Sinds begin januari 2021 worden Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit vaccin is een middel dat je beschermt tegen het virus. Vaccinatie is vrijwillig. Je kiest zelf of je een prik laat zetten.
Je krijgt een uitnodiging
Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom krijgen sommige groepen voorrang. Omdat jij in een risicogroep valt word jij eerder gevaccineerd dan gezonde of jonge mensen.
Je krijgt een uitnodiging van een arts of van de GGD wanneer je aan de beurt ben voor een prik. Je maakt dan meteen een afspraak voor twee prikken.
Planning en volgorde vaccinatie
Het uitnodigen gebeurt volgens een planning. Het kan soms meerdere maanden duren voordat iedereen in een groep is geprikt.
Het eerst zijn bepaalde groepen zorgmedewerkers aan de beurt. Zij worden vanaf begin januari geprikt. Dit zijn bijvoorbeeld artsen en verplegers in ziekenhuizen en huisartsen. Daarna zijn medewerkers in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging aan de beurt.
Vanaf begin januari worden ook mensen uit risicogroepen geprikt.
Dit is de voorlopige planning op hoofdlijnen:
Sinds half januari:
Mensen die wonen in verpleeghuizen of in kleinschalige woonvormen. En mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen.
Sinds eind januari:
Mensen die thuis wonen vanaf 65 jaar die met of zonder hulp naar priklocatie kunnen komen. Van oud naar jong in fases van 5 jaar.
Hoor je bij deze groep? Dan ontvang je vanaf 29 januari een uitnodiging per brief of post. Daarin staat hoe je een afspraak kunt maken voor vaccinatie.
Sinds half februari:
- Mensen die thuis wonen vanaf 60 tot en met 64 jaar die naar de huisarts kunnen. Van oud naar jong.
- Mensen met psychische problemen die in instellingen wonen.
- Ouderen en zorgmedewerkers van de Waddeneilanden.
Sinds maart:
- Mensen die thuis wonen vanaf 65 jaar die niet naar een priklocatie of huisarts kunnen komen. Van oud naar jong en in fases van 5 jaar.
- Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie. De medische indicaties zijn:
- Ernstige aandoeningen aan hart en luchtwegen
- Diabetes
- Ernstige chronische nierproblemen
- Afweerstoornissen
- Gebruik van medicijnen die voor een verminderde weerstand zorgen
- Zeer ernstig overgewicht (vanaf 15 februari)
- Syndroom van down (vanaf 15 februari)
Vanaf mei:
Mensen zonder medische indicatie. Eerst de groep van 50 tot en met 59 jaar. Daarna de groep 18 tot en met 49 jaar.
Let op:
De volgorde van vaccinatie kan veranderen. Dit hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld van de goedkeuring van de vaccins. Of doordat vaccins later in ons land zijn dan gepland. Ook kunnen er nieuwe ontwikkelingen en adviezen zijn.
Een actueel schema met de volgorde van het vaccineren vind je op Rijksoverheid.nl. Hier zie je ook met welk vaccin je wordt gevaccineerd en op welke locatie.
Heb je corona gehad?
Ook als je al eens corona hebt gehad is het verstandig om een prik te nemen. Zo weet je zeker dat je maximaal beschermd bent.
Ben je jonger dan 18?
Kinderen en jongeren onder de 18 jaar krijgen voorlopig geen prik. Dat komt omdat de huidige vaccins nog niet zijn goedgekeurd voor deze groep.
Heb je vragen over de vaccinatie?
De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen over corona: 0800 - 1351. Dit nummer kun je bellen tussen 08.00 en 20.00 uur. Zij geven algemene informatie over de vaccinatie. Vragen over jouw eigen situatie kun je beste met jouw arts of hulpverlener bespreken.