Zorg
en ondersteuning

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Zorg en ondersteuning

Mensen met een kwetsbare gezondheid hebben meer contact met zorgverleners dan andere mensen. Bijvoorbeeld een arts of de thuiszorg. Wat betekent corona voor het contact met de mensen die jou helpen?

< Ga naar de overzichtspagina

Zorg en ondersteuning

Blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet reizen als dat niet nodig is. Dan verspreidt het coronavirus zich minder snel.

Om het vervoer zo veilig mogelijk te houden zijn er de volgende regels.

Bus, tram, trein of metro:

 • Vermijd drukte.
 • Volg de basisregels.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondkapje als je ouder bent dan 13 jaar.  

Meer over de regels in het openbaar vervoer lees je op Rijksoverheid.nl.

Auto

 • Draag een mondkapje als de andere mensen in de auto geen huisgenoten zijn.

Taxi, bedrijfsbusje of touringcar

 • Vanaf 13 jaar draag je een mondkapje. 
 •  De chauffeur vraagt of je klachten hebt die passen bij corona. Als dat zo is dan kan je niet mee met de taxi. 

Medisch mondkapje
Een extra advies voor reizen met de taxi: gebruik een medisch mondkapje als je in de risicogroep valt.

Geef ook bij je vervoerder aan dat je meer risico loopt om ernstig ziek te worden door corona. Dan kan hij extra maatregelen nemen om je veilig te vervoeren. Dit geldt voor mensen vanaf 18 jaar. Zie deze pagina van de Rijksoverheid voor meer informatie over reizen met auto, taxi, bedrijfsbusje of touringcar.

Zorgvervoer
Maak je gebruik van zorgvervoer? Bijvoorbeeld de Regiotaxi, Valys of vervoer van en naar dagbesteding? Gebruik dan tijdens de rit een medisch mondkapje.

Wat is een medisch mondkapje?

Een medisch mondkapje is een mondneusmasker van type II of IIR. Als je in een risicogroep valt is het advies om deze te gebruiken als je met zorgvervoer of taxi reist.  

Je kunt niet aan een mondkapje zien of het een gewoon mondkapje is of een medisch mondneusmasker is. Kijk daarom goed naar de verpakking. Daarop moet staan dat het om een medisch hulpmiddel gaat. Er staat op dat het type II of IIR is en is een CE-markering te zien.   

Deze medische mondneusmaskers kun je via internet kopen. Ze zijn ook te koop in sommige supermarkten of bij apotheken.

Meer informatie over het dragen van een medisch mondkapje vind je op de pagina over zorg en vervoer van de Rijksoverheid.

Ik kan geen mondkapje dragen
Kun je door een ziekte of vanwege een zichtbare of onzichtbare beperking geen mondkapje dragen? Dan hoef je geen mondkapje te dragen. Je valt dan onder de uitzonderingen.

Meer hierover lees je bij de vraag: Sinds 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen. Geldt dat ook voor mensen met een beperking of ziekte? Hier kun je ook het kaartje printen waarop staat dat je geen mondkapje hoeft te dragen.

Tip(s):

Risicogroep

Tijdens de lockdown gaat de zorg en ondersteuning voor mensen met een kwetsbare gezondheid gewoon door. Dus ook:

 • Verzorging en verpleging die je thuis krijgt.
 • De dagbesteding of dagopvang. Ook het vervoer ernaartoe gaat door zoals je gewend bent.
 • Let op: Draag een medisch mondkapje als de andere mensen in de auto geen huisgenoten zijn. Je krijgt een gezondheids-check. Meer over medische mondkapjes lees je bij de vraag 'Wat zijn de regels voor reizen en vervoer?'.
 • De huishoudelijk hulp die vanuit de gemeente geregeld is.
 • Begeleiding die vanuit de gemeente geregeld is.
  Hulp van bijvoorbeeld tandarts, fysiotherapeut, opticiens en audiciens.

Mantelzorg ook tijdens avondklok

Tijdens de avondklok is medische hulp of bezoek van mantelzorgers voor dringende medische situaties toegestaan. Je mantelzorger gebruikt hiervoor de Eigen verklaring avondklok.

Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl:

Ik heb een beperking/aandoening. Loop ik meer kans om ernstig ziek te worden door corona? Hoe kom ik daarachter?

Tip(s):

Risicogroep

Er zijn veel besmettingen als vrienden en familie elkaar bezoeken. Daarom is er een avondklok ingevoerd.

Dat betekent dat je niet naar buiten mag tussen 21.00 uur in de avond en 04.30 uur in de ochtend.

Behalve als dat echt moet. Bijvoorbeeld omdat je mantelzorger bent. Je bent mantelzorger als je lange tijd voor iemand zorgt zonder dat je daar geld voor krijgt.

Hoe laat ik zien dat ik mantelzorger ben?

Met het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ kun je laten zien dat je mantelzorger bent. Het gaat om zorg die echt nodig is en die je niet kan uitstellen.

Het derde vakje ‘Iemand heeft dringend mijn hulp nodig’ is voor mantelzorgers. Vul het formulier in. En neem het mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op gaat. Dit kan geprint of op je telefoon. Neem ook een geldig identiteitsbewijs mee.

Natuurlijk blijft het nodig om je ook aan de andere coronaregels te houden.

Tip:

Tip(s):

Risicogroep

Ook na vaccinatie draagt jouw zorgverlener persoonlijke beschermingsmiddelen. De regels blijven hetzelfde. Het maakt niet uit of jij of de zorgverlener een prik heeft gehad.

Ook houdt iedereen zich aan dezelfde basisregels voor hygiëne. Bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje. Voorlopig verandert er dus nog niks.

Waarom is dit nodig?

Je krijgt twee keer een prik. De tweede prik krijg je drie weken na de eerste prik. Na de tweede prik ben je heel goed beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt is klein, maar niet nul. Als je het toch krijgt dan word je niet zo ziek.

Sommige dingen weten we nog niet

We weten nog niet hoe lang het vaccin werkt. En of je het virus aan iemand kunt geven nadat je een prik hebt gehad. Daarom blijft het belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. Wanneer bekend is hoe goed de vaccins werken kunnen de regels weer aangepast worden.

Tip(s):

Risicogroep

Zorgverleners komen zolang als dat kan bij je thuis. Dit zijn bijvoorbeeld de wijkverpleging of de thuiszorg. Denk ook aan huishoudelijke hulp of iemand die langere tijd voor je zorgt.

Hoe werkt het tijdens de avondklok?

Tijdens de avondklok is medische hulp of bezoek van mantelzorgers voor dringende medische noodsituatie toegestaan. Uw mantelzorger kan dit aangeven op de eigen verklaring avondklok.

Regels voor hygiëne

De thuiszorg of hulp houden zich aan de basisregels voor hygiëne. Soms zullen ze uit voorzorg ook een medisch mondneusmasker dragen. Het hangt af van hun taak of zij gebruik maken van extra hygiënemaatregelen.

Corona?

Heeft de hulp of thuiszorg coronaklachten? Dan laat deze persoon zich testen. Hij of zij komt dan voorlopig niet bij je thuis. De organisatie zal dan naar vervanging zoeken. De persoon met mogelijke corona blijft in quarantaine tot er een negatieve uitslag is. Een negatieve uitslag betekent dat iemand geen corona (meer) heeft.

Heb jezelf last van:

 • Neusverkoudheid
 • Een loopneus
 • Niezen
 • Keelpijn en hoesten
 • Verhoging of koorts?

Bespreek dan met jouw zorgverlener wat je het beste kunt doen. Bespreek ook waar je je kunt laten testen.

Andere zorg

Het kan voorkomen dat je minder zorg krijgt dan je gewend bent. Of dat het anders wordt georganiseerd. Zo kan de zorgorganisatie in sommige gevallen ook op afstand hulp organiseren. De zorgorganisatie zal altijd met jou overleggen over de zorg die je krijgt.

Tip(s):

Risicogroep

Jouw zorgverlener kan zich extra beschermen. Het maakt wel uit of jij coronaklachten hebt of niet.

Geen corona/coronaklachten

Heb je geen klachten die lijken op corona? Dan hoeft de wijkverpleging, thuiszorg of hulp geen extra beschermingsmiddelen te gebruiken. Vaak zullen ze uit voorzorg wel een medisch mondneusmasker dragen. Als de zorgverlener het nodig vindt dan kan hij anders beslissen. Heb je daar vragen over? Bespreek dan jouw situatie en bekijk samen wat voor jou de beste oplossing is.

Wel corona/coronaklachten

Heb je klachten die lijken op corona? Als je verzorgd wordt of bij lichamelijk onderzoek kan de wijkverpleging of thuiszorg geen 1,5 meter afstand houden. Jouw zorgverlener moet dan beschermingsmiddelen dragen. Dit zijn: medisch mondneusmasker, bril, schort en wegwerphandschoenen.

Tip(s):

 • Ben je mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En kun je daarbij geen 1,5 meter afstand houden? Dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Hoe je dat regelt lees je op de website van MantelzorgNL.
Risicogroep

Je kunt ervan uitgaan dat je veilig naar jouw huisarts, ziekenhuis of therapeut kunt gaan. Jouw arts probeert besmetting van corona te voorkomen. Voor jou, maar ook voor zichzelf.

Ga je van huis? Volg dan de basisregels en aanvullende regels op voor risicogroepen. Deze aanvullende adviezen staan op de website van het RIVM. Denk er wel aan dat je eerst een afspraak maakt voordat je naar de praktijk gaat.

Heb je corona of denk je dat je corona hebt? Bespreek dan met jouw zorgverlener wat dit betekent voor de afspraak. Bespreek ook waar je je kunt laten testen. Misschien is het in jouw geval ook mogelijk om te bellen of videobellen. Ook dit kun je bespreken.

Tip(s):

 • Op Thuisarts.nl vind je handige tips over een veilig bezoek naar jouw arts.
 • Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over een bezoek aan het ziekenhuis.
Risicogroep

Artsen en specialisten kunnen extra beschermende maatregelen nemen om de zorg veilig te maken. Bijvoorbeeld wanneer zij werken in een gebied waar veel corona voorkomt. Maar óók in de zorg voor mensen met een chronische ziekte of met een zwakke gezondheid.

De arts kan bijvoorbeeld gebruik maken van een:

 • Chirurgisch mondneusmasker
 • Bril
 • Spatscherm
 • Handschoenen

Deze beschermingsmiddelen zijn belangrijk wanneer de arts geen 1,5 meter afstand kan houden. Zoals bij lichamelijk onderzoek.

Tip(s):

 • Vind je het prettig om vóór je bezoek te weten of jouw arts extra beschermende middelen gebruikt? Bel dan tevoren met het ziekenhuis of bespreek dit met jouw huisarts.
Risicogroep

Het is belangrijk dat je weet dat je veilig bij jouw zorgverleners terecht kunt. Huisartsen en ziekenhuizen treffen daarvoor allerlei maatregelen. Ook vragen ze jou om dat zelf ook doen.

Ga je naar de huisarts? De huisarts zal je vragen om in de wachtkamer 1,5 meter afstand te houden. Ook zal deze vragen om je handen te ontsmetten en een mondkapje te dragen. Ook het ziekenhuis zet dit soort maatregelen in. Zij kunnen bijvoorbeeld plexiglas schermen inzetten wanneer afstand houden lastig is.

Weet je niet zeker of je je aan de maatregelen kunt houden? Bijvoorbeeld omdat je moeite hebt met goed zien? Waardoor je niet zeker weet of je 1,5 meter afstand kunt houden? Neem dan contact op met je zorgverlener. Bespreek jouw zorgen en overleg hoe jouw bezoek toch veilig kan plaatsvinden.

Tip(s):

 • Vraag voorafgaand aan jouw bezoek wat de maatregelen zijn.
 • Neem voor jouw afspraak altijd een mondkapje mee. Op deze pagina van Pharos staat duidelijk uitgelegd wat de regels zijn.
Risicogroep

Het kan het zwaar zijn om lange tijd voor iemand te zorgen. Dan is het fijn te weten waar je hulp kunt krijgen.

Steunpunt mantelzorg kan helpen

Elke gemeente heeft een Steunpunt Mantelzorg. Zij kunnen je helpen de weg te vinden naar de juiste hulp. Het steunpunt van de gemeente van je naaste kun je op internet opzoeken. Tik hiervoor de naam van de gemeente en het woord ‘mantelzorg’ in. Vaak vind je dan de naam en contactgegevens van de organisatie.

Zorgladder mantelzorg

De Zorgladder Mantelzorg geeft handige informatie. Bijvoorbeeld over hoe je hulp van je omgeving of van vrijwilligers kunt vragen. Maar ook over ondersteuning uit de Wmo of verpleging en verzorging aan huis. Je kunt ze ook bellen als je er niet uit komt.

De Rijksoverheid heeft een pagina over zorg voor mensen die thuis wonen. Daar vind je ook actuele informatie en tips voor mantelzorgers.

Digitale hulpmiddelen

Misschien kunnen digitale hulpmiddelen jou helpen. Bijvoorbeeld sensoren in huis die waarschuwen als je naaste is gevallen. Maar ook beeldbellen kan een oplossing zijn bij het onderhouden van contact. Ga naar Coronavirus en digitale zorg van de Rijksoverheid.

Tip(s):

 • Heb je behoefte om stoom af te blazen? Bel dan met de Luisterlijn: 0900 - 0767.
 • Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp.
Risicogroep

Dagbesteding of dagopvang zijn plekken waar je heen gaat voor activiteiten onder professionele begeleiding. Deze activiteiten gaan zoveel mogelijk door. Ook tijdens de lockdown.

Twijfel je of je of jouw dagbesteding door kan gaan? Neem dan contact op met de organisatie waar jij heen gaat.

Een veilige plek

Het moet er veilig zijn. De dagbesteding en dagopvang houdt zich aan de regels, zoals de hygiëneregels en de 1,5 meter afstand. Een mondkapje dragen is vaak verplicht of wordt aangeraden. Ook kunnen medewerkers vragen stellen over jouw gezondheid. Door de regels kan het gebeuren dat niet iedereen op hetzelfde moment aanwezig kan zijn. Bijvoorbeeld doordat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Groepen kunnen dan kleiner worden. Of verplaatst naar een andere moment. Hierdoor kan voorkomen dat je minder vaak naar de dagbesteding kunt gaan.

Betekent het dat jij helemaal niet meer naar de dagbesteding gaan? Dan zoekt de organisatie samen met jou naar andere mogelijkheden.

Nadenken over voordelen en nadelen

Doordat je in de risicogroep valt, loop je meer kans om ziek te worden. Kijk daarom goed naar de voor- en nadelen van de dagbesteding en dagopvang. Dagritme en sociale contacten zijn belangrijk. Maar je gezondheid is dat ook. Bespreek wat voor jou het beste is met je naasten, de organisatie, je (huis)arts of zorgverlener.

Tip:

Kun je geen mondkapje dragen vanwege een beperking of aandoening? Dan hoef je geen mondkapje te dragen. Je hoort dan bij de uitzonderingen. Lees meer over de uitzonderingen

Tip(s):

Risicogroep

Op de website van Per Saldo vind je actuele informatie over corona en het pgb. Per Saldo is de belangenvereniging van budgethouders.

Tip(s):

Risicogroep