Leven in coronatijd
als je risico loopt

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Het informatiepunt Leven in coronatijd probeert een zo eenduidig mogelijk antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen. Uiteraard is ieder mens verschillend. En iedere situatie is anders, ook na vaccinatie. Neem bij twijfel contact op met je arts of andere hulpverlener. Jij bent tenslotte degene die gaat over jouw gezondheid. Op dit informatiepunt lees je wat je kunt doen om jezelf of naasten te beschermen.

Op de website van het RIVM staat de lijst met risicogroepen. Weet je niet zeker of je extra risico loopt? Bespreek dit dan met je zorgverlener of arts. Zij kennen jouw specifieke situatie. Bekijk ook de lijst met cliëntorganisaties.

De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen over het coronavirus: 0800-1351 (bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur).

Wijzigingsdatum: 22-10-2021
Deze pagina’s worden regelmatig bijgewerkt. Ga voor de laatste informatie over corona naar Rijksoverheid.nl.

Geef je mening

Aan welke corona-informatie heb jij behoefte? Vul deze vragenlijst in zodat we je nog beter van dienst kunnen zijn.

Ga naar de vragenlijst

Welk risico loop ik bij corona?

Corona kan een extra risico geven als je al lange tijd leeft met een ziekte of beperking. Of als je ouder bent dan 70. ​

Welk risico loop ik bij corona?

Welk risico loop ik bij corona?

Vaccineren

Het coronavaccin beschermt je tegen het virus. Iedereen die wil, kan gevaccineerd worden. Ook na vaccinatie moet je je nog aan maatregelen houden. Kan je niet geprikt worden? Dan is het heel belangrijk dat je jezelf goed beschermt.

Vaccineren

Ik werk in de zorg

Alles over het coronabewijs

Het coronabewijs is hetzelfde als het coronatoegangsbewijs. Met dit bewijs kan je laten zien dat je op dit moment geen corona hebt. Je kan op meerdere manieren aan een coronabewijs komen. Je hebt het soms nodig om ergens naar binnen te mogen. Of als je naar een ander land reist. 

Alles over het coronabewijs

Alles over het coronabewijs

Mondkapje en andere bescherming

Het is belangrijk jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen corona. Dit doe je door afstand te houden en een mondkapje te dragen waar dat nodig is. Zorgverleners gebruiken vaak extra beschermingsmiddelen.

Mondkapje en andere bescherming

Mondkapje en andere bescherming

Testen, quarantaine en isolatie

Met een corona-zelftest kan je zelf testen of je misschien het coronavirus hebt. De GGD test jou als je klachten hebt die passen bij corona. Je blijft dan in quarantaine tot je de uitslag hebt. Heb je corona? Dan ga je in isolatie.

Testen, quarantaine en isolatie

Testen, quarantaine en isolatie

Zorg en ondersteuning

Mensen met een kwetsbare gezondheid hebben meer contact met zorgverleners dan andere mensen. Bijvoorbeeld een arts of de thuiszorg. Wat betekent corona voor het contact met de mensen die jou helpen?

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning

Sociale contacten en dagbesteding

Sociale contacten zijn belangrijk. Bijvoorbeeld contact met familie, vrienden of bij de dagopvang. Wat is er mogelijk?

Sociale contacten en dagbesteding

Sociale contacten en dagbesteding

Ik maak me zorgen

Door de corona kan het zijn dat je je zorgen maakt of stress hebt. Wat kan je doen?

Ik maak me zorgen

Ik maak me zorgen

Over het informatiepunt

Leef je al lange tijd met een ziekte of met een beperking? Dan kan corona voor jou een extra risico zijn. Dat geldt ook voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar. Mogelijk behoor jij tot een van de risicogroepen van het RIVM. Het kan zijn dat je bezorgd bent en behoefte hebt aan informatie over jouw situatie. Zodat jij betere keuzes kunt maken over wat wel of niet te doen. Vilans en partners helpen je antwoorden te vinden. Met tips en praktische informatie.

Onze partners

Bezoek de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Bezoek de website van Ieder(in)
Bezoek de website van Per Saldo
Bezoek de website van KBO-Brabant
Bezoek de website van Het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM)
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl