Het informatiepunt Leven in coronatijd probeert een zo eenduidig mogelijk antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking. Uiteraard is ieder mens verschillend en iedere situatie anders. Tegelijkertijd is er nog steeds veel onduidelijk over corona. Neem bij twijfel contact op met je arts of andere hulpverlener. Jij bent tenslotte degene die gaat over jouw gezondheid.
Op de website van het RIVM staat de lijst met risicogroepen. Weet je niet zeker of je extra risico loopt? Bespreek dit dan met je zorgverlener of arts. Zij kennen jouw specifieke situatie. Bekijk ook de lijst met cliëntorganisaties.
De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen over het coronavirus: 0800 - 1351 (bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur)
Wijzigingsdatum: 3-3-2021
Deze pagina’s worden regelmatig bijgewerkt. Ga voor de laatste informatie over corona naar Rijksoverheid.nl.
Welk risico loop ik bij corona?
Corona kan een extra risico geven als je al lange tijd leeft met een ziekte of beperking. Of als je ouder bent dan 70.
Welk risico loop ik bij corona?
Vaccineren
Het coronavaccin beschermt je tegen het virus. Sinds begin januari krijgen de eerste Nederlanders een corona-prik. De planning van vaccinatie kan wijzigen. Actuele informatie over vaccineren en de planning vind je op de site van de Rijksoverheid.
Vaccineren
Avondklok en lockdown
Om verspreiding van corona tegen te gaan houden we ons aan strenge regels. Wat betekenen die regels voor mensen met een kwetsbare gezondheid en hun naasten?
Avondklok en lockdown
Mondkapje en andere bescherming
We beschermen onszelf en anderen zoveel mogelijk tegen corona. Dit doen we door afstand te houden en een mondkapje te dragen. Zorgverleners gebruiken vaak extra beschermingsmiddelen.
Mondkapje en andere bescherming
Testen, quarantaine en isolatie
Bij klachten die passen bij corona laat je je testen en blijf je thuis. Je bent dan in quarantaine. Als je corona hebt dan ga je in isolatie. Er mag dan niemand in je buurt zijn.
Testen, quarantaine en isolatie
Zorg en ondersteuning
Mensen met een kwetsbare gezondheid hebben meer contact met zorgverleners dan andere mensen. Bijvoorbeeld een arts of de thuiszorg. Wat betekent corona voor het contact met de mensen die jou helpen?
Zorg en ondersteuning
Sociale contacten en dagbesteding
In deze tijd zijn sociale contacten extra belangrijk. Bijvoorbeeld contact met familie, vrienden of bij de dagopvang. Wat is er nog mogelijk?
Sociale contacten en dagbesteding
Ik maak me zorgen
Door de corona kan het zijn dat je je zorgen maakt of stress hebt. Wat kan je doen?
Ik maak me zorgen