Zorg
en ondersteuning

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Zorg en ondersteuning

Mensen met een kwetsbare gezondheid hebben meer contact met zorgverleners dan andere mensen. Bijvoorbeeld een arts of de thuiszorg. Wat betekent corona voor het contact met de mensen die jou helpen?

< Ga naar de overzichtspagina

Zorg en ondersteuning

Blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet reizen als dat niet nodig is. Dan verspreidt het coronavirus zich minder snel.

Om het vervoer zo veilig mogelijk te houden zijn er de volgende regels.

Bus, tram, trein of metro:

 • Vermijd drukte.
 • Volg de basisregels.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondkapje als je ouder bent dan 13 jaar.  

Meer over de regels in het openbaar vervoer lees je op Rijksoverheid.nl.

Auto

 • Draag een mondkapje als de andere mensen in de auto geen huisgenoten zijn.

Taxi, bedrijfsbusje of touringcar

 • Vanaf 13 jaar draag je een mondkapje. 
 •  De chauffeur vraagt of je klachten hebt die passen bij corona. Als dat zo is dan kan je niet mee met de taxi. 

Medisch mondkapje
Een extra advies voor reizen met de taxi: gebruik een medisch mondkapje als je in de risicogroep valt.

Geef ook bij je vervoerder aan dat je meer risico loopt om ernstig ziek te worden door corona. Dan kan hij extra maatregelen nemen om je veilig te vervoeren. Dit geldt voor mensen vanaf 18 jaar. Zie deze pagina van de Rijksoverheid voor meer informatie over reizen met auto, taxi, bedrijfsbusje of touringcar.

Zorgvervoer
Maak je gebruik van zorgvervoer? Bijvoorbeeld de Regiotaxi, Valys of vervoer van en naar dagbesteding? Gebruik dan tijdens de rit een medisch mondkapje.

Meer informatie vind je op de pagina over zorg en vervoer van de Rijksoverheid.

Wat is een medisch mondkapje?

Een medisch mondkapje is een mondneusmasker van type II of IIR. Als je in een risicogroep valt is het advies om deze te gebruiken als je met zorgvervoer of taxi reist.  

Je kunt niet aan een mondkapje zien of het een gewoon mondkapje is of een medisch mondneusmasker is. Kijk daarom goed naar de verpakking. Daarop moet staan dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Er staat op dat het type II of IIR is en is een CE-markering te zien.   

Deze medische mondneusmaskers kun je via internet kopen. Ze zijn ook te koop in sommige supermarkten of bij apotheken.

Ik kan geen mondkapje dragen
Kun je door een ziekte of vanwege een zichtbare of onzichtbare beperking geen mondkapje dragen? Dan hoef je geen mondkapje te dragen. Je valt dan onder de uitzonderingen.

Meer hierover lees je bij de vraag: ‘Moet je ook een mondkapje dragen als je een ziekte of beperking hebt?’ Je vindt deze vraag bij Mondkapje en andere bescherming. Hier kun je ook het kaartje printen waarop staat dat je geen mondkapje hoeft te dragen.

Tip(s):

Risicogroep

Ook tijdens coronatijd gaat de zorg en ondersteuning voor mensen met een kwetsbare gezondheid zoveel mogelijk door.

Thuiszorg, wijkverpleging, dagbesteding:

De wijkverpleging en thuiszorg gaan waar mogelijk gewoon door.

Dat geldt ook voor:

 • Huishoudelijke hulp die vanuit de gemeente geregeld is.
 • Mantelzorg.
 • Dagbesteding (en het vervoer ernaar toe).

Let op: Medisch mondkapje bij vervoer
Draag een medisch mondkapje als de andere mensen in de auto geen huisgenoten zijn. Je krijgt van te voren een gezondheids-check. Meer over medische mondkapjes lees je bij de vraag 'Wat zijn de regels voor reizen en vervoer?'.

Bespreek vragen met huisarts of specialist

Neem altijd contact op met jouw huisarts of vaste behandelaar als je nieuwe klachten krijgt. Of als bestaande klachten erger worden. Twijfel niet: iets wat nu klein is kan over een jaar misschien groter zijn geworden.

Huisartsen proberen zo veel mogelijk zorg te geven zoals je dat gewend bent. Maak wel eerst een afspraak voordat je naar de huisarts gaat.

Ook ziekenhuizen hebben naast de zorg voor coronapatiënten tijd voor andere patiënten.

Behandelingen op afstand

Ook in coronatijd kan er nog heel veel. Er zijn vaak meer mogelijkheden voor behandeling op afstand. Zoals een telefonische afspraak of via beeldbellen. De zorgverlener zal altijd met jou overleggen over de zorg die je krijgt.

Door corona moeten patiënten soms wel langer wachten. Of kun je alleen wat verder van huis behandeld worden. Bijvoorbeeld in een ander ziekenhuis.

Wat kan ik doen als mijn zorg is uitgesteld?

Is jouw zorg door corona uitgesteld? Of moet je lang wachten op zorg of een behandeling? Doe dan het volgende: 

 • Neem contact op met jouw zorgverlener, (huis)arts of specialist. Bespreek wat het wachten betekent voor jou en jouw klachten. En bespreek wat je zelf kunt doen. 
 • Neem contact op met jouw zorgverzekeraar en vraag: waar kan ik het snelst geholpen worden? Alle zorgverzekeraars en zorgverleners doen hun best om je zo snel mogelijk te helpen.

Meer weten? Kijk op Rijksoverheid.nl bij: Zorg nodig in coronatijd?

Wat als ik wil wachten totdat ik geprikt ben?

Heb je een afspraak voor een behandeling maar wil je liever wachten tot na jouw vaccinatie? Bespreek dit met jouw zorgverlener, (huis)arts of specialist. Bespreek welke andere mogelijkheden er zijn en wat dit betekent voor jouw klachten en behandeling.

Gezondheidscheck
Je krijgt een aantal vragen over jouw gezondheid als je naar het ziekenhuis, de tandarts of de fysiotherapeut gaat. Dit heet de gezondheidscheck. Hier lees je daar meer over.

Meer weten?

Meer weten over corona en de zorg door:

Tip(s):

Risicogroep

Ook na vaccinatie draagt jouw zorgverlener persoonlijke beschermingsmiddelen. De regels blijven hetzelfde. Het maakt niet uit of jij of de zorgverlener een prik heeft gehad.

Ook houdt iedereen zich aan dezelfde basisregels. Bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand, zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes en testen bij klachten.

Waarom is dit nodig?

Je krijgt twee keer een prik. De tweede prik krijg je een aantal weken na de eerste prik.

Na de tweede prik ben je heel goed beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt is klein, maar niet nul. Als je het toch krijgt dan word je niet zo ziek.

Sommige dingen weten we nog niet

We weten nog niet hoe lang het vaccin werkt. En of je het virus aan iemand kunt geven nadat je een prik hebt gehad. Daarom blijft het belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. Wanneer bekend is hoe goed de vaccins werken kunnen de regels weer aangepast worden.

Tip(s):

Risicogroep

Het is belangrijk dat als je hulp nodig hebt, je deze ook krijgt.

Zorgverleners komen zolang als dat kan bij je thuis. Dit zijn bijvoorbeeld de wijkverpleging of de thuiszorg. Denk ook aan huishoudelijke hulp of iemand die langere tijd voor je zorgt.

Regels voor hygiëne

De thuiszorg of hulp houdt zich aan de basisregels voor hygiëne. Soms zullen ze uit voorzorg ook een medisch mondneusmasker dragen. Het hangt af van hun taak of zij gebruik maken van extra hygiënemaatregelen.

Coronaklachten?

Heeft de hulp of thuiszorg coronaklachten? Dan laat deze persoon zich testen. Hij of zij komt dan voorlopig niet bij je thuis. De organisatie zal dan naar vervanging zoeken.

De persoon met mogelijke corona blijft in quarantaine tot er een negatieve uitslag is. Een negatieve uitslag betekent dat iemand geen corona (meer) heeft.

Als je last hebt van een van onderstaande klachten bespreek dan met jouw zorgverlener wat je het beste kunt doen. En waar je je kunt laten testen. Het gaat om deze klachten:

 • Neusverkoudheid
 • Een loopneus
 • Niezen
 • Keelpijn en hoesten
 • Verhoging of koorts?

Andere zorg

Het kan voorkomen dat je minder zorg krijgt dan je gewend bent. Of dat het anders wordt georganiseerd. Zo kan de zorgorganisatie in sommige gevallen ook op afstand hulp organiseren. De zorgorganisatie zal altijd met jou overleggen over de zorg die je krijgt.

Meer weten? Kijk op Rijksoverheid.nl bij: Zorg nodig in coronatijd?

Tip(s):

Risicogroep

Neem altijd contact op met jouw huisarts of vaste behandelaar als je nieuwe klachten krijgt. Of als bestaande klachten erger worden. Ook in coronatijd. Want de zorg en ondersteuning gaat zoveel mogelijk door.

Twijfel niet: iets wat nu klein is kan over een jaar misschien groter zijn geworden.

Is het veilig?

Je kan veilig naar je huisarts of het ziekenhuis gaan.

De meeste mensen zijn inmiddels gevaccineerd. De kans om ziek te worden is veel kleiner omdat je beter beschermd bent.

Daarnaast zal jouw behandelaar altijd proberen besmetting van corona te voorkomen. Voor jou, maar ook voor zichzelf.

Huisartsen en ziekenhuizen zorgen ervoor dat de kans op besmetting zo laag mogelijk is. Daarom gaat de afspraak misschien anders dan je gewend bent.

Huisarts
Ga je naar de huisarts? De huisarts zal je vragen om in de wachtkamer 1,5 meter afstand te houden. Ook moet je jouw handen ontsmetten en misschien ook een mondkapje dragen.

Ziekenhuis
Ook het ziekenhuis heeft maatregelen genomen. Zij kunnen bijvoorbeeld plexiglas schermen gebruiken wanneer afstand houden lastig is.

In sommige ziekenhuizen hoeft een mondkapje niet meer. Toch is het fijn een mondkapje bij je te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je weinig afstand van anderen kan houden. 

Beschermende middelen
Er gelden regels voor het gebruik van beschermingsmiddelen in verschillende situaties.

Zorgmedewerkers moeten altijd de preventieve maatregelen voor zorgmedewerkers volgen. Dit zijn speciale regels om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verspreidt. Zij zijn bijvoorbeeld verplicht om een gezondheidscheck te doen bij patiënten aan het begin van de zorg.

Artsen en specialisten kunnen daarnaast extra beschermende maatregelen nemen om de zorg veilig te maken. Bijvoorbeeld wanneer zij werken in een gebied waar veel corona voorkomt. Maar óók in de zorg voor mensen met een chronische ziekte of met een zwakke gezondheid. 

De arts zal bijvoorbeeld gebruik maken van een:

 • Chirurgisch mondneusmasker
 • Bril of spatscherm
 • Handschoenen

Deze beschermingsmiddelen zijn ook belangrijk wanneer de arts geen 1,5 meter afstand kan houden. Zoals bij lichamelijk onderzoek. Ook in andere situaties kan je jouw arts vragen om zich extra te beschermen.

Informatie vooraf
Heb je een afspraak met jouw behandelaar? Let dan goed op de informatie die je over jouw afspraak krijgt. Je krijgt van tevoren vragen over klachten die bij corona kunnen passen. Dat is de gezondheidscheck.

Ben je toch bang om bij een bezoek aan je huisarts of het ziekenhuis corona op te lopen? Vraag voorafgaand aan jouw bezoek wat de maatregelen zijn.

Tip(s):

 • Had je een afspraak maar kon de behandeling niet doorgaan door corona? Dan heb je vast vragen over het hoe het verder gaat. We spreken dan van inhaalzorg. Op Rijksoverheid.nl vind je daar informatie over: Inhaal zorg, wanneer word ik geholpen?
 • Wil je weten welke vragen je kunt krijgen als je bijvoorbeeld naar een tandarts, fysiotherapeut of sportclub gaat? De vragen van de Gezondheidscheck vind je op Rijksoverheid.nl.
 • Meer informatie over corona en het ziekenhuis vind je hier.
 • Tips over een veilig bezoek aan jouw arts vind je op Thuisarts.nl.
Risicogroep

Het kan het zwaar zijn om lange tijd voor iemand te zorgen. Dan is het fijn te weten waar je hulp kunt krijgen.

Steunpunt mantelzorg kan helpen

Elke gemeente heeft een Steunpunt Mantelzorg. Zij kunnen je helpen de weg te vinden naar de juiste hulp. Het steunpunt van de gemeente van je naaste kun je op internet opzoeken. Tik hiervoor de naam van de gemeente en het woord ‘mantelzorg’ in. Vaak vind je dan de naam en contactgegevens van de organisatie.

Zorgladder mantelzorg

De Zorgladder Mantelzorg geeft handige informatie. Bijvoorbeeld over hoe je hulp van je omgeving of van vrijwilligers kunt vragen. Maar ook over ondersteuning uit de Wmo of verpleging en verzorging aan huis. Je kunt ze ook bellen als je er niet uit komt.

De Rijksoverheid heeft een pagina over corona en zorg voor mensen die thuis wonen. Daar vind je ook actuele informatie en tips voor mantelzorgers.

Digitale hulpmiddelen

Misschien kunnen digitale hulpmiddelen jou helpen. Bijvoorbeeld sensoren in huis die waarschuwen als je naaste is gevallen. Maar ook beeldbellen kan een oplossing zijn bij het onderhouden van contact.

Tip(s):

 • Heb je behoefte om stoom af te blazen? Bel dan met de Luisterlijn: 0900 - 0767.
 • Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp.
Risicogroep

Op de website van Per Saldo vind je actuele informatie over corona en het pgb. Per Saldo is de belangenvereniging van budgethouders.

Tip(s):

Risicogroep