Naar hoofdinhoud Naar footer

Bijhouden zorgplan grootste bron van regeldruk

De grootste bron van regeldruk is het bijhouden van een zorg- of ondersteuningsplan, dat meldt vakblad Skipr op basis van onderzoek van Vilans. In de meeste gevallen gaat het om de vraag of het wel nuttig is om iets te rapporteren. Zo wordt moet er ook gerapporteerd worden over reguliere zorgmomenten die gewoon zijn afgesproken. Activiteiten die gepland staan in de agenda en eigenlijk vallen onder ‘standaard zorg’ worden alsnog vastgelegd in het plan.

Ook over de handtekening onder het zorgplan is nog veel onduidelijkheid. Sommige zorgmedewerkers vragen zich af of die handtekening wel verplicht is. Ook wordt opgemerkt dat de organisatie heeft gezegd te willen stoppen hiermee, maar dat het nog niet in de praktijk is gebracht. Dit schrijft Skipr naar aanleiding van een recente Kamermotie

Elektronisch cliëntendossier

De op een na grootste bron van regeldruk is het elektronisch cliëntendossier (ECD). Als het gaat om het registreren binnen het elektronisch cliëntendossier frustreert het vooral dat informatie soms dubbel moet worden ingevoerd in meerdere systemen. 'We knippen en plakken zorgplannen van YSIS (voor behandelteam) naar ONS (voor verpleging en verzorging). Dit moet toch anders kunnen?', verklaart een medewerker in het onderzoek.

Ook vinden medewerkers dat de software niet altijd functioneel of gebruikersvriendelijk is. Sommige informatie moet simpelweg verplicht worden ingevoerd en ook twijfelt men aan de hoeveelheid informatie. 'Het gaat steeds meer om de administratie in plaats van de bewoner leren kennen.'

Lijstjes en vinkjes

Er zijn heel veel lijstjes met heel veel vinkjes, vertelt een zorgmedewerker in het onderzoek. Vaak gaat het om standaardformulieren en -aftekenlijsten die voor elke cliënt bestaan onafhankelijk van de individuele zorgvraag. Zo vertelt een professional over de dagelijkse ontlasting-controle-lijsten. Ook wanneer iemand een stabiel patroon heeft, worden deze ingevuld en de medewerker ziet daar niet de noodzaak van.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon