van een mondkapje voor risicogroepen vind je op de website van de Rijksoverheid.
Ik val in de risicogroep. Moet ik verplicht een mondkapje dragen?

10. Ik val in de risicogroep voor corona. Kan ik de thuiszorg of mijn hulp thuis ontvangen?

Zorgverleners komen zolang als dat kan bij je thuis. Dit zijn bijvoorbeeld de wijkverpleging of de thuiszorg. Denk ook aan huishoudelijke hulp of iemand die langere tijd voor je zorgt. Zij houden zich aan de basisregels voor hygiëne. Soms zullen ze uit voorzorg ook een medisch mondneusmasker dragen. Het hangt af van hun taak of zij gebruik maken van extra hygiënemaatregelen.

Corona?

Heeft de hulp of thuiszorg coronaklachten? Dan laat deze persoon zich testen. Hij of zij komt dan voorlopig niet bij je thuis. De organisatie zal dan naar vervanging zoeken. De persoon met mogelijke corona blijft in quarantaine tot er een negatieve uitslag is. Een negatieve uitslag betekent dat iemand geen corona (meer) heeft.

Heb jezelf last van:

 • neusverkoudheid
 • een loopneus
 • niezen
 • keelpijn en hoesten
 • verhoging of koorts?

Bespreek dan met jouw zorgverlener wat je het beste kunt doen. Bespreek ook waar je je kunt laten testen.

Andere zorg

Het kan voorkomen dat je minder zorg krijgt dan je gewend bent. Of dat het anders wordt georganiseerd. Zo kan de zorgorganisatie in sommige gevallen ook op afstand hulp organiseren. De zorgorganisatie zal altijd met jou overleggen over de zorg die je krijgt.

Tip:

Ik loop meer risico op corona. Kan ik de thuiszorg of mijn hulp thuis ontvangen?

11. Wat als de thuiszorg of hulp geen 1,5 meter afstand kan houden? Zijn er dan extra vormen van bescherming nodig?

Jouw zorgverlener kan zich extra beschermen. Het maakt wel uit of jij coronaklachten hebt of niet.

Geen corona/coronaklachten

Heb je geen klachten die lijken op corona? Dan hoeft de wijkverpleging, thuiszorg of hulp geen extra beschermingsmiddelen te gebruiken. Vaak zullen ze uit voorzorg wel een medisch mondneusmasker dragen. Als de zorgverlener het nodig vindt dan kan hij anders beslissen. Heb je daar vragen over? Bespreek dan jouw situatie en bekijk samen wat voor jou de beste oplossing is.

Wel corona/coronaklachten

Heb je klachten die lijken op corona? Als je verzorgd wordt of bij lichamelijk onderzoek kan de wijkverpleging of thuiszorg geen 1,5 meter afstand houden. Jouw zorgverlener moet dan beschermingsmiddelen dragen. Dit zijn: medisch mondneusmasker, bril, schort en wegwerphandschoenen.

Tip:

 • Ben je mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En kun je daarbij geen 1,5 meter afstand houden? Dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Hoe je dat regelt lees je op de website van MantelzorgNL.
Wat als de thuiszorg of hulp geen 1.5 meter afstand kan houden? Zijn er dan extra vormen van bescherming nodig?

12. Is het voor mij veilig om naar mijn arts, specialist of therapeut toe te gaan?

Je kunt ervan uitgaan dat je veilig naar jouw huisarts, ziekenhuis of therapeut kunt gaan. Jouw arts probeert besmetting van corona te voorkomen. Voor jou, maar ook voor zichzelf.

Ga je van huis? Volg dan de basisregels en aanvullende regels op voor risicogroepen. Deze aanvullende adviezen staan op de website van het RIVM. Denk er wel aan dat je eerst een afspraak maakt voordat je naar de praktijk gaat.

Heb je corona of denk je dat je corona hebt? Bespreek dan met jouw zorgverlener wat dit betekent voor de afspraak. Bespreek ook waar je je kunt laten testen. Misschien is het in jouw geval ook mogelijk om te bellen of videobellen. Ook dit kun je bespreken.

Tips:

 • Op Thuisarts.nl vind je handige tips over een veilig bezoek naar jouw arts.
 • Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over een bezoek aan het ziekenhuis.
Is het voor mij veilig om naar mijn arts, specialist of therapeut toe te gaan?

13. Stel: ik ga naar de huisarts of het ziekenhuis. Waar moet ik dan verder nog op letten?

Het is belangrijk dat je weet dat je veilig bij jouw zorgverleners terecht kunt. Huisartsen en ziekenhuizen treffen daarvoor allerlei maatregelen. Ook vragen ze je om dat ook zelf te doen.

Ga je naar de huisarts? De huisarts zal je vragen om in de wachtkamer 1,5 meter afstand te houden. Ook zal deze vragen om je handen te ontsmetten en een mondkapje te dragen. Ook het ziekenhuis zet dit soort maatregelen in. Zij kunnen bijvoorbeeld plexiglas schermen inzetten wanneer afstand houden lastig is.

Weet je niet zeker of je je aan de maatregelen kunt houden? Bijvoorbeeld omdat je moeite hebt met goed zien? Waardoor je niet zeker weet of je 1,5 meter afstand kunt houden? Neem dan contact op met je zorgverlener. Bespreek jouw zorgen en overleg hoe jouw bezoek toch veilig kan plaatsvinden.

Tips:

 • Vraag voorafgaand aan jouw bezoek wat de maatregelen zijn.
 • Neem voor jouw afspraak altijd een mondkapje mee. Op deze pagina van Pharos staat duidelijk uitgelegd wat de regels zijn.
Stel: ik ga naar de huisarts of het ziekenhuis. Waar moet ik dan verder nog op letten?

14. Stel: Ik ga naar de huisarts of het ziekenhuis. Zijn er dan extra vormen van bescherming nodig of mogelijk?

Artsen en specialisten kunnen extra beschermende maatregelen nemen om de zorg veilig te maken. Bijvoorbeeld wanneer zij werken in een gebied waar veel corona voorkomt. Maar óók in de zorg voor mensen met een chronische ziekte of met een zwakke gezondheid.

De arts kan bijvoorbeeld gebruik maken van een:

 • chirurgisch mondneusmasker
 • bril
 • spatscherm
 • handschoenen

Deze beschermingsmiddelen zijn belangrijk wanneer de arts geen 1,5 meter afstand kan houden. Zoals bij lichamelijk onderzoek.

Tip:

 • Vind je het prettig om vóór je bezoek te weten of jouw arts extra beschermende middelen gebruikt? Bel dan tevoren met het ziekenhuis of bespreek dit met jouw huisarts.
Ik ga naar de huisarts of het ziekenhuis. Zijn er dan extra vormen van bescherming nodig of mogelijk?

Onze partners

Bezoek de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Bezoek de website van Ieder(in)
Bezoek de website van Per Saldo
Bezoek de website van KBO-Brabant