Naar hoofdinhoud

Online lentefestival Dementie

Startdatum

02-06-2022 13:00

Einddatum

02-06-2022 17:00

Hoe ga je om met onbegrepen gedrag en pijn bij dementie? Op welke manieren kunnen we de dementiezorg en –ondersteuning toekomstbestendig maken? Van welke praktijkervaringen kunnen we leren? Het Kennisnetwerk Dementie organiseert op donderdagmiddag 2 juni een online Lentefestival waarin je antwoorden krijgt op deze vragen.

Wat kun je verwachten?

 • Interessante workshops: een leuke combinatie tussen kennis delen en plezier hebben met elkaar. Een complete festivalmiddag boordevol inspiratie. 
 • Boeiende onderwerpen zoals onbegrepen gedrag, pijn bij dementie en ideeën over de toekomst van de dementiezorg. 
 • Theo Schouwerwou is de host van het Lentefestival. Je kent hem wellicht van Oudtopia. We verzekeren: je gaat gegarandeerd met een lach op je gezicht naar ‘huis’. 
 • Genoeg ruimte om mede-professionals online te ontmoeten. 
 • Kan je niet de hele middag? Geen probleem, stap in en uit wanneer je wilt. 

Praktische informatie

Het Lentefestival vindt plaats op donderdag 2 juni 2022. In de middag tussen 13.00 en 17.00 uur. Je volgt het programma helemaal online via je eigen laptop. Ongeveer een week van tevoren ontvang je een Zoom-link. Die geeft je toegang tot het festival. Daar kun je zelf kiezen welke workshops je gaat bijwonen. Dat hoef je dus niet apart aan te geven op het aanmeldformulier.

Aanmelden

Programma

 • 13.00 – 13.15 uur: Opening door Theo Schouwerwou, Oudtopia
 • 13.15 – 13.45 uur: Keynote Marjolein de Vugt. Marjolein de Vugt is gezondheidszorgpsychologe en hoogleraar psychosociale innovaties bij Dementie in Maastricht en hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg. Haar aandachtsgebieden zijn diagnostiek en behandeling bij vroege dementie, dementie op jonge leeftijd en (e-health) ondersteuning van mantelzorgers. Daarnaast is Marjolein bekend van het tv-programma Restaurant Misverstand.
 • 13.45 – 14.30 uur: Workshopronde 1 
 • 14.30 – 14.45 uur: Pauze
 • 14.45 – 15.30 uur: Workshopronde 2
 • 15.30 – 15.45 uur: Pauze
 • 15.45 – 16.30 uur: Workshopronde 3
 • 16.30 – 17.00 uur: Afsluiting door Theo Schouwerwou

Ronde 1: Bekijk het workshopaanbod

1.1 Behouden van betekenisvolle activiteiten tijdens verhuizing naar het verpleeghuis: do’s en don’ts

Door: Woonzorgcentra Haaglanden (Jennifer Bol (social work), Tara Ramroep (huiskamerbegeleider) en Mari Groenendaal (lecturer practitioner)

Thema: onbegrepen gedrag

De verhuizing naar het verpleeghuis is een ingrijpende gebeurtenis voor de persoon met dementie en de naasten. Bij WZH ontwikkelden ze het programma 'Thuis bij WZH: wat is voor u belangrijk?'. Tijdens deze sessie vertellen ze over de ervaringen met dit programma. Wat zijn de do’s en don’ts bij het behouden van betekenisvolle activiteiten? Wat zijn de gevolgen voor het welbevinden van de persoon met dementie en de naasten? De voorbeelden uit de praktijk worden onderbouwd met onderzoek vanuit het project 'Behouden van betekenisvolle activiteiten gedurende de transitie naar het verpleeghuis'. Dit is een project uitgevoerd in samenwerking met het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland.

1.2 Help! Omgaan met onbegrepen gedrag

Door: Vilans (Mieke van Hamersveld en Nathalie Stolwijk)

Thema: onbegrepen gedrag

De meeste zorgprofessionals in de langdurige zorg hebben er geregeld mee te maken: onbegrepen gedrag van bewoners. Ondanks de grote hoeveelheid erkende methodieken en richtlijnen vragen zorgprofessionals zich nog steeds af hoe om te gaan met onbegrepen gedrag. Dit bleek uit een inventarisatie van Vilans naar kennisbehoeften in de langdurige zorg. In deze workshop kijken we naar de rol van de zorgorganisatie in het omgaan met onbegrepen gedrag voor zorgprofessionals. In hoeverre ervaren zorgprofessionals ondersteuning van hun organisatie bij het omgaan met onbegrepen gedrag? Wat gaat er goed? En hoe kunnen zorgorganisaties medewerkers juist meer ondersteuning bieden? We horen ook heel graag jouw ideeën!

1.3 Foutloos leren bij dementie

Door: Atlant wonen zorg en welzijn (Marja Caldarella- Kerkhof)

Thema: toekomst van de dementiezorg

Voor nieuwe bewoners met dementie is het vaak lastig om de afdeling te leren kennen. Vertrouwde handelingen moeten zij opnieuw uitvinden en door hun geheugenproblemen is dat vaak extra moeilijk. Zij kunnen zich onzeker voelen, ook doordat zorgmedewerkers vanuit hun 'zorghart' graag taken overnemen. Atlant heeft ervaring met 'Foutloos leren', een methode die bewoners meer zekerheid geeft en autonomie en eigen regie. Dat draagt bij aan hun gevoel van waardigheid en kwaliteit van leven. In deze workshop hoor je er alles over.

1.4 Ontwerpen samen met en voor mensen met dementie

Door: Pleyade (Pleyade Innovatie Team)

Thema: toekomst van de dementiezorg

Ontwerpers, onderzoekers, techneuten en zorgprofessionals bundelen hun krachten in het Pleyade Innovatie Team (PIT). Zo creëren zij samen met bewoners en hun naasten praktische toepasbare oplossingen die echt verschil maken en bijdragen aan meer welzijn en grotere zelfredzaamheid. In deze workshop laat het team enkele mooie resultaten zien en hoe zij dit proces doorlopen.

1.5 Muziek als inspiratiebron, voor bewoners en familie

Door: Topaz (Helena Saroyan)

Thema: praktijkvoorbeeld

Muziektherapie bevordert de levenskwaliteit van mensen met dementie en zorgt voor momenten van verbinding. Hoe kan dat? Waarin verschillen herinneringen aan muziek van andere herinneringen? Waarom kan muziek herinneringen bij ons oproepen die anders verdrongen of verdwenen leken? En hoe leidt verwachting tot de ervaring van emoties bij muziek? Topaz legt het in deze workshop uit.

1.6 De verhalenbrigade bij persoonsgerichte zorg

Door: Zonnehuisgroep Amstelland (Lonneke Visser)

Thema: praktijkvoorbeeld

Hoe geven medewerkers betekenis aan persoonsgericht werken en wat zijn hun dilemma's daarbij? Om daar antwoord op te krijgen haalde Zonnehuisgroep Amstelland maar liefst 182 boeiende verhalen op door middel van Storylistening. In deze workshop worden enkele van die verhalen gedeeld. Zijn die herkenbaar? En ervaar zelf hoe het is om je verhaal te delen met storycirkels.

Ronde 2: Bekijk het workshopaanbod

2.1 Wilco Achterberg (LUMC) over pijn bij dementie

Door: Topaz/LUMC (Wilco Achterberg)

Thema: onbegrepen gedrag

Als mensen ouder worden hebben ze meer kans op aandoeningen die pijn veroorzaken. Ook vergroot het de kans op het krijgen van dementie. Mensen met dementie hebben alle recht op het hebben van pijn. Maar kunnen ze dit goed vertellen aan anderen? Vaak niet. Het herkennen van pijn bij dementie is daarom een uitdaging. In deze sessie gaat Wilco Achterberg, hoogleraar Institutionele zorg en ouderengeneeskunde bij LUMC, hierop in. Eerst beschrijft hij de context van pijn en dementie. Daarna gaat hij in op het PAIC15-instrument, een hulpmiddel om pijn te herkennen.

2.2 Inzetten van woonondersteuners als veiligheidsteam

Door: Zonnehuisgroep Amstelland (Roxana De Cuba en Michelle Molleman)

Thema: onbegrepen gedrag

Bij Zonnehuisgroep Amstelland zetten ze woonondersteuners in als veiligheidsteam. Zij worden geschoold en zijn daarom extra inzetbaar in kleinschalige woonvormen. Bijvoorbeeld in de begeleiding van een bewoner met onbegrepen gedrag. Hoe ze dit precies doen en wat hun ervaringen tot nu toe zijn, delen ze graag in deze sessie.

2.3 Bewegen met de Moofie

Door: Atlant wonen zorg en welzijn (Yvonne Siemelink)

Thema: toekomst van de dementiezorg

Hoe krijg je mensen met dementie in beweging? Moofie biedt daarvoor veel mogelijkheden. De Moofie, een kleurige beweegstick die het bewegen stimuleert, bestaat uit verschillende beweegoefeningen, een luisterboek en een spel. De beweegoefeningen zijn voorzien van muziek die je zelf kunt wijzigen. Ook is het mogelijk om de snelheid van de programma’s aan te passen. De Moofie kun je aansluiten op een externe muziekbox. Atlant maakt gebruik van een Moofie Care voor beweeguurtje. Doordat de Moofie oefeningen geeft waaraan je gelijk meedoet, gaan de bewoners ook meedoen. Kom het zien in deze workshop!

2.4 Omgaan met verschillende culturele achtergronden

Door: Woonzorgcentra Haaglanden (Karan Gokoel, geestelijk verzorger en Manon Schook (verpleegkundige)) Mari Groenendaal (lecturer practitioner WZH, promovendi UNC-ZH))

Thema: praktijkvoorbeeld

Wat doe jij als je persoonlijke achtergrond en waarden (op het eerste gezicht) net even anders zijn dan die van bewoners en hun naasten? Waar loop jij tegenaan? Hoe stel jij je op? Daarover wisselen we in deze workshop van gedachten. Ben jij zorgmedewerker, medewerker welzijn of medewerker eten en drinken en ben je geïnteresseerd in verschillende culturele achtergronden, dan mag je deze workshop eigenlijk niet missen.

2.5 KenMij – Stimuleren van ‘design denken’ om wensen en verlangens boven te halen bij mensen met dementie

Door: Vilans (Laura Koenen (studio Laura Koenen), Dianne Vasseur en Lotte Cornelisse (Vilans))

Thema: praktijkvoorbeeld

Mensen met dementie betrekken is niet altijd even gemakkelijk of vanzelfsprekend. Met het project KenMij onderzoekt Vilans samen met Studio Laura Koenen (social design studio) hoe het stimuleren van ontwerpgericht denken dit proces kan ondersteunen. In het project werken we aan creatieve methoden die de zorgmedewerker in staat stellen om op een andere manier het gesprek aan te gaan met (nieuwe) bewoners, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een positieve oude dag voor mensen met dementie. In de eerste fase van het project hebben acht zorgorganisaties een eerste toolkit uitgeprobeerd. De toolkit bestond uit verschillende, creatieve spellen, die toegepast konden worden in een gesprek met mensen met dementie over hun wensen en verlangens. De eerste indruk is positief. De spelvormen zijn breed inzetbaar en medewerkers nemen er de tijd voor, tegelijkertijd zijn er nog ook nog verbeterpunten, die de komende maanden worden uitgewerkt. In deze workshop hoor je over de ervaringen tot nu toe én de verdere ontwikkeling.

2.6 Music & Memory

Door: Marga Klompé (Joke Meinen)

Thema: praktijkvoorbeeld

De workshop Music & Memory gaat over het inzetten van muziek bij onrust, het verhogen van het welzijn en belevingsgerichte zorg. Joke Meinen geeft de workshop. Zij is coördinator welzijn bij Marga Klompé. Tijdens een studiereis in Amerika maakte zij kennis met Music & Memory en zij vertaalde dit naar Marga Klompé. Door naar de favoriete muziek te vragen van een bewoner, leer je deze bewoner beter kennen. Joke vertelt in de workshop over de aanleiding, de opzet van het project en de ervaringen hiermee. Kom dat horen!

Ronde 3: Bekijk het workshopaanbod

3.1 Wegdromen tijdens zorgmomenten

Door: Avoord (Karin Timmers en Wirna van Gastel)

Thema: onbegrepen gedrag

Dagelijkse zorgactiviteiten als wassen, aankleden maar ook even rusten kunnen voor sommige bewoners onrustige momenten zijn. Avoord maakt tijdens deze momenten gebruik van beeld en geluid op maat. Zo worden deze momenten aangenamer voor bewoners én medewerkers. In deze workshop hoor en zie je hoe ze dat doen en wat de effecten zijn. Kom even 'wegdromen'.

3.2 Kleinschalig wonen 2.0: het nieuwe samenwerken

Door: Zonnehuisgroep Amstelland (Andrea Witteveen en Petra van Leeuwen)

Thema: toekomst van de dementiezorg

8 uur werken op een woning zonder pauze en samen met bewoners een huishouden voeren. Dat was kort gezegd ooit de visie op kleinschalig wonen. Zonnehuisgroep Amstelland vindt dat niet meer van deze tijd. Bewoners die nu binnenkomen, hebben zwaardere zorg nodig en dat vraagt meer samenwerking in teams. Daarom heeft Zonnehuisgroep Amstelland het dienstenpatroon aangepast. De werktijden zijn aangepast, waardoor er een uur overlap is tussen middag- en avonddiensten. Collega's hebben zo de ruimte met elkaar voor klinische lessen, dagevaluatie en cliëntbesprekingen. In deze workshop hoor je over de resultaten.

3.3 Museumavonturen in de zorg

Door: AxionContinu en Utrecht Museumdag (Saskia Hoogkamer)

Thema: praktijkvoorbeeld

Museumbezoek van en voor mensen met dementie. In Utrecht bewijzen ze dat het kan. Utrecht Museumdag brengt Utrechtse cultuurliefhebbers die niet meer zelfstandig op pad kunnen en musea bij elkaar. Met zorginstellingen zijn inspirerende programma's ontwikkeld, die focussen op wat wél kan. De programma’s bieden een bijzondere en culturele ervaring voor de ouderen. Laat je verrassen door deze unieke samenwerking tussen musea en zorginstellingen.

3.4 Bewust Beweging Creëren - Het bewust worden van jezelf, bewoner en bewegen!

Door: WZH en Bewegen is Leven (Joël Kruisselbrink)

Thema: praktijkvoorbeeld

Verrassende en originele oefeningen met simpele materialen die iedereen wel in huis heeft! Dat is het geheim van bewegingsagoog Joël. Geen gebaande paden! En je hebt niet veel nodig om een beweegactiviteit tot een succes te maken. In deze workshop laat Joël beweegfilmpjes zien die al duizenden zorgmedewerkers hebben geïnspireerd.

3.5 Lef om anders vast te houden

Door: Marga Klompé (Judith Kroes)

Thema: praktijkvoorbeeld

Locatie de Molenberg heeft de afgelopen 2 jaar geëxperimenteerd met een nieuwe benaderingswijze van het welzijn van bewoners, in eerste instantie op somatiek. Door met de bewoners in gesprek te gaan  over wat hun échte wensen zijn, ontstaat een mooi gesprek. Hierbij moeten  zorgmedewerkers soms eigen normen en waarden, maar ook protocollen loslaten om in te gaan op deze échte wens en denken zij goed na over persoonsgerichte zorg. Onderdeel hiervan is ook het huisbezoek voorafgaand aan de verhuizing naar het verpleeghuis of woonzorgcentrum. Deze ervaring gebruikt Marga Klompé nu om de werkwijze ook te gaan inzetten op pg-afdelingen of kleinschalig wonen.

Wat is het Kennisnetwerk Dementie? 

Het Kennisnetwerk Dementie is een lerend netwerk en bestaat uit acht organisaties. Atlant, Avoord, Axion Continu, Pleyade, Marga Klompé, Topaz, Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) en Zonnehuisgroep Amstelland (ZHGA). Vilans ondersteunt het netwerk. Het lerend netwerk bestaat al een aantal jaar. De organisaties delen goede voorbeelden met elkaar en wisselen ook vragen over de dementiezorg en –ondersteuning met elkaar uit.

Type evenement

Online

Aanmelden

Aanmelden