Naar hoofdinhoud Naar footer

Handig hulpmiddel: monitoringsplan Positieve Gezondheid

Hoe voer je Positieve Gezondheid in de eigen organisatie in? Vilans ontwikkelde in samenwerking met het Institute for Positive Health een routekaart die organisaties helpt na te denken over wat zij daarmee willen bereiken en vooral hoe. Deze ‘Verander- en effectenkaart Positieve Gezondheid’ is nu voorzien van een monitoringsplan.

Indicatoren en vragenlijsten

Met dit monitoringsplan kunnen organisaties zelf in de gaten kunnen houden of de stappen die zij zetten ook werkelijk leiden tot de veranderingen die zijn beschreven op de Verander- en effectenkaart. Met het monitoringsplan leggen zij vast welke onderdelen zij gaan meten en hoe zij dat gaan doen. Het plan doet onder meer suggesties voor indicatoren en bevat voorbeeld vragenlijsten. 

Voor wie

Het monitoringsplan ondersteunt en inspireert zo projectleiders, kartrekkers en projectteams bij het monitoren van de gekozen aanpak om Positieve Gezondheid te implementeren in de organisatie. Ook organisaties die al bezig zijn met Positieve Gezondheid kunnen deze monitoringsopzet gebruiken voor een kritische evaluatie van hun aanpak en resultaten.

Scherp houden

Monitoren is op een systematische manier bijhouden of je bereikt wat je wilt bereiken. Dragen de acties bij aan het realiseren van de vooraf gestelde doelen? Monitoren helpt om scherp te houden: doen we de goede dingen en doen we de dingen goed? Dit kun je in de gaten houden door tijdens het uitvoeren van deze acties steeds te reflecteren op de effecten. Daarnaast reflecteer je ook op de verandertheorie: klopt deze nog, of moet deze theorie worden aangepast?

Denk mee! 

Dit monitoringsplan is een groeimodel. Graag vullen wij dit aan met ervaringen, inzichten, wijsheid van gebruikers en goede voorbeelden. Heb je suggesties voor aanvullingen of verbeteringen? Of heb je vragen? Of zou je graag met de effectenkaart en de monitoring daarvan aan de slag willen en wil je hier ondersteuning bij? Laat het ons weten en stuur een mail naar: positievegezondheid@vilans.nl.

Deel deze pagina via:

Contactpersoon