Dagbesteding of dagopvang zijn plekken waar je heen gaat voor activiteiten onder professionele begeleiding. Deze activiteiten gaan zoveel mogelijk door. Ook tijdens de lockdown.
Twijfel je of je of jouw dagbesteding door kan gaan? Neem dan contact op met de organisatie waar jij heen gaat.
Een veilige plek
Het moet er veilig zijn. De dagbesteding en dagopvang houdt zich aan de regels, zoals de hygiëneregels en de 1,5 meter afstand. Een mondkapje dragen is vaak verplicht of wordt aangeraden. Ook kunnen medewerkers vragen stellen over jouw gezondheid. Door de regels kan het gebeuren dat niet iedereen op hetzelfde moment aanwezig kan zijn. Bijvoorbeeld doordat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Groepen kunnen dan kleiner worden. Of verplaatst naar een andere moment. Hierdoor kan voorkomen dat je minder vaak naar de dagbesteding kunt gaan.
Betekent het dat jij helemaal niet meer naar de dagbesteding gaan? Dan zoekt de organisatie samen met jou naar andere mogelijkheden.
Nadenken over voordelen en nadelen
Doordat je in de risicogroep valt, loop je meer kans om ziek te worden. Kijk daarom goed naar de voor- en nadelen van de dagbesteding en dagopvang. Dagritme en sociale contacten zijn belangrijk. Maar je gezondheid is dat ook. Bespreek wat voor jou het beste is met je naasten, de organisatie, je (huis)arts of zorgverlener.
Tip:
Kun je geen mondkapje dragen vanwege een beperking of aandoening? Dan hoef je geen mondkapje te dragen. Je hoort dan bij de uitzonderingen. Lees meer over de uitzonderingen onder het kopje ‘Mondkapje en andere bescherming’.
