Sociale contacten
en dagbesteding

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Sociale contacten en dagbesteding

In deze tijd zijn sociale contacten extra belangrijk. Bijvoorbeeld contact met familie, vrienden of bij de dagopvang. Wat is er nog mogelijk?

< Ga naar de overzichtspagina

Sociale contacten en dagbesteding

Er zijn veel zorgen om nieuwe vormen van het virus. Bijvoorbeeld de Britse variant. Ook zijn er te veel besmettingen als vrienden en familie elkaar bezoeken.

Daarom zijn we tot en met 2 maart in een strenge lockdown. En hebben we een avondklok. Hiermee wil de overheid voorkomen dat er nog meer mensen ziek worden.

De belangrijkste regels voor iedereen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld:
  • Boodschappen
  • Medische zorg
  • Voor werk (als dit moet)
 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Ga maximaal met 2 personen naar buiten. Of met de personen met wie je samenwoont.
 • Ga niet naar buiten vanaf 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Behalve als dat echt moet. Dit is de avondklok.

Extra goed oppassen

Als je in de risicogroep valt moet je extra goed oppassen. Je loopt meer kans om ziek te worden. En het is vaak moeilijker om weer beter te worden.

Het is dus erg belangrijk dat jij je aan de regels houdt. Maar ook de mensen om je heen.

Ontmoet daarom zo weinig mogelijk mensen. Want: hoe minder mensen je ontmoet, hoe minder kans op besmetting.

Wat kan wel?

 • Als je toch besluit om af te spreken: vraag dan vóóraf of mensen klachten hebben. Hebben zij klachten die lijken op corona spreek dan niet af.
 • Spreek bij voorkeur buiten af. Buiten is de kans op besmettingen kleiner.
 • Let extra goed op dat iedereen zich houdt aan de 1,5 meter en hygiënemaatregelen.

Voel je je eenzaam?

Door de strenge regels kunnen we minder mensen zien. Het kan zijn dat je daardoor extra zorgen hebt of eenzaam bent. Dat is heel begrijpelijk. Spreek erover met je naasten of je zorgverlener.

Of bel met de Luisterlijn0900 - 0767. Ze nemen dag en nacht de telefoon op.
Het Steunpunt Coronazorgen geeft informatie wat je kan doen als je zorgen hebt.
Voor ouderen is er een speciale website ‘Een tegen eenzaamheid’.

Tip(s):

Risicogroep

Dagbesteding of dagopvang zijn plekken waar je heen gaat voor activiteiten onder professionele begeleiding. Deze activiteiten gaan zoveel mogelijk door. Ook tijdens de lockdown.

Twijfel je of je of jouw dagbesteding door kan gaan? Neem dan contact op met de organisatie waar jij heen gaat.

Een veilige plek

Het moet er veilig zijn. De dagbesteding en dagopvang houdt zich aan de regels, zoals de hygiëneregels en de 1,5 meter afstand. Een mondkapje dragen is vaak verplicht of wordt aangeraden. Ook kunnen medewerkers vragen stellen over jouw gezondheid. Door de regels kan het gebeuren dat niet iedereen op hetzelfde moment aanwezig kan zijn. Bijvoorbeeld doordat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Groepen kunnen dan kleiner worden. Of verplaatst naar een andere moment. Hierdoor kan voorkomen dat je minder vaak naar de dagbesteding kunt gaan.

Betekent het dat jij helemaal niet meer naar de dagbesteding gaan? Dan zoekt de organisatie samen met jou naar andere mogelijkheden.

Nadenken over voordelen en nadelen

Doordat je in de risicogroep valt, loop je meer kans om ziek te worden. Kijk daarom goed naar de voor- en nadelen van de dagbesteding en dagopvang. Dagritme en sociale contacten zijn belangrijk. Maar je gezondheid is dat ook. Bespreek wat voor jou het beste is met je naasten, de organisatie, je (huis)arts of zorgverlener.

Tip:

Kun je geen mondkapje dragen vanwege een beperking of aandoening? Dan hoef je geen mondkapje te dragen. Je hoort dan bij de uitzonderingen. Lees meer over de uitzonderingen onder het kopje ‘Mondkapje en andere bescherming’. 

Tip(s):

Risicogroep

Tijdens de lockdown en de avondklok is contact in het echt minder goed mogelijk. De regel is namelijk: ontmoet zo weinig mogelijk mensen. Hoe minder mensen je ontmoet, hoe minder kans op besmetting.

Als je in de risicogroep valt heb je een grotere kans om erg ziek te worden. Je moet dus extra voorzichtig zijn.

Contact houden

Contact met je familie en vrienden is belangrijk. Bespreek met elkaar wat wél kan. Denk aan beeldbellen.

Vind een andere manier

Hoe kan je veilig en toch gezellig contact maken met familie? Bedenk samen wat kan. Wat vinden jullie belangrijk om samen te doen? Kan dat op een andere manier? Bijvoorbeeld:

 • Je kunt ook buiten afspreken. Dat maakt de kans op besmetting kleiner. Let op: Tijdens de lockdown mag je maximaal met 2 personen of één huishouden buiten zijn.
 • Heb je een tuin en kan je afstand houden? Dan kun je ook daar afspreken. In de tuin gelden dezelfde regels als in huis.
 • Maak een beeldbel-afspraak met elkaar. Bijvoorbeeld om op hetzelfde moment samen koffie te drinken of te eten. Beeldbellen kan bijvoorbeeld via Zoom, WhatsApp en Skype.
 • Ontvang je bezoek van iemand of komt iemand bij jou? Dan kan de rest van de familie of vrienden op hetzelfde moment inbellen. Zo ben je toch met een grotere groep een beetje bij elkaar.
 • Doe samen een online spelletje. Bijvoorbeeld UNO Online of Wordfeud. Je kunt ook tijdens het beeldbellen een spelletje spelen. Bijvoorbeeld een quiz. Google eens op ‘digitale quiz’ voor ideeën.

Voel je je eenzaam?

Het kan zijn dat je extra zorgen hebt of eenzaam bent. Dat is heel begrijpelijk. Spreek erover met je naasten of je zorgverlener.

Of bel met de Luisterlijn0900 - 0767. Ze nemen dag en nacht de telefoon op.
Het Steunpunt Coronazorgen geeft informatie wat je kan doen als je zorgen hebt.
Voor ouderen is er een speciale website ‘Een tegen eenzaamheid’.

Meer weten over de corona-regels? Kijk op Rijksoverheid.nl voor een kort overzicht van de maatregelen.

Tip(s):

Risicogroep