Naar hoofdinhoud Naar footer

[Ont]Regel de Langdurige Zorg - Minder regeldruk, meer werkplezier

Gepubliceerd op: 18-04-2024

Zorgmedewerkers ervaren regeldruk in hun werk. Regeldruk is zelfs een reden om de zorg te verlaten. In het programma ‘[Ont]Regel de Langdurige Zorg’ werken we daarom, in opdracht van het ministerie van VWS en sociale partners, samen aan minder regeldruk, meer tijd voor zorg en meer werkplezier. In de afgelopen jaren is met en voor het veld hard gewerkt aan een aanpak om als zorgorganisatie aan de slag te gaan met het verminderen van regeldruk. Zorgprofessionals in de ouderen- en gehandicaptenzorg besteden namelijk gemiddeld 30% van hun tijd aan administratieve taken. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot. En je kunt nog een stap verdergaan dan ontregelen: regeldruk voorkomen. 

Aan de slag met jullie eigen ontregelbeweging  

De afgelopen jaren hebben we heel wat ervaringen, handige tools, tips en goede praktijkvoorbeelden verzameld. Op de kennispleinen Zorg voor Beter (ouderenzorg) en Kennisplein Gehandicaptensector vind je alle kennis en inspiratie die je verder helpen met het verminderen van regeldruk. Neem dus snel een kijkje en ga aan de slag. 

OntregelLab 

Wil je echt een einde maken aan de onnodige regels in jullie organisatie en gaan doen waar het om draait? Dan is het traject “OntregelLab” mogelijk wat voor jullie. In dit traject ga je met meerdere organisaties aan de slag om gezamenlijk ontregelvraagstukken aan te pakken.  

De aanpak van regeldruk is vaak lastig. Vaak weet men wel dát men wil ontregelen, maar is de praktijk stugger om dit ook goed voor elkaar te krijgen. En om te zorgen dat er geen nieuwe regeldruk bijkomt. Daarom is de insteek van dit traject naast het uitwisselen van inhoudelijke voorbeelden, vooral gericht op cultuurverandering, gedragsverandering en het doen en blijven doen.   

Aan het einde van het traject hebben de deelnemers binnen hun eigen organisaties met eigen collega’s samengewerkt aan een praktisch ontregelvraagstuk en zijn daarbij stappen gemaakt in de achterliggende hobbels en valkuilen. Ook is er geleerd van, uitgewisseld met en inspiratie opgedaan bij andere deelnemende organisaties en veranderkundige experts. Samen kom je verder!  

Het OntregelLab bestaat uit een reeks van 5 bijeenkomsten verspreid over 9 maanden. Deelname is gratis, maar voldoende tijd, inzet en commitment vanuit de deelnemende organisaties is wel een voorwaarde. Het is goed om van tevoren te weten dat de aanpak van onnodige regeldruk een aanpak vraagt die verder reikt dan enkel zorgprofessionals en hun directe collega’s. We vragen dan ook van deelnemers een interne projectgroep waarin ook enkele ondersteunende diensten (bijvoorbeeld bedrijfsvoering, functioneel beheer of HR) een vaste plek hebben, afhankelijk van het gekozen ontregelvraagstuk.   

Dus, zijn jullie in de organisatie bezig met de aanpak van onnodige regels of willen jullie hiermee aan de slag? Geef je dan op voor de informatiebijeenkomst"OntregelLab" om meer te horen over dit traject. Hieronder zie je de momenten dat er een informatiebijeenkomst plaatsvindt en kun je je aanmelden.

13 mei: Informatiebijeenkomst (14.30-15.30 uur online) - meld je aan via deze link voor de informatiebijeenkomst

De daadwerkelijke bijeenkomsten binnen het traject vinden plaats vanaf juni tot december. Klik hier voor meer informatie over de thema's en onderwerpen tijdens de bijeenkomst. 

Thema-gerichte bijeenkomsten 

Deze online bijeenkomsten hebben iedere keer een ander thema gerelateerd aan ontregelen. Goede voorbeelden worden besproken en is er ruimte voor vragen en uitwisseling. De bijeenkomsten zijn er vooral op gericht om te leren van elkaar en je te laten inspireren. 

Ben jij bezig met, of wil je meer weten over de onderstaande thema’s? Schrijf je dan in voor deze bijeenkomst. Onderaan deze pagina vind je altijd een overzicht van alle bijeenkomsten en evenementen van het programma [Ont]Regel de Langdurige Zorg. 

Datum  Onderwerp  Doelgroep  Aanmelden
23 april  14.30- 16.00  Aan de slag met je ontregelaanpak! Tips en voorbeelden  Gehandicaptensector en VTTMeld je aan 
18 juni 15.00- 16.30  Meer leren en minder administratielasten bij incident meldenGehandicaptensector en VTTMeld je aan 

Meer informatie   

Heb je vragen over de bijeenkomsten of over ontregelen? Mail dan naar minderregeldruk@vilans.nl. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.  

Downloads

Deel deze pagina via: