Vaccineren
tegen corona

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Vaccineren

Het coronavaccin beschermt je tegen het virus. Sinds begin januari krijgen de eerste Nederlanders een corona-prik. De planning van vaccinatie kan wijzigen. Actuele informatie over vaccineren en de planning vind je op de site van de Rijksoverheid.

< Ga naar de overzichtspagina

Ik werk in de zorg

Er zijn verschillende vaccins. Er wordt goed gekeken naar welk vaccin voor welke groep het meest geschikt is.

Je kan niet zelf kiezen wie jou vaccineert. Wie jou prikt, hangt af van het soort vaccin dat je krijgt. En of je mobiel bent.

Ik ben mobiel
Als je een uitnodiging van de GGD hebt ontvangen dan vaccineert de GGD jou. Je bent dan mobiel en in staat om naar een GGD-priklocatie te gaan. Met of zonder hulp.

Blijkt bij het maken van een afspraak met de GGD dat je echt alleen thuis geprikt kan worden? Neem dan contact op met je huisarts.

Ik ben niet mobiel
Als je liggend vervoerd moet worden dan ben je niet mobiel. In plaats van bij de GGD word je thuis door de huisarts gevaccineerd.

Woon je in een instelling? Dan geeft de instellingsarts of huisarts jou een prik.

Wie in aanmerking komt voor welk vaccin vind je in het schema van de Rijksoverheid.
Daar staat ook of de GGD, de huisarts of de instellingsarts de prik geeft.

Tip(s):

Risicogroep

Is het lastig voor je om naar de locatie te gaan waar gevaccineerd wordt? Geef dit dan aan als je belt voor het maken van een afspraak. De GGD-medewerker denkt met jou mee over hoe je vervoerd kan worden.

Bedenk vooraf wat mogelijk is
Voordat je belt met de GGD is het handig om je opties alvast op een rij te zetten. Bijvoorbeeld:

 • Kan een naaste je brengen? Het is toegestaan om een begeleider mee te nemen.
 • Maak je gebruik van zorgvervoer van de gemeente bijvoorbeeld Regiotaxi? Of Valys? Dan kan je hiervan gebruik maken om naar de vaccinatielocatie te komen.
 • Maak tijdens de rit gebruik van een medisch mondkapje.
 • Misschien zijn er extra mogelijkheden in jouw gemeente. Kijk eens op de website van jouw gemeente.
 • Vraag een vrijwilliger. Bijvoorbeeld ANWB AutoMaatje. Deze vrijwilligers brengen je voor €0,30 per kilometer naar de vaccinatie-locatie. 

Het lukt mij niet om vervoer te regelen
Als uit het gesprek met de GGD blijkt dat het niet lukt om vervoer te regelen, bel dan 0800 - 1351.  Dit is het nummer van de Rijksoverheid voor vragen over corona. Er wordt gezocht naar een oplossing.

Ik kan niet vervoerd worden
Blijkt uit het gesprek met de GGD dat je echt alleen thuis geprikt kan worden? Neem dan contact op met je huisarts.

Tip(s):

Risicogroep

Sinds begin januari 2021 worden Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit vaccin is een middel dat je beschermt tegen het virus. Vaccinatie is vrijwillig. Je kiest zelf of je een prik laat zetten.

Je krijgt een uitnodiging
Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom krijgen sommige groepen voorrang. Omdat jij in een risicogroep valt word jij eerder gevaccineerd dan gezonde of jonge mensen.

Je krijgt een uitnodiging van een arts of van de GGD wanneer je aan de beurt ben voor een prik. Je maakt dan meteen een afspraak voor twee prikken.

Planning en volgorde vaccinatie
Het uitnodigen gebeurt volgens een planning. Het kan soms meerdere maanden duren voordat iedereen in een groep is geprikt.

Het eerst zijn bepaalde groepen zorgmedewerkers aan de beurt. Zij worden vanaf begin januari geprikt. Dit zijn bijvoorbeeld artsen en verplegers in ziekenhuizen en huisartsen. Daarna zijn medewerkers in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging aan de beurt.

Vanaf begin januari worden ook mensen uit risicogroepen geprikt.

Dit is de voorlopige planning op hoofdlijnen:

Sinds half januari:

Mensen die wonen in verpleeghuizen of in kleinschalige woonvormen. En mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen.

Sinds eind januari:

Mensen die thuis wonen vanaf 65 jaar die met of zonder hulp naar priklocatie kunnen komen. Van oud naar jong in fases van 5 jaar.

Hoor je bij deze groep? Dan ontvang je vanaf 29 januari een uitnodiging per brief of post. Daarin staat hoe je een afspraak kunt maken voor vaccinatie.

Sinds half februari:

 • Mensen die thuis wonen vanaf 60 tot en met 64 jaar die naar de huisarts kunnen. Van oud naar jong.
 • Mensen met psychische problemen die in instellingen wonen.
 • Ouderen en zorgmedewerkers van de Waddeneilanden.

Sinds maart:

 • Mensen die thuis wonen vanaf 65 jaar die niet naar een priklocatie of huisarts kunnen komen. Van oud naar jong en in fases van 5 jaar.
 • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie. De medische indicaties zijn:
  • Ernstige aandoeningen aan hart en luchtwegen
  • Diabetes
  • Ernstige chronische nierproblemen
  • Afweerstoornissen
  • Gebruik van medicijnen die voor een verminderde weerstand zorgen
  • Zeer ernstig overgewicht (vanaf 15 februari)
  • Syndroom van down (vanaf 15 februari)

Vanaf mei:

Mensen zonder medische indicatie. Eerst de groep van 50 tot en met 59 jaar. Daarna de groep 18 tot en met 49 jaar.

Let op:
De volgorde van vaccinatie kan veranderen. Dit hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld van de goedkeuring van de vaccins. Of doordat vaccins later in ons land zijn dan gepland. Ook kunnen er nieuwe ontwikkelingen en adviezen zijn.

Een actueel schema met de volgorde van het vaccineren vind je op Rijksoverheid.nl. Hier zie je ook met welk vaccin je wordt gevaccineerd en op welke locatie.

Heb je corona gehad?

Ook als je al eens corona hebt gehad is het verstandig om een prik te nemen. Zo weet je zeker dat je maximaal beschermd bent.

Ben je jonger dan 18?

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar krijgen voorlopig geen prik. Dat komt omdat de huidige vaccins nog niet zijn goedgekeurd voor deze groep.

Heb je vragen over de vaccinatie?

De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen over corona: 0800 - 1351. Dit nummer kun je bellen tussen 08.00 en 20.00 uur. Zij geven algemene informatie over de vaccinatie. Vragen over jouw eigen situatie kun je beste met jouw arts of hulpverlener bespreken.

Tip(s):

Risicogroep

Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt.

Er zijn verschillende vaccins goedgekeurd. Ook komen er steeds meer vaccins bij. Er wordt goed gekeken naar welk vaccin voor welke groep het meest geschikt is.

Het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin zijn bijvoorbeeld bedoeld voor de meest kwetsbare mensen en hun zorgmedewerkers.

Tips:

Heb je vragen of ben je bezorgd?

Maak jij je zorgen of het vaccin dat wordt aangeboden geschikt is voor jou? Dan kun je dit het beste bespreken met jouw arts of huisarts. Hij of zij kent jouw specifieke situatie en kan met je meedenken.

Het Steunpunt Coronazorgen is een website met informatie over wat je kan doen als je zorgen hebt.

Tip(s):

Risicogroep

Ben je gevaccineerd? Dan is de kans dat je daarna nog erg ziek wordt van het coronavirus heel klein.

Maar ook als je gevaccineerd bent, moet je je aan de maatregelen houden. Want het virus is er nog steeds en vaccinatie beschermt niet 100%. Ook weten we nog niet of je het virus kunt verspreiden als je gevaccineerd bent.

Voor mensen die gevaccineerd zijn en voor mensen die niet gevaccineerd zijn gelden dus dezelfde regels. Dat betekent:

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Ga weg als het ergens druk is.
 • Draag een mondkapje in openbare ruimten. Ook als je op bezoek gaat in een verpleeghuis of andere zorginstelling.

Sommige mensen met een beperking of ziekte hoeven geen mondkapje te dragen.

Ben je gevaccineerd en heb je klachten die passen bij corona?
Laat je dan testen. De kans dat je corona krijgt is erg klein. Maar je kan nog steeds besmet raken. En misschien ook anderen besmetten.

Tip(s):

Risicogroep

Het coronavaccin is een middel dat je beschermt tegen het coronavirus. De veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel wordt een vaccin niet toegelaten in Nederland.

De coronavaccins zijn in grote groepen mensen getest. Daarbij wordt óók gekeken of het vaccin veilig is voor mensen uit risicogroepen.

Veelvoorkomende bijwerkingen zijn bekend. De kans op een ernstige of onbekende bijwerking is erg klein. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden de bijwerkingen nog in de gaten gehouden.

Vaccinatie is vrijwillig. Je kiest zelf of je een prik wil krijgen. Er zijn verschillende vaccins. Er wordt goed gekeken naar welk vaccin voor welke groep het meest geschikt is. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt.

Vraag aan je arts of het veilig is

In sommige gevallen is het verstandig om met jouw arts te overleggen. Om te vragen of het veilig is. Of om de voordelen en nadelen te bespreken. Dat is als je:

 • Eerder een allergische reactie hebt gehad op een ingrediënt van een vaccin.
 • Een slechte afweer hebt. Bijvoorbeeld door ziekte of het gebruik van medicijnen.
 • Bloedverdunners gebruikt. Of als je een ziekte hebt waardoor je bloed minder goed stolt.
 • Zwanger bent.
 • Ernstig ziek bent of hoge koorts hebt.

Wanneer je een afspraak maakt voor een prik stelt de GGD jou een aantal vragen. Ook dit is om te controleren of het veilig is om je te laten vaccineren.

Tip(s):

Krijg je binnen twee weken na je laatste vaccinatie van een dokter een medicijn? Vertel de dokter dan dat je een corona-prik hebt gehad. De dokter kan hier als het nodig is rekening mee houden.

Risicogroep

Als je aan de beurt bent dan ontvang je een uitnodiging voor vaccinatie. In de uitnodiging staat wie jou prikt en waar dat gebeurt. Ook vind je er het nummer dat je moet bellen om een afspraak te maken.

Let op: Koop nóóit zelf een vaccin via internet of een brief. Dit kunnen nep-vaccins zijn die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. De Rijksoverheid waarschuwt hiervoor.

Je krijgt 2 keer een prik. Bij het belcentrum maakt je meteen een afspraak voor de eerste én de tweede prik. Je bent dan beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt is klein. Als je het toch krijgt dan word je niet zo ziek.

Wie prikt?

Als je in een instelling woont is het vaak de instellingsarts die jou vaccineert. In de meeste andere gevallen zal de GGD of huisarts de prik geven. Bij de GGD gebeurt dit op een centrale locatie.

Ik woon in een verpleeghuis
De instellingsarts vaccineert jou.

Ik woon in een kleinschalige woonvorm
De huisarts vaccineert jou.

Ik heb een verstandelijke beperking en woon in een instelling
De van arts van de instelling of de huisarts vaccineert jou.

Ik heb psychische problemen en woon in een instelling
De arts van de instelling vaccineert jou

Ik woon thuis, ben ouder dan 60 jaar én mobiel.
De huisarts of de GGD vaccineert jou. Er wordt begonnen bij de oudste mensen.

Bijvoorbeeld: mobiele ouderen vanaf 90 jaar worden met het vaccin BioNTech/Pfizer geprikt. Dit gebeurt op een GGD-locatie omdat het bij -75 graden bewaard moet worden. Dat kan niet bij de huisarts.

Ik woon thuis, ben ouder dan 60 jaar én ben NIET mobiel.
Als je liggend vervoerd moet worden dan ben je niet mobiel. De huisarts vaccineert jou. Er wordt begonnen bij de oudste mensen.

Het ligt aan jouw situatie of je naar de huisarts gaat of dat de huisarts bij jou thuis komt.

Ik val in de groep 18 tot 60 jaar én heb een medische indicatie
De huisarts vaccineert jou.

De medische indicaties zijn:

 • Ernstige aandoeningen aan hart en luchtwegen
 • Diabetes
 • Ernstige chronische nierproblemen
 • Afweerstoornissen
 • Gebruik van medicijnen die voor een verminderde weerstand zorgen
 • Zeer ernstig overgewicht
 • Syndroom van down

Een actueel schema met de volgorde van het vaccineren vind je op Rijksoverheid.nl. Hier zie je ook met welk vaccin je wordt gevaccineerd en op welke locatie.

Tip(s):

Risicogroep

Ook na vaccinatie draagt jouw zorgverlener persoonlijke beschermingsmiddelen. De regels blijven hetzelfde. Het maakt niet uit of jij of de zorgverlener een prik heeft gehad.

Ook houdt iedereen zich aan dezelfde basisregels. Bijvoorbeeld de 1.5 meter afstand en het dragen van een mondkapje. Voorlopig verandert er dus nog niks.

Waarom is dit nodig?

Je krijgt twee keer een prik. De tweede prik krijg je drie weken na de eerste prik. Na de tweede prik ben je heel goed beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt is klein, maar niet nul. Als je het toch krijgt dan word je niet zo ziek.

Sommige dingen weten we nog niet

We weten nog niet hoe lang het vaccin werkt. En of je het virus aan iemand kunt geven nadat je een prik hebt gehad. Daarom blijft het belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. Wanneer bekend is hoe goed de vaccins werken kunnen de regels weer aangepast worden.

Tip(s):

Risicogroep