Naar hoofdinhoud Naar footer

Inspectie: Infectiepreventie gehandicaptenzorg moet beter

Infectiepreventie moet beter in de gehandicaptensector. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op basis van onderzoek. 'Juist in tijden waarin infectie de genadeklap kan zijn voor de kwetsbare bezettingsgraad, is elk signaal dat we alerter moeten zijn zeer op z’n plaats’, reageert directeur Theo van Uum van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op het inspectierapport.

De Inspectie schrijft in een recent verschenen rapport dat het management en de medewerkers in de sector zich nog meer bewust moeten worden en blijven van het belang van goede infectiepreventie. Bijvoorbeeld bij het gebruik van handschoenen of bij het schoonmaken. De conclusie volgt op een aantal onaangekondigde inspectiebezoeken aan grote aanbieders van gehandicaptenzorg in 2022. Download onderaan de pagina het rapport. 

Stilstaan

De inspectie constateert dat zorgverleners weet hebben van het belang om op een hygiënische manier te werken en daar met de beste intenties naar proberen te handelen, maar in de dagelijkse praktijk nog tekort schieten. ‘De inspectie ziet dat zorgverleners nog onvoldoende stilstaan bij hun persoonlijke hygiëne, het op een goede manier gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen en het schoonhouden van de locatie.’

Infectiepreventie Vilans

In een blog op de site van VGN reageert directeur Van Uum op het rapport en erkent dat zorgaanbieders nog stappen kunnen zetten. Hij benoemt daarbij ook de rol van kennisorganisatie Vilans in het verbeteren van infectiepreventie. ‘Kennisorganisatie Vilans ondersteunde in 2022 tien aanbieders bij infectievraagstukken en adviseerde hoe je tot structurele verbeteringen komt. Ook dit jaar gaat Vilans een flink aantal organisaties ondersteunen. Daarnaast staat de gehandicaptenzorg inmiddels in de belangstelling van de regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie en infectiepreventie. Ook zij dragen op diverse manieren bij aan het implementeren en borgen van goede hygiëne en infectiepreventie.’

Samen schoner werken en uitbraken beperken

Vilans heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan en kennis ontwikkeld over hygiënisch werken en infectiepreventie. Het is nu tijd voor de volgende stap, en zorgorganisaties verder op weg te helpen. Lees meer over Samen schoner werken en uitbraken beperken.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersoon