Sociale contacten
en dagbesteding

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Sociale contacten en dagbesteding

In deze tijd zijn sociale contacten extra belangrijk. Bijvoorbeeld contact met familie, vrienden of bij de dagopvang. Wat is er nog mogelijk?

< Ga naar de overzichtspagina

Sociale contacten en dagbesteding

Er zijn nieuwe regels voor bezoek als je in een verpleeghuis, kleine zorginstelling of een instelling voor gehandicaptenzorg woont.

Zijn de meeste mensen (80%) met wie je woont al twee keer geprikt? Dan mag je op één dag twee verschillende bezoekers ontvangen. Als dat niet zo is dan mag je maximaal 1 bezoeker per dag ontvangen.

De bezoeker draagt een mondkapje. Het mondkapje mag alleen af op de kamer. Je hoeft in de kamer geen afstand te houden.

Het beste is als jouw bezoeker zelf gevaccineerd is of een negatieve coronatest heeft. Dat wil zeggen dat hij of zij geen corona heeft.

Verder gelden voor alle instellingen de algemene regels:

 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Iedereen wast regelmatig de handen.

Vraag of er extra regels zijn
Het kan zijn dat er extra bezoekregels zijn in jouw instelling. Bijvoorbeeld doordat er in jouw regio veel besmettingen zijn. Misschien moet jouw bezoek dan een bepaald type mondkapje dragen. Informeer vooraf bij de instelling welke regels er gelden.

Testen bij klachten
Het blijft belangrijk dat jouw bezoek thuisblijft bij klachten die passen bij corona. En dat hij of zij zich laat testen.

Wat is een medisch mondkapje?

Een medisch mondkapje is een mondneusmasker van type II of IIR. Als je in een risicogroep valt is het advies om deze te gebruiken als je met zorgvervoer of taxi reist.  

Je kunt niet aan een mondkapje zien of het een gewoon mondkapje is of een medisch mondneusmasker is. Kijk daarom goed naar de verpakking. Daarop moet staan dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Er staat op dat het type II of IIR is en is een CE-markering te zien.   

Deze medische mondneusmaskers kun je via internet kopen. Ze zijn ook te koop in sommige supermarkten of bij apotheken.

Tip(s):

Risicogroep

De coronacrisis is nog niet voorbij. Dagelijks worden er mensen ziek en moeten mensen naar het ziekenhuis. Tegelijkertijd krijgen steeds meer mensen een vaccinatie. En dat is positief.

Daarom is er een openingsplan gemaakt. Dat wil zeggen dat er steeds een beetje meer mag. Stap voor stap.

Hoe snel het gaat hangt af van het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen. Daarom blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt.

Wat is er aangepast?
De 1e stap van het plan is op 28 april ingegaan. Twee belangrijke regels zijn aangepast:

 • De avondklok is gestopt.
 • Je mag nu maximaal 2 mensen per dag ontvangen. Eerder was dat 1.

Ook mag je weer naar de winkel zonder afspraak. En bij een begrafenis of crematie mogen nu 100 mensen aanwezig zijn.

Wil je weten wat er nog meer is veranderd? Ga naar: Rijksoverheid.nl. Of bekijk de samenvatting met plaatjes. Klik hier.

Basisregels voor iedereen

Iedereen moet zich nog aan de basisregels houden zodat corona zich niet verder kan verspreiden.

Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie.

 • Was vaak en goed je handen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen.

Op de website van Pharos staan de basisregels duidelijk uitgelegd. Ook in andere talen. De tekst kan voorgelezen worden. Kijk hier.

Tip(s):

 • Wil je weten wat er nog meer is veranderd? Ga naar: Rijksoverheid.nl. Of bekijk de samenvatting met plaatjes. Klik hier.
 • Nieuwsgierig naar openingsplan? Je leest het hier.
Risicogroep

Dagbesteding of dagopvang zijn plekken waar je heen gaat voor activiteiten onder professionele begeleiding. Deze activiteiten gaan zoveel mogelijk door. Ook tijdens de lockdown.

Twijfel je of je of jouw dagbesteding door kan gaan? Neem dan contact op met de organisatie waar jij heen gaat.

Een veilige plek

Het moet er veilig zijn. De dagbesteding en dagopvang houdt zich aan de regels, zoals de hygiëneregels en de 1,5 meter afstand. Een mondkapje dragen is vaak verplicht of wordt aangeraden. Ook kunnen medewerkers vragen stellen over jouw gezondheid. Door de regels kan het gebeuren dat niet iedereen op hetzelfde moment aanwezig kan zijn. Bijvoorbeeld doordat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Groepen kunnen dan kleiner worden. Of verplaatst naar een andere moment. Hierdoor kan voorkomen dat je minder vaak naar de dagbesteding kunt gaan.

Betekent het dat jij helemaal niet meer naar de dagbesteding gaan? Dan zoekt de organisatie samen met jou naar andere mogelijkheden.

Nadenken over voordelen en nadelen

Doordat je in de risicogroep valt, loop je meer kans om ziek te worden. Kijk daarom goed naar de voor- en nadelen van de dagbesteding en dagopvang. Dagritme en sociale contacten zijn belangrijk. Maar je gezondheid is dat ook. Bespreek wat voor jou het beste is met je naasten, de organisatie, je (huis)arts of zorgverlener.

Tip:

Kun je geen mondkapje dragen vanwege een beperking of aandoening? Dan hoef je geen mondkapje te dragen. Je hoort dan bij de uitzonderingen. Lees meer over de uitzonderingen onder het kopje ‘Mondkapje en andere bescherming’. 

Tip(s):

Risicogroep

In coronatijd is contact in het echt minder goed mogelijk. De regel is namelijk: ontmoet zo weinig mogelijk mensen. Hoe minder mensen je ontmoet, hoe minder kans op besmetting.

Als je in de risicogroep valt heb je een grotere kans om erg ziek te worden. Je moet dus extra voorzichtig zijn.

Contact houden

Contact met je familie en vrienden is belangrijk. Bespreek met elkaar wat wél kan. Denk aan beeldbellen.

Vind een andere manier

Hoe kan je veilig en toch gezellig contact maken met familie? Bedenk samen wat kan. Wat vinden jullie belangrijk om samen te doen? Kan dat op een andere manier? Bijvoorbeeld:

 • Je kunt ook buiten afspreken. Dat maakt de kans op besmetting kleiner. Let op: Je mag maximaal met 2 personen of één huishouden buiten zijn.
 • Heb je een tuin en kan je afstand houden? Dan kun je ook daar afspreken. In de tuin gelden dezelfde regels als in huis.
 • Maak een beeldbel-afspraak met elkaar. Bijvoorbeeld om op hetzelfde moment samen koffie te drinken of te eten. Beeldbellen kan bijvoorbeeld via Zoom, WhatsApp en Skype.
 • Ontvang je bezoek van iemand of komt iemand bij jou? Dan kan de rest van de familie of vrienden op hetzelfde moment inbellen. Zo ben je toch met een grotere groep een beetje bij elkaar.
 • Doe samen een online spelletje. Bijvoorbeeld UNO Online of Wordfeud. Je kunt ook tijdens het beeldbellen een spelletje spelen. Bijvoorbeeld een quiz. Google eens op ‘digitale quiz’ voor ideeën.

Voel je je eenzaam?

Het kan zijn dat je extra zorgen hebt of eenzaam bent. Dat is heel begrijpelijk. Spreek erover met je naasten of je zorgverlener.

Meer weten over de corona-regels? Kijk op Rijksoverheid.nl voor een kort overzicht van de maatregelen.

Tip(s):

Risicogroep